Έρευνα: Αυξήθηκε η διαφθορά στα κατεχόμενα

Έρευνα: Αυξήθηκε η διαφθορά στα κατεχόμενα

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάζεται στον τ/κ Τύπο

Σύμφωνα με την έκθεση «Βαρόμετρο Ατασθαλίας Βόρειας Κύπρου 2019», που ετοίμασαν οι ερευνητές Σερτάτς Σονάν και Ομέρ Γκιοκτσέκους, με την μέθοδο που χρησιμοποιείται στις έρευνες του Παγκόσμιου Βαρόμετρου Διαφθοράς (GCB) της Οργάνωσης Διεθνούς Διαφάνεια, το 74% των Τουρκοκυπρίων πιστεύει ότι η διαφθορά αυξήθηκε στα κατεχόμενα κατά τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ μόνο το 7% των συμμετεχόντων στην έρευνα υποστήριξε ότι μειώθηκε η διαφθορά.  

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Γενί Ντουζέν γράφει ότι το 12% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έμεινε στα ίδια επίπεδα η διαφθορά, ενώ το 7% ανέφερε ότι δεν γνωρίζει αν αυξήθηκε ή αν μειώθηκε.

 

Σύμφωνα με τους απλούς Τουρκοκυπρίους που συμμετείχαν στην έρευνα, την πρώτη αυτού του είδους που διεξήχθη στα κατεχόμενα, η διαφθορά είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου. Το 83,6% των συμμετεχόντων στην έρευνα εξέφρασε την άποψη ότι η διαφθορά είναι «πολύ μεγάλο πρόβλημα», ενώ μόνο 12,4% απάντησε ότι δεν είναι. 

 

Σημειώνεται ότι στην έρευνα συμμετείχαν 1,000 άτομα τα οποία ρωτήθηκαν για τις εμπειρίες και τις απόψεις τους.

 

Το 7% των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφερε ότι κατά τους τελευταίους 12 μήνες έδωσε ρουσφέτι για να εξυπηρετηθεί στο «δημόσιο», ενώ το 12% των ερωτηθέντων είπαν ότι τους προτάθηκαν χρήματα ή άλλου είδους όφελος σε αντάλλαγμα με την ψήφο τους σε «εκλογές» κατά την τελευταία πενταετία.  

Εξάλλου, το 68% των ερωτηθέντων εξέφρασαν την άποψη ότι η «κυβέρνηση» διεξάγει «κακό αγώνα» για αντιμετώπιση της διαφθοράς.

ΚΥΠΕ 

Home