Επ. Εθελοντισμού: 1 στα 4 θύματα σύγχρονης δουλείας είναι παιδιά

Επ. Εθελοντισμού: 1 στα 4 θύματα σύγχρονης δουλείας είναι παιδιά

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας

Ένα στα τέσσερα θύματα σύγχρονης δουλείας είναι παιδιά, 40,3 εκ. άνθρωποι υπόκεινται σε σύγχρονη δουλεία, εκ των οποίων 24,9εκ. σε καταναγκαστική εργασία και 15,4εκ. σε καταναγκαστικούς γάμους, ενώ για κάθε 1.000 άτομα στον κόσμο αναλογούν 5,4 θύματα σύγχρονης δουλείας και ένα στα δέκα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο εξαναγκάζονται σε παιδική δουλεία, που αντιστοιχεί σε πέραν των 150 εκ. παιδιών, σύμφωνα με στοιχεία, αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, με την ευκαιρία της 2ας Δεκεμβρίου, Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της δουλείας.  

Η Κοινωνία των Πολιτών, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και οι Κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο πρέπει να εντείνουν τη δραστηριοποίησή τους, με στόχο την εξάλειψη της σύγχρονης δουλείας και ειδικά σε χώρες όπου το πρόβλημα είναι έντονο, είναι καλό να υπάρχει επαγρύπνηση και η κοινωνία να μη μένει απαθής στην αδίστακτη εκμετάλλευση συνανθρώπων μας, στην καταρράκωση της αξιοπρέπειάς τους και στην παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστίθεται.

 

Η 2α Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας το 1949, κατόπιν σχετικής απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στόχος της Ημέρας είναι η εξάλειψη των σύγχρονων μορφών δουλείας, όπως της εμπορίας προσώπων, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, της παιδικής δουλείας, των καταναγκαστικών γάμων και της καταναγκαστικής στρατολόγησης παιδιών κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων.

 

Τον Νοέμβριο του 2016, η ΔΟΕ υιοθέτησε το Πρωτόκολλο για την Καταναγκαστική Εργασία, με σκοπό να ενδυναμώσει την παγκόσμια προσπάθεια για περιορισμό αυτής της μορφής δουλείας.  Το Πρωτόκολλο έχει νομική υπόσταση και μπορεί να αποκαταστήσει την ελπίδα και την ελευθερία για εκατομμύρια ανθρώπους, που είναι παγιδευμένοι σε σύγχρονη δουλεία.  Όμως, πρώτα πρέπει να επικυρωθεί από διάφορες χώρες ανά τον κόσμο.  

 ΚΥΠΕ 

Home