Έρχεται το Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο με συμμετοχή ΤΕΠΑΚ

Έρχεται το Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο με συμμετοχή ΤΕΠΑΚ

Θα συμμετέχουν 8 πανεπιστήμια της Ευρώπης - Έρχονται Λεμεσό όλοι οι Πρυτάνεις

Ο Πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου Παναγιώτης Ζαφείρης ήταν φιλοξενούμενος το πρωί της Δευτέρας (2/8) στην εκπομπή ‘’offsite on air’’ της Digital TV.

Ο κ. Ζαφείρης μίλησε αρχικά για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά λέγοντας ότι στόχος είναι οι φοιτητές να επιστρέψουν στα έδρανα. Τόνισε ότι όπως και σε άλλους χώρους το safepass θα είναι υποχρεωτικό ενώ αναφέρθηκε και στην εκστρατεία ενθάρρυνσης για εμβολιασμό που ανέλαβε το ΤΕΠΑΚ τονίζοντας ότι θα συνεχίσει και τις επόμενες εβδομάδες ο εμβολιασμός όσων φοιτητών το επιθυμούν στους χώρους του Πανεπιστημίου.

Παράλληλα μίλησε και για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές τονίζοντας ότι φέτος στο ΤΕΠΑΚ θα λειτουργούν και νέα τμήματα. Όπως τόνισε φέτος θα λειτουργήσει ένα νέο πρόγραμμα σπουδών και συγκεκριμένα η ολοκληρωμένη Επικοινωνία Marketing με 35 νέες θέσεις σπουδών ενώ έντονο ενδιαφέρον υπήρξε σε αρκετά από τα τμήματα όπως η Νοσηλευτική, η Λογοθεραπεία καθώς επίσης και οι Τέχνες και τα Πολυμέσα.

Αναφέρθηκε επίσης σε διάφορες μεταρρυθμίσεις που ‘’τρέχουν’’ ή βρίσκονται στα σκαριά και ανεβάζουν περαιτέρω το επίπεδο του ΤΕΠΑΚ. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το ΤΕΠΑΚ είναι το πρώτο πανεπιστήμιο που εφάρμοσε την ηλεκτρονική υπογραφή, ενώ γίνονται προσπάθειες το Πανεπιστήμιο να αποκτήσει το δικό του Νομικό πλαίσιο.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Μίλησε επίσης εκτενώς για ένα πολύ μεγάλο εγχείρημα που βρίσκεται στα σκαριά για την δημιουργία του Ευρωπαϊκό Τεχνολογικού Πανεπιστημίου με τη συμμετοχή και του ΤΕΠΑΚ. 

Συγκεκριμένα το ΤΕΠΑΚ είναι συμμέτοχο σε  μια συμμαχία με άλλα 7 πανεπιστήμια για την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου και πέραν του ΤΕΠΑΚ θα συμμετέχουν:

  1. Hochschule Darmstadt, Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών (Γερμανία)
  2. Rīgas Tehniskā universitāte (Λετονία)
  3. Technological University Dublin (Ιρλανδία)
  4. Технически университет София , Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας (Βουλγαρία)
  5. Universidad Politécnica de Cartagena (Ισπανία)
  6. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (Ρουμανία)
  7. Université de technologie de Troyes (Γαλλία)

Όπως ανέφερε ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ η συμμαχία αυτή ξεκίνησε να χειρίζεται το project πριν από ακριβώς ένα χρόνο αλλά εξαιτίας και της Πανδημίας του κορωνοϊού δεν είχαν ακόμα την δυνατότητα να συναντηθούν με φυσική παρουσία όλοι οι Πρυτάνεις και γίνεται προσπάθεια να γίνει η πρώτη συνάντηση τους στις 20 -24 Σεπτεμβρίου στη Λεμεσό. 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Παράλληλα οργανώνεται σειρά από εκδηλώσεις ανοικτές το κοινό αλλά και συναντήσεις που θα αφορούν τις ομάδες εργασίες ξεχωριστά ενώ αναμένεται ότι στην Κύπρο θα βρεθεί και η Γενική Διευθύντρια Παιδείας της ΕΕ κάτι που θα δώσει την εικόνα σύμφωνα με τον Κύριο Ζαφείρη πως το ΤΕΠΑΚ είναι ένα πανεπιστήμιο με προοπτικές πέραν του χώρου της Κύπρου. 

Στόχος του Ευρωπαϊκό Τεχνολογικού Πανεπιστημίου είναι να δουλέψουν οι συνεργαζόμενοι μαζί με δύο κύριους στόχους:

1.Την προσφορά προγραμμάτων σπουδών και έρευνας από κοινού

2. Να ευθυγραμμίσουν τις διαδικασίες τους ώστε να υπάρχει μια κοινή πολιτική μεταξύ τους όσον αφορά τις διεργασίες ενός τριτοβάθμιου ιδρύματος

Προχωρούν οι εστίες στο Βερεγγάρια 

Να αναφέρουμε ότι τέλος ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ αναφέρθηκε και στο μεγάλο έργο  με τις νέες εστίες του ΤΕΠΑΚ που θα αναγερθούν στην περιοχή Βερεγγάρια στα Πολεμίδια. 

Όπως είπε έχουν γίνει προσπάθειες εδώ και λίγο καιρό για να εξασφαλιστούν χώροι για δημιουργία εστιών του Πανεπιστημίου στον χώρο του Βερεγγάρια στα Κάτω Πολεμίδια και έγινε ανοικτός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ο οποίος ολοκληρώθηκε και ο χώρος θα μπορεί να φιλοξενεί περίπου 500 φοιτητές και θα δίνει την δυνατότητα διοργάνωσης εκδηλώσεων σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους αλλά και διεθνών συνεδρίων. 

Το κόστος του έργου υπολογίζεται γύρω στα 48,5 εκατομμύρια και το Πανεπιστήμιο μέσω του υπουργείου Οικονομικών έχει προχωρήσει σε διαδικασίες για να εξασφαλιστεί δάνειο από την Ευρωπαϊκή τράπεζα Αναπτύξεως με το έργο να αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.

Παράλληλα αρκετοί χώροι γύρω από τις εστίες με απόφαση υπουργικού Συμβουλίου θα χρησιμοποιηθούν για την ανέγερση Αθλητικών εγκαταστάσεων και ερευνητικών μονάδων για το Πανεπιστήμιο. 

Home