Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έρχεται το βραχιολάκι για υπόδικους - Πού βρίσκεται η διαδικασία

Offsite Team -
05.04.2022 - 06:30

Έρχεται το βραχιολάκι για υπόδικους - Πού βρίσκεται η διαδικασία

Πρώτα αποσυμφόρηση και μετά αναβάθμιση των φυλακών λέει η βουλευτής του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου

Την εκπομπή “Offsite on Air” χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

Πέραν από την πρόταση για μεταφορά της έδρας της Αρχής Λιμένων στη Λεμεσό, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου την Δευτέρα (04/4) στην εκπομπή “Offsite on Air” έκανε αναφορά και στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε για τον περί φυλακών νόμο.

Στόχος του νομοσχεδίου όπως ανέφερε η κ. Τσιρίδου είναι η αναβάθμιση του σωφρονιστικού συστήματος. 

«Είδαμε και τις προάλλες και στη δική μας επίσκεψη στις κεντρικές φυλακές, ένα σύγχρονο τρόπο σωφρονισμού, απόλυτα ταιριαστό με τις αξίες και τις βασικές αρχές του ανθρωπισμού και της κοινωνιολογίας. Αξίζει να μελετήσουμε πάρα πολύ σοβαρά και το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει αυτά τα ζητήματα των φυλακών και των ανθρώπων που είναι εκεί για να σωφρονιστούν». 

Στην επιτροπή Νομικών της Βουλής, μελετάται κατά άρθρον το νομοσχέδιο αυτό που αναβαθμίζει και τα δικαιώματα αλλά και το σύστημα των φυλακών. 

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία που τελειώνουμε την κατά άρθρον συζήτηση, να δούμε τα καθήκοντα, τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις του προσωπικού των φυλακών, να δούμε την απασχόληση και την επανένταξη των καταδίκων. Όλα αυτά συνάδουν με ένα νέο ευρωπαϊκό σύστημα σωφρονισμού». 

Η κ. Τσιρίδου τόνισε πως για να υπάρξει ποιοτική αναβάθμιση, θα πρέπει πρώτα να γίνει αποσυμφόρηση των φυλακών. 

Για να μπορέσουμε να φτάσουμε εκεί και με βάση το τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη, θα πρέπει να δούμε πώς προχωράμε με ηλεκτρονική παρακολούθηση υποδίκων, ανθρώπων δηλαδή που αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσης τους, όχι ανθρώπους που ήδη έχουν καταδικαστεί». 

Συνεχίζοντας ανέφερε πως αναμένουν το πλαίσιο από το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο θα αναφέρεται πώς θα γίνεται η ηλεκτρονική παρακολούθηση των υποδίκων. 

Ερωτηθείς πότε θα υπάρξουν εξελίξεις, υποστήριξε πως «μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες, θα έχουμε ενώπιόν μας και το κείμενο το οποίο θα αποστείλει το υπουργείο Δικαιοσύνης στην επιτροπή Νομικών». 

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αυτή τη στιγμή, όπως δήλωσε η κ. Τσιρίδου, «εξετάζει πολύ συγκεκριμένα ζητήματα τεχνικής φύσης αλλά και νομικά όπως για παράδειγμα κατά πόσον ο 24ωρος κατ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική παρακολούθηση συνιστά στέρηση της ελευθερίας κάτω και από την ευρωπαϊκή σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων». 

Καταληκτικά τόνισε πως «θα λαμβάνεται υπόψιν και για σκοπούς μείωσης της έκτισης της φυλάκισης αν αυτή επιβληθεί από το δικαστήριο στην πορεία. Μελετά κατά πόσο θα υπάρχουν και εξαιρέσεις».

Δείτε στο βίντεο από το 09:42 όσα δήλωσε η κ. Τσιρίδου 

Home