Έρχεται ψηφιακή ταυτότητα για πολίτες ΕΕ-Τι θα μπορείς να κάνεις

Έρχεται ψηφιακή ταυτότητα για πολίτες ΕΕ-Τι θα μπορείς να κάνεις

Πότε έρχεται η ψηφιακή ταυτότητα για όλους τους πολίτες της ΕΕ - Ο σκοπός της

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χαρούλα Αλέξη/Digital TV

Προ των πυλών είναι η ψηφιακή Ευρωπαϊκή ταυτότητα που προτείνει η Κομισιον, με την οποία οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούν να αποδεικνύουν την ταυτότητά τους και να μοιράζονται ηλεκτρονικά έγγραφα με το πάτημα ενός κουμπιού στο τηλέφωνό τους.

Ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρ. Επιτροπής στην Κύπρο Νικόλας Ίσαρης, δήλωσε στην εκπομπή ''Offsite On Air'' της Digital TV. 

 “Η καινούργια αυτή πρόταση για μια ψηφιακή ταυτότητα θα έλεγα καλύτερα, να την ονομάσουμε ψηφιακό πορτοφόλι, γιατί δεν είναι μόνο ένα πιστοποιητικό ή μια ταυτότητα, είναι ότι ακριβώς θα μπορούσαμε να έχουμε στο πορτοφόλι μας, συμπεριλαμβανομένων πιστωτικών καρτών, εισιτηρίων κλπ.”

Η ψηφιακή ταυτότητα αναμένεται να λύσει τα χέρια τόσο των παρόχων και των υπηρεσιών όσο και των πολιτών που θα θέλουν να λάβουν αυτές τις υπηρεσίες.

“Όπως μας απέδειξε ο τελευταίος ενάμιση χρόνος με τον κορωνοιό, η ζωή δεν σταματά, υπάρχουν πράγματα τα οποία θέλουμε να κάνουμε ακόμα και όταν είμαστε κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας.  Αυτός ο ψηφιακός μετασχηματισμός λοιπόν της ζωής μας, μας έδωσε το έναυσμα να προτείνουμε το ψηφιακό πορτοφόλι, για να μπορούμε να ζήσουμε κανονικά ακόμα και αν μπορούμε να κάνουμε πράγματα μόνο ψηφιακά.”, τόνισε ο κ. Ίσαρης.

Με το εν λόγω ψηφιακό πορτοφόλι θα επιτρέπεται η  πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες χωρίς να χρειάζεται να καταχωρούνται άσκοπα προσωπικά δεδομένα, σε ιστοσελίδες και υπηρεσίες -  έτσι με αυτήν τη λύση ο κάθε πολίτης θα έχει τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων που μοιράζεται.

Για το θέμα της ασφάλειας ο κ. Ίσαρης ανέφερε ότι: “Υπάρχει μια μεγάλη φροντίδα, τόσο για τα θέματα ασφάλειας όσο και για τα θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων.”

Ως χρονικός ορίζοντας έχει οριστεί ο Σεπτέμβριος του 2022. Μέχρι τότε η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν μια κοινή εργαλειοθήκη, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει την τεχνική αρχιτεκτονική, τα πρότυπα και τις οδηγίες για βέλτιστες πρακτικές.

Δείτε τα βίντεο:

Home