Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ενιαία Εκπαίδευση: Κατάληξαν στις βασικές αρχές του νομοσχεδίου

Offsite Team -
28.03.2019

Ενιαία Εκπαίδευση: Κατάληξαν στις βασικές αρχές του νομοσχεδίου

Thumbnail
Σε βασικές αρχές επί του σχεδίου νόμου για την Ενιαία Εκπαίδευση κατέληξαν οι φορείς της εκπαίδευσης

Ένα γενικό πλαίσιο με βασικές αρχές, επί του προτεινόμενου σχεδίου νόμου για την Ενιαία Εκπαίδευση, πιθανότητα να καταθέσουν την Τρίτη, 2 Απριλίου, σε συνάντηση με το Υπουργείο Παιδείας, η οποία ορίστηκε για τις 14:30, οι φορείς της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικές οργανώσεις, ΟΕΛΜΕΚ- ΠΟΕΔ- ΟΛΤΕΚ, και οργανωμένοι γονείς Μέσης, Δημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκος Νικηφόρου.

 

Οι φορείς της εκπαίδευσης είχαν σήμερα το πρωί, στα Κεντρικά Γραφεία της ΠΟΕΔ, νέα κοινή συνάντηση, στην οποία συνέχισαν την συζήτηση επί του προτεινόμενου νομοσχεδίου για την Ενιαία  Εκπαίδευση, ούτως ώστε να μπορέσουν να παρουσιαστούν με μια κοινή φωνή στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν επί του θέματος.

 

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού είπε ότι έγινε μια πάρα πολύ καλή δουλειά σήμερα και πρόσθεσε ότι οι φορείς συνέχισαν σήμερα την κατ΄ άρθρο συζήτηση του προτεινόμενου σχεδίου νόμου για την Ενιαία Εκπαίδευση.

 

Σημείωσε ότι κατά την κατ΄ άρθρο συζήτηση, προχωρούσαν σε τροποποιήσεις εκεί και όπου  μπορούσαν να γίνουν, βάζοντας στην αρχή ένα πλαίσιο αρχών.  

«Η πρώτη βασική αρχή που είπαμε ήταν ότι οι ειδικές μονάδες, μέσα από τη νέα νομοθεσία πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν για τα παιδιά εκείνα που θα κρίνονται ότι τις έχουν ανάγκη, τις χρειάζονται. Ένα δεύτερο θέμα, πολλά σημαντικό ήταν ότι οριοθετήσαμε και καταφέραμε να «παντρέψουμε» το να ενημερώνονται οι γονείς, να έχουν την σύμφωνη γνώμη, κλπ, με την άποψη των ειδικών και των αρμόδιων επιτροπών, και σε περίπτωση που διαφωνεί ή οτιδήποτε άλλο τότε θα έχει κάποιο σώμα που θα επιλύει τελεσίδικα αυτή την διαφορά», πρόσθεσε.  

Όπως είπε, η παραμονή των ειδικών μονάδων και το να μπει ένας σεβασμός με μέτρο και όριο στην άποψη των γονέων είναι πολύ σημαντικό.  

Ανέφερε ότι στη συνάντηση έγινε συζήτηση για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, την κτιριακή υποδομή που μπορεί να χρειαστεί σαν προϋπόθεση και για εκπαιδευτικό υλικό που θα πρέπει να υπάρχει,, για την μείωση του αριθμού των παιδιών στις τάξεις ανάλογα με τις περιπτώσεις που θα υπάρξουν και με  αποφάσεις που θα ληφθούν με τις αρμόδιες ομάδες ή επιτροπές που θα υπάρχουν.

Ανέφερε, επίσης, ότι στην κατ΄ άρθρο συζήτηση που έκαναν σήμερα φαίνεται ότι έχουν συμφωνήσει σε ένα γενικό πλαίσιο, το οποίο ενδεχομένως να αποτελέσει μια πρώτη και αρχική κοινή τους θέση που θα καταθέσουν στο Υπουργείο Παιδείας μέχρι τις 2 Απριλίου.     

 

Ο κ. Φυλακτού τόνισε ότι παραμένει ως βασική τους θέση ότι η όποια αλλαγή στο κομμάτι που αφορά την Ειδική Εκπαίδευση θα πρέπει να επέλθει με ταυτόχρονη παρουσία και της νομοθεσίας, αλλά και των κανονισμών που θα απορρέουν και θα την συμπληρώνουν.  

«Υπάρχει μια αρχική κοινή αντίληψη των οργανωμένων γονιών όλων των βαθμίδων με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις γύρω από αυτό το ζήτημα. Είναι καλά να πάμε με μια κοινή θέση οι φορείς όλοι, ούτως ώστε να είναι πιο εύκολα τα πράγματα και στη Βουλή. Τις επόμενες μέρες θα έχουμε το κείμενο όπως διαμορφώθηκε και θα το δούμε στα σώματα μας, αλλά είναι μια πρώτη συμφωνία προς αυτά τα θέματα», πρόσθεσε.  

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκος Νικηφόρου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση κατέληξαν σε ένα γενικό πλαίσιο με βασικές αρχές, το οποίο θα συνταχθεί και πιθανότητα θα κατατεθεί την Τρίτη, 2 Απριλίου.  

Μια βασική αρχή, είπε, στην οποία κατέληξαν σήμερα είναι να μην κλείσουν τα ειδικά σχολεία αλλά να συνεχίσουν να λειτουργούν και να παρέχουν υπηρεσίες στα μωρά αναλόγως της περίπτωσης τους.  

Home