Επιμελητές παιδιών: Αλλάζουν τους αστυνομικούς με συμβασιούχους

Επιμελητές παιδιών: Αλλάζουν τους αστυνομικούς με συμβασιούχους

Οι κυβερνητικές διαδικασίες εμπόδιο άμεσης λύσης / Πληροφορίες

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Βρισκουν τη λύση...αλλά θα καθυστερήσει. Το ζήτημα που δημιουργήθηκε με   τους επιμελητές παιδιών  σε σχέση με το νόμο για την φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη και οι αντιδράσεις που προκάλεσε η τοποθέτηση αστυνομικών ως επιμελητών οδεύει προς διευθέτηση.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Όπως πληρφρείται η Offsite η Κυβέρνηση βρίσκει τη λύση μέσω της αγοράς υπηρεσιών. Δηλαδή, θα προσληφθούν άτομα που δεν θα κατέχουν οργανικές θέσεις, αλλά θα πληρώνονται στη βάσει συμβολαίων Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι λόγω των κυβερνητικών γραφειοκρατικών διαδικασιών θα προκύψει καθυστέρηση που ίσως τραβήξει μέχρι το τέλος του έτους.

Η ανάθεση  των συγκεκριμένων καθηκόντων, σε αστυνομικούς, έγινε διότι κρίθηκε ότι ενδεχομένως να είναι οι μόνοι που έχουν παρόμοια εμπειρία να χειριστούν τέτοιες υποθέσεις, είναι προσωρινή και αφορά μόνο στη μεταβατική περίοδο που προβλέπεται μέσα και από το νόμο, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή στις 20 Απριλίου, 2021. Οι ενέργειες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως είναι  η  ανάθεση των καθηκόντων, σε επιμελητές παιδιών, ψυχολόγους και κοινωνιολόγους

 Σημειώνεται ότι οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν οδήγησαν το Υπουργείο Δικαιοσύνης να βγάλει ανακοίνωση το Σάββατο αναφέροντας ότι η ανάθεση των συγκεκριμένων καθηκόντων, σε αστυνομικούς,, είναι προσωρινή και αφορά μόνο στη μεταβατική περίοδο που προβλέπεται μέσα και από το νόμο, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή στις 20 Απριλίου, 2021. Όπως τονίστηκε,

«Οι αστυνομικοί, οι οποίοι καλούνται να εκτελέσουν τα συγκεκριμένα καθήκοντα έχουν ήδη τύχει ειδικής εκπαίδευσης, για να φέρουν εις πέρας το έργο τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κυρίως, προς το συμφέρον των παιδιών. Η ανάθεση των συγκεκριμένων καθηκόντων σε αστυνομικούς έγινε σε συνεννόηση με την ηγεσία της Αστυνομίας και ξεκαθαρίστηκε από όλα τα μέρη, εδώ και καιρό, ότι η διευθέτηση αυτή είναι προσωρινή. Επιπρόσθετα, χωρίς να παραγνωρίζεται η σημασία τους, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι υποθέσεις ποινικής ευθύνης παιδιών, στην Κύπρο, είναι ευτυχώς πολύ λίγες σε αριθμούς».

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Ο νέος νόμος καθιστά ως έσχατο μέτρο την κράτηση των παιδιών τα οποία θα ορίζονται πλέον ως την ηλικία των 21 ετών και θα προνοεί την επιβολή άλλων εναλλακτικών ποινών. 

Ο νόμος καθίσταται ιδιαίτερα πρωτοποριακός για τα Κυπριακά δεδομένα ως ισχύουν σήμερα, αφού, μεταξύ άλλων, εγκαθιδρύει δομές και διαδικασίες αποδικαστικοποίησης, οι οποίες μέχρι σήμερα είναι άγνωστες στο Κυπριακό νομικό σύστημα. Τέτοιες διαδικασίες και προσεγγίσεις ισχύουν εδώ και χρόνια σε άλλα νομικά συστήματα Κρατών-μελών της Ε.Ε., αλλά και άλλων χωρών, και ιδιαίτερα στην Ιρλανδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Home