Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Εμβολιασμοί: Ποιοι έχουν πιο πολλές πιθανότητες για παρενέργειες

Offsite Team
- 06.06.2021

Εμβολιασμοί: Ποιοι έχουν πιο πολλές πιθανότητες για παρενέργειες

Οι παράγοντες που «κρίνουν» αν θα εμφανιστούν παρενέργειες σε ένα εμβολιασμένο άτομο - Ποιες είναι οι πιο συχνές παρενέργειες που καταγράφηκαν μέχρι σήμερα - Τι ρόλο παίζει το ανοσοποιητικό & το φύλο στις παρενέργειες

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της χώρας. άπαντες εκφράζουν αισιοδοξία ότι η Κύπρος θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο για εμβολιασμό του 65% του πληθυσμού μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες με τις περισσότερες από αυτές να είναι ήπιες, δεν διαρκούν πολύ και σίγουρα δεν συμβαίνουν σε όλους.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Η Offsite επικοινώνησε με την Αναπληρώτρια Διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών κ. Έλενα Παναγιωτοπούλου η οποία μας ανέφερε τις συχνότερες παρενέργειες που αναφέρονται από τους πολίτες μετά τον εμβολιασμό τους κατά του covid. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων αναφέρονται στις αρμόδιες υπηρεσίες οι ακόλουθες παρενέργειες:

●    Τοπική ευαισθησία στο σημείο εμβολιασμού

●    Πρήξιμο στο σημείο της ένεσης

●    Πυρετός

●    Αρθραλγίες (πόνος στις αρθρώσεις) / Μυαλγίες (μυϊκός πόνος)

●    Ρίγος

Στις πιθανές παρενέργειες συμπεριλαμβάνεται και το αίσθημα κόπωσης, ο πονοκέφαλος, η ναυτία, η δυσφορία, η ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης και το πρήξιμο αδένων

Από την πλευρά του ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής δρ Κωνσταντίνος Τσίουτης δήλωσε στην ιστοσελίδα μας πως «οι περισσότερες παρενέργειες αντιμετωπίζονται με απλά παυσίπονα και υγρά και περνούν μετά από μερικές μέρες. Όμως είδαμε και άτομα που είχαν σοβαρές παρενέργειες ή με μεγαλύτερη διάρκεια και γι’αυτό τονίζουμε πως είναι καλό, αν αυτές χειροτερεύουν, ή επηρεάζουν τη γενική μας κατάσταση, ή διαρκούν περισσότερο από 2-3 ημέρες, να επικοινωνούν με ιατρό για να λαμβάνουν σωστή συμβουλή».

Ποιοι εμφανίζουν παρενέργειες; Οι παράγοντες που επηρεάζουν

Όπως προαναφέραμε, οι παρενέργειες δεν εμφανίζονται σε όλους όσους εμβολιάζονται. Υπάρχουν άτομα τα οποία εμβολιάστηκαν και δεν είχαν παρενέργειες, άλλοι εμβολιάστηκαν αλλά οι παρενέργειες ήταν ήπιες, και άλλοι οι οποίοι είχαν έντονες παρενέργειες.

Ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης, εξήγησε ποιοι είναι οι παράγοντες οι οποίοι παίζουν ρόλο στο εάν το εμβολιασμένο άτομο πιθανόν να έχει παρενέργειες ή όχι.

Αρχικά ο δρ Τσιούτης επεσήμανε πως το εάν θα εμφανιστούν παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό είναι ανάλογα με τον οργανισμό του καθενός αλλά και σε ποια κατάσταση βρίσκεται το ανοσοποιητικό σύστημα του κάθε ατόμου. 

Άλλοι παράγοντες είναι:

●    Εάν το άτομο έχει εκτεθεί προηγουμένως στον ιό

●    Εάν λαμβάνει ανοσοκατασταλτική ή ανοσοτροποποιητική αγωγή

●    Η ηλικία (νεότερα άτομα εμφανίζουν πιο έντονες παρενέργειες)

Επιπρόσθετα, ένας σημαντικός παράγοντας θεωρείται το φύλο του κάθε ατόμου. Όπως εξήγησε ο δρ Τσιούτης «φαίνεται ότι τα οιστρογόνα, δηλαδή οι γυναικείες ορμόνες συντείνουν στην ένταση της αντίδρασης και άρα στις παρενέργειες. Ένας επιπλέον παράγοντας είναι και τα υποκείμενα νοσήματα καθώς τα συμπτώματα αυτών των νοσημάτων μπορεί να γίνουν λίγο πιο έντονα μετά τον εμβολιασμό, επειδή εμφανίζονται κάποιες παρενέργειες». 

Ερωτηθείς ο δρ Τσιούτης εάν κάποιος του οποίου το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι χαμηλό, θα έχει αρκετές παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό απάντησε «πιθανότερα όχι».

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Πρόσθεσε δε πως «συχνά οι παρενέργειες έχουν να κάνουν και με το βαθμό της ανοσολογικής αντίδρασης στο εμβόλιο, δηλαδή οι παρενέργειες έχουν να κάνουν με το βαθμό αντίδρασης στο εμβόλιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επηρεάζεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου».

Καταληκτικά ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, υποστήριξε πως γενικότερα είναι δύσκολο να προβλεφθεί με ακρίβεια ποιος θα κάνει περισσότερες ή λιγότερες παρενέργειες ή ποιος δεν θα κάνει καθόλου. Επανέλαβε δε ότι το σημαντικότερο είναι πως η πλειοψηφία των παρενεργειών θα περάσει μετά από μερικές μέρες, όμως αν κάποιος/α μετά από εμβολιασμό, εμφανίσει σοβαρή παρενέργεια, ή χειροτερέψει με την πάροδο των ημερών, είναι καλό να επικοινωνήσει με ιατρό και οι συγκεκριμένες παρενέργειες να καταγραφούν στην κίτρινη κάρτα.

Home