Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έρχεται αλλαγή σε κυνήγι και ψάρεμα/Τι προτείνεται

Offsite Team -
08.04.2021 - 12:00

Έρχεται αλλαγή σε κυνήγι και ψάρεμα/Τι προτείνεται

Η πρόταση θα υποβληθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων

Στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας για περιορισμό της χρήσης και των επιπτώσεων του Μολύβδου στο περιβάλλον, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενημερώνει τις επηρεαζόμενες εταιρείες και τις ενδιαφερόμενες οργανώσεις ή επιστημονικές ομάδες ότι έχει υποβληθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA) πρόταση για περιορισμό στη χρήση της ουσίας αυτής σε πυρομαχικά και στην αλιεία. Η πρόταση θα αξιολογηθεί με τελικό στόχο να ενταχθεί ως νέος περιορισμός στο Παράρτημα ΧVII του Ευρωπαϊκού Κανονισμού REACH (αρ. 1907/2006/ΕΚ).  

Ο Μόλυβδος είναι ουσία τοξική για τον άνθρωπο και επικίνδυνη για το περιβάλλον. Η σημαντικότερη ανησυχία ως προς τη δημόσια υγεία αφορά την επίδρασή του στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος των παιδιών. Εκτιμάται ότι ανά έτος περίπου 1 εκατομμύριο παιδιά εκτίθενται σε μόλυβδο ως συνέπεια της χρήσης του σε πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται σε βολές πυροβόλων όπλων αλλά και σε σύνεργα αλιείας.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) καλεί τους επηρεαζόμενους/ενδιαφερόμενους φορείς να αποστείλουν, αν κατέχουν, έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2021 επιστημονικές και τεχνικές πληροφορίες σχετικά με τη χρήση μολύβδου σε πυρομαχικά για χρήση στο κυνήγι και στην αθλητική σκοποβολή, καθώς και στην αλιεία. Σημειώνεται ότι η πρόταση αφορά αποκλειστικά εφαρμογές από πολίτες. Προτρέπονται όσοι θα υποβάλουν πληροφορίες να τις αποστείλουν έως τις 5 Μαΐου 2021, ώστε αυτές να αξιοποιηθούν κατά τις πρώτες συζητήσεις σχετικά με την πρόταση οι οποίες θα γίνουν τον Ιούνιο του 2021. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να εντοπιστούν οι ανάγκες για πιθανές εξαιρέσεις από τον μελλοντικό περιορισμό.

Περισσότερη πληροφόρηση υπάρχει στη διαδικτυακή ενημερωτική ημερίδα που θα γίνει στις 15 Απριλίου από τις 11:00 έως τις 13:00 ώρα Κύπρου. Εμπειρογνώμονες του ECHA θα απαντήσουν σε ερωτήματα που τέθηκαν κατά τη διαβούλευση και θα δώσουν διευκρινήσεις για τον τρόπο υποβολής παρατηρήσεων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν τα ερωτήματα τους στους εμπειρογνώμονες εκ των προτέρων μέσω του εντύπου υποβολής.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους αρμόδιους Λειτουργούς στα τηλέφωνα 22405609 και 22405623.  

Περισσότερες πληροφορίες

Σύντομο ενημερωτικό σημείωμα στην ελληνική

Δημόσια Διαβούλευση – Υποβολή σχολίων

Διαδικτυακή ημερίδα στις 15.4.2021

Πρόταση περιορισμού

Προς βιώσιμες δραστηριότητες σκοποβολής στην ύπαιθρο και αλιείας – Ο ECHA προτείνει περιορισμούς στη χρήση μολύβδου

Φλέγοντα ζητήματα: Μόλυβδος σε βλήματα, σφαίρες και βαρίδια ψαρέματος

 

 

Home