Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Το έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στην Κένυα (Φωτογραφίες)

Μικαέλλα Μέσσιου
- 11.10.2020

Το έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στην Κένυα (Φωτογραφίες)

Thumbnail

Τι μπορεί να κάνει κάποιος για να βοηθήσει το Ιεραποστολικό έργο και τους ανθρώπους στην Κένυα - Δηλώσεις του νέου Επισκόπου Κισούμου Μάρκου, κυπριακής καταγωγής, στην offsite

Η ορθόδοξη ιεραποστολή στην Κένυα ξεκίνησε πριν περίπου εξήντα χρόνια με το όραμα του Αρχιεπισκόπου και εθνάρχη της Δημοκρατίας της Κύπρου Μακαρίου Γ’, να δημιουργηθεί επίσημη αναγνωρισμένη ορθόδοξη εκκλησία όπου ο κόσμος θα γνωρίσει τον Αναστάντα Θεό, και σήμερα έχει μεγαλώσει και προχωρήσει και έφτασε να περιέχει σχολεία, κολέγιο, κλινικές, θεολογικό σεμινάριο, και άλλα ιδρύματα. Για αυτό τον λόγο η σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας δια Συνοδικής απόφασης ίδρυσε τις δύο άλλες επισκοπές, Νιέρι και Όρους Κένυας, και Κισούμου και Δυτικής Κένυας.

Πρώτος επίσκοπος

Ο πρώτος επίσκοπος της επισκοπής Κένυας και ήταν ο μακαριστός επίσκοπος Αθανάσιος, ο οποίος κοιμήθηκε πρόωρα στις 4 Ιανουαρίου 2019 , και έτσι η Σύνοδος του Πατριαρχείου εξέλεξε ως νέο επίσκοπο της επισκοπής Κισούμου τον Αρχιμανδρίτη Μάρκο (Θεοδόση), στις 9 Οκτωβρίου 2019. Ο Νέος Επίσκοπος Κισούμου είναι κυπριακής καταγωγής.

1

Η offsite επικοινώνησε με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κισούμου Μάρκο για να μας πει λίγα λόγια για την εκλογή του, για το έργο που επιτελείται στην Κένυα και πώς μπορεί ο κόσμος που επιθυμεί να βοηθήσει. 

Όπως ανέφερε στην Offsite, ο νέος Επίσκοπος Κισούμου, εδώ και οκτώ μήνες βρίσκεται στην Κένυα και ανέλαβε τα καθήκοντα του μακαριστού επισκόπου Αθανάσιου. 

n

«Η Επισκοπή έμεινε ένα χρόνο και περισσότερο χωρίς Επίσκοπο»  

Σύμφωνα με τον Επίσκοπο Κισούμου, η επισκοπή είναι 3 χρόνων γιατί υπάγεται στην Μητρόπολη Ναϊρόμπι που διοικούσε ολόκληρη την Ιεραποστολή στην Κένυα και εξαπλώθηκε όταν πήγε ο Μακάριος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στις Σεϋχέλλες και Κένυα.

Η σύνοδος χώρισε την Ναϊρόμπι και ολόκληρη την Κένυα σε δύο μικρότερες επισκοπές, την Νιέρη που είναι Ανατολικά και το Κισούμου που είναι Δυτικά, οπόταν εξαπλώθηκε η Ιεραποστολή αλλά θέλει αρκετή δουλειά έτσι, ανέφερε ο Επίσκοπος.

«Η επισκοπή στο Κισούμου βρίσκεται στα βουνά και υπάρχουν 62 Ιερείς και 40 με 50 εκκλησίες».

2

Όπως είπε στην ιστοσελίδα μας ο Επίσκοπος Μάρκος, οι εκκλησίες οι οποίες είναι κανονικά κτισμένες είναι ελάχιστες, ενώ οι περισσότερες είναι φτιαγμένες από λάσπη, αλλά οι Ιερείς έχουν όλα τα απαραίτητα κάνουν κανονικά την λειτουργεία τους. 

Είναι καθαρά Ιεραποστολή, δηλαδή όπως ανέφερε ο Επίσκοπος Μάρκος, σαν εκκλησία τους δίνουν έναν μισθό περίπου 100$ τον μήνα και αυτά είναι για να φροντίσουν την οικογένεια τους. Επίσης, γίνονται και βαφτίσεις ιθαγενών, ενώ φέτος αυτό δεν γίνεται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

3

«Κάνουμε κανονικά τις ακολουθίες μας – Κάθε μέρα κάθε  Κυριακή κάνουμε τη λειτουργία. Υπάρχουν μία μικρή κλινική, 3  σχολεία που είναι στη δικαιοδοσία μας, ένα μοναστήρι με μοναχές από την Κρήτη και γίνεται προσπάθεια να βοηθηθούν οι Ιερείς και τα φτωχά μικρά παιδιά να μάθουν για τον Χριστό και όλα αυτά γίνονται με δωρεές»

4

Ο καθημερινός αγώνας, σύμφωνα με τον Επίσκοπο Μάρκο, είναι να βρουν δωρεές από το εξωτερικό, από συλλόγους, γενικά όποιοι μπορούν να βοηθήσουν την Ιεραποστολή.    

Τι μπορεί να κάνει κάποιος για να βοηθήσει;

Από κοντά υπάρχουν οι εθελοντές, τώρα υπάρχουν ήδη κάποιοι εθελοντές στο μοναστήρι, όπου αυτοί βοηθάνε την εκκλησία – το μοναστήρι, υπάρχουν κάποιες ομάδες γιατρών που έρχονται κάθε χρόνο ή κάθε δύο χρόνια (σαν γιατροί χωρίς σύνορα), είναι μία ομάδα μητέρων που έρχονται να βοηθήσουν της μητέρες. Επίσης, τελευταίως τους έχουν δώσει μια δωρεά από την Αμερική για να αγοραστούν αγελάδες για τις μητέρες όπως είναι οι μητέρες που είναι στις ενορίες και βοηθάνε στην επιτροπή, υπάρχουν και άλλες μητέρες που βοηθάνε τις εκκλησίες – τους Ιερείς. Με αυτό το πρότζεκ όπως είπε ο Επίσκοπος Μάρκος, θα αγοράσουν τις αγελάδες για να έχουν γάλα να το πουλάνε και να έχουν εισοδήματα για να βοηθάνε τις οικογένειες και τις γυναίκες που το έχουν ανάγκη. 

1

Ο οποιοσδήποτε μπορεί να πάει στην Κένυα για να βοηθήσει, υπάρχει χώρος κοντά στο μοναστήρι να μείνει και να βοηθήσει στην Ιεραποστολή γιατί άλλο να ζεις από κοντά το έργο αυτό και άλλο να το βλέπεις μέσα από μία οθόνη, μας είπε ο Επίσκοπος Μάρκος. 

«Άλλο να βλέπεις από κοντά τα μικρά παιδιά και τους ανθρώπους που υποφέρουν από ασθένειες και πεθαίνουν από ελονοσία κίτρινο πυρετό από ασθένειες που εκεί είναι συνηθισμένες, που δεν έχουν φάρμακα δεν έχουνε μια ιατρική περίθαλψη» 

2

Πώς μπορεί να βοηθήσει ο κόσμος

Σύμφωνα και με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κισούμου Μάρκο, η βοήθεια που μπορεί κάποιος να προσφέρει είναι μόνο η συμμετοχή και η αγάπη των ευεργετών και δωρητών, όπου θα μπορούν τα φτωχά παιδιά αυτού του κόσμου να πηγαίνουν στην εκκλησία και στο σχολείο. 

«Και με την ενημέρωση δια μέσων της επικοινωνίας με τα διάφορα μέσα όπως την ταπεινή μας ιστοσελίδα και Facebook θα μπορεί να προχωρήσει το ιεραποστολικό έργο μας εδώ στην Κισούμου. Και έτσι θα έχει το ποίμνιο μας εδώ καθαρό νερό, μια κλινική, φάρμακα και πολλά άλλα»

Μέσα από την ιστοσελίδα που έχει η Ιεραποστολή, κανείς μπορεί να βρει στοιχεία – τηλέφωνα καθώς και τραπεζικά στοιχεία για όποιον είναι μακριά και θέλει να συνεισφέρει την οποιαδήποτε χρηματική βοήθεια.

7

 

Home