Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ενίσχυση με τρία ακόμα drones για πρόληψη πυρκαγιών

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
09.08.2022

Ενίσχυση με τρία ακόμα drones για πρόληψη πυρκαγιών

Το Τμήμα Δασών αναβαθμίζεται και τεχνολογικά

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η Κύπρος οχυρώνεται και τεχνολογικά για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. H χώρα μας διαθέτει αυτή τη στιγμή 11 πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, αλλά θέλει να εντάξει στη δύναμή και άλλα όπλα.

Όπως πληροφορούμαστε, η τεχνολογική αναβάθμιση του Τμήματος Δασών αποτελεί προτεραιότητα γι’αυτό στο κάδρο μπαίνει και η αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) για πρόληψη των πυρκαγιών. Αυτή τη στιγμή το Τμήμα Δασών εντοπίζει και σκιαγραφεί τις πυρκαγιές με drones που δανείζεται από το Ινστιτούτο Κύπρου και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης.

Η Offsite News πληροφορείται ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το Τμήμα Δασών θέλει να βάλει στη φαρέτρα του άλλα τρία τουλάχιστον drones που θα αποτελούν ιδιοκτησία του. Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Γεωργίας μπορεί να αλιεύσει από το Ταμείο ποσό 18 εκατομμυρίων ευρώ. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαδικασίες για την αγορά των drones θα ολοκληρωθούν στους αμέσως επόμενους μήνες.

Η αξιοποίηση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών αναμένεται να συμβάλει καταλυτικά προς την περαιτέρω ενίσχυση του υφιστάμενου συστήματος διαχείρισης δασικών πυρκαγιών που εφαρμόζει το Τμήμα Δασών. Η αξιοποίηση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα γίνεται στη βάση προγραμματισμένων ή/και έκτακτων πτήσεων σε όλες τις δασικές περιοχές, με σκοπό την έγκαιρη ανίχνευση δασικών πυρκαγιών, αλλά και τυχόν κακόβουλων ενεργειών.

Ακόμη, μέσα από την σύμβαση, προβλέπεται η αξιοποίηση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε επιχειρησιακό επίπεδο, τόσο ως εργαλεία λήψης αποφάσεων στις επιχειρήσεις καταστολής δασικών πυρκαγιών, μιας και παρέχουν τη δυνατότητα μετάδοσης εικόνας σε πραγματικό χρόνο ακόμη και κατά τις βραδινές ώρες, όσο και για την χαρτογράφηση καμένων εκτάσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά από την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Το Τμήμα Δασών, στο πλαίσιο υλοποίησης της Επένδυσης 9, και συγκεκριμένα της επενδυτικής δράσης C2.1I9: Προστασία δασών από πυρκαγιές, του Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης (ΣΑΑ), έχει προχωρήσει στη σύναψη συμφωνίας με το Κέντρο Αριστείας “CARE-C” (μέσω του Unmanned Systems Research Laboratory) του Ινστιτούτου Κύπρου, για την παροχή υπηρεσιών μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την περίοδο 2022-2025.

>>>>Διαβάστε επίσης: Ασκήσεις δασοπυρόσβεσης με το Ισραήλ - Ο Καδής πάει Τελ - Αβίβ<<<<

Υπ. Γεωργίας: «Είμαστε στελεχωμένοι στο μέγιστο βαθμό»

Μιλώντας στην Offsite News ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής ανέφερε ότι «είμαστε στελεχωμένοι στο μέγιστο βαθμό αυτή τη στιγμή από πλευράς πτητικών μέσων, αλλά και υποδομών». Ωστόσο, όπως είπε, «η ενίσχυση του Τμήματος Δασών δεν σταματά και είναι μια δυναμική διαδικασία που συνεχίζεται».

Eξάλλου, σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου ανέφερε ότι κάθε χρόνο το Τμήμα γίνεται καλύτερο σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό, τη στελέχωση και την οργάνωση. Ωστόσο, είπε, οι πυρκαγιές είναι ένα δύσκολο πρόβλημα που κάθε χρόνο γίνεται χειρότερο.

«Για να το αντιμετωπίσουμε, πρέπει να έχουμε συνεχή και διαρκή βελτίωση. Χρειάζονται περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα, βυτιοφόρα και προωθητές γαιών». Η χρήση τεχνολογίας είναι το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα όχι μόνο για τη διαχείριση των πυρκαγιών αλλά και για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών που ανάβουν πυρκαγιές εκ προθέσεως».

Home