Επιστολή για την Αμμόχωστο από Κύπριους της Βρετανίας σε Μόρτον

Επιστολή για την Αμμόχωστο από Κύπριους της Βρετανίας σε Μόρτον

Τι ζητούν

Να αυξήσει τις προσπάθειές της, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και ως εγγυήτρια δύναμη, ώστε να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και να διασφαλίσει ότι οι υπόλοιπες εγγυήτριες δυνάμεις θα συμφωνήσουν στην επανένωση της Κύπρου, καλούν με επιστολή τους τη βρετανική Κυβέρνηση τα μέλη του Συμβουλίου Βρετανοκυπρίων.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Συγκεκριμένα η επιστολή απευθύνεται προς την Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα Γουέντι Μόρτον (με κοινοποίηση στον Υπ. Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ) και φέρει εκ μέρους της παροικιακής οργάνωσης την υπογραφή του Αμμοχωστιανού πρόσφυγα Αντώνη Σαββίδη.

Ο κ. Σαββίδης περιγράφει αρχικά τις εμπειρίες που συνθέτουν το συνεχιζόμενο δράμα των προσφύγων και στη συνέχεια επισημαίνει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς και τη Διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2012 για την Αμμόχωστο, που όπως τονίζει παραβιάζει η Τουρκία «προσβάλλοντας όχι μόνο τους νόμιμους κατοίκους της Αμμοχώστου, αλλά και κάθε ανθρώπινο ον».

Εκφράζει επίσης την ευγνωμοσύνη της οργάνωσης προς διαδοχικές βρετανικές Κυβερνήσεις που συνεχίζουν να υποστηρίζουν όλες τις προσπάθειες για μια συνολική, δίκαιη και διαρκή λύση του Κυπριακού.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Επισημαίνει δε ότι το κύριο πρόβλημα είναι η Τουρκία και όχι οι δύο κοινότητες, τονίζοντας ότι «όλοι οι Κύπριοι θα πρέπει να επιτραπεί να ζουν και να ευημερούν μαζί, προς όφελος μίας ενοποιημένης και ελεύθερης Κύπρου».

Η επιστολή προς την κα Μόρτον καταλήγει με την προτροπή η βρετανική Κυβέρνηση να απαιτήσει στην επερχόμενη άτυπη συνάντηση της Γενεύης την άμεση επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της υπό την κυπριακή Κυβέρνηση ή υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

«Ειδάλλως, το να επιτραπεί η συνεχιζόμενη κατοχή της πόλης και το άνοιγμά της για τουριστικές επισκέψεις θα είναι η ταφόπλακα κάθε μελλοντικής λύσης του κυπριακού προβλήματος και η τελική διχοτόμηση του νησιού», καταλήγει η επιστολή.

ΚΥΠΕ

Home