Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ένωση Κοινοτήτων Πάφου: Συνεργασία για τη μεταρρύθμιση της ΤΑ

Offsite Team -
21.10.2022 - 17:22

Ένωση Κοινοτήτων Πάφου: Συνεργασία για τη μεταρρύθμιση της ΤΑ

Thumbnail
Διαβεβαίωση Ένωσης Κοινοτήτων Πάφου για συνεργασία στο θέμα της μεταρρύθμισης της ΤΑ

Τη διαβεβαίωση ότι η Ένωση Κοινοτήτων Πάφου θα συνεργαστεί με όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην μεταρρύθμιση, έτσι ώστε μέχρι τις εκλογές του Μαϊου του 2024 να γίνουν όλα όσα χρειάζεται να γίνουν, για να λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα οι νέες Τοπικές Αρχές των Κοινοτήτων,  έδωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Πάφου και κοινοτάρχης Αναρίτας Μιχάλης Νικάνδρου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Νικάνδρου ανέφερε πως η Ένωση Κοινοτήτων αυτόν τον ενάμιση περίπου χρόνο που μεσολαβεί σαν μεταβατική περίοδος, θα προσπαθήσει με καλή διάθεση, τόσο δική τους όσο και από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών και Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, να βρει τις καλύτερες λύσεις σε όλα τα θέματα που χρήζουν επανεξέτασης για εκσυγχρονισμό του Περί Κοινοτήτων Νόμου, έτσι ώστε οι κοινότητες και οι κάτοικοι τους, να νιώθουν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κύπρο δεν είναι δύο κατηγοριών.

Στα θετικά της Μεταρρύθμισης αυτής, σημειώνουμε «τη θεσμοθέτηση των Συμπλεγμάτων Υπηρεσιών των Κοινοτήτων, κάτι που σαν Ένωση Κοινοτήτων ζητούσαμε, γιατί πολλές κοινότητες εδώ και εικοσιπέντε χρόνια, από μόνες τους και άτυπα, λειτουργούν με πολύ καλά αποτελέσματα» είπε ο κ. Νικάνδρου.

Πιστεύουμε, συνέχισε, ότι η θεσμοθέτηση αυτή, παρά τα κενά που υπάρχουν στην Νομοθεσία, θα βοηθήσει τις κοινότητες να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα και να προσφέρουν στους κατοίκους τους, υπηρεσίες που σήμερα με την υφιστάμενη Νομοθεσία δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Ο κ. Νικάνδρου σημείωσε πως τα νομοσχέδια που έχουν ψηφιστεί από την Βουλή δεν τους αφήνουν ικανοποιημένους, γιατί «παρά τις υποσχέσεις που τους είχαν δοθεί από όλους, κατά την διάρκεια των διαβουλεύσεων που είχαν όλο αυτό το διάστημα», τίποτα από όσα είχαν εισηγηθεί και συζητήσει, δεν έχουν εισαχθεί στον Περί Κοινοτήτων Νόμο και ιδιαίτερα ότι αφορά τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Κοινοτήτων, την κρατική χορηγία προς τις Κοινότητες και τα Συμπλέγματα Υπηρεσιών.

Επεσήμανε επίσης πως «καμιά άλλη ουσιαστική αλλαγή δεν έγινε» έτσι ώστε ο Περί Κοινοτήτων Νόμος να εκσυγχρονιστεί και να δώσει τη δυνατότητα και στις Τοπικές Αρχές των Κοινοτήτων να μπορέσουν να ανταποκριθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις αυξημένες απαιτήσεις και ανάγκες των κατοίκων τους.

Όμως, παρά πιο πάνω συνέχισε, και παρά την αφαίρεση 63 Κοινοτήτων από το χάρτη της Υπαίθρου και τη μεταφορά 100.000 περίπου πληθυσμού από την ύπαιθρο προς τις αστικές περιοχές, η Ένωση Κοινοτήτων και οι υπόλοιπες κοινότητες θα συνεργαστούν με το Υπουργείο Εσωτερικών και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έτσι ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση στις νέες Νομοθεσίες που έχουν ψηφιστεί, και οι κοινότητες τον Ιούνιο του 2024, να λειτουργήσουν απρόσκοπτα με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, προς όφελος των κατοίκων τους, κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Home