Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έρχονται αλλαγές στις Α' Βοήθειες για μείωση του χρόνου αναμονής

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα -
23.09.2021 - 06:15

Έρχονται αλλαγές στις Α' Βοήθειες για μείωση του χρόνου αναμονής

Δεν θέλουν να περιμένουν με τις ώρες οι ασθενείς - Ποιες αλλαγές έρχονται

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Αλλαγές σε εγχειρίδιο το οποίο περιέχει τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των κρατικών νοσηλευτηρίων προωθεί ο ΟΚΥπΥ σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο χρόνος αναμονής των ασθενών.

Μιλώντας στην Offsite ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, εξήγησε πως στο νέο εγχειρίδιο που θα εφαρμοστεί, καθορίζονται όλες οι διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν από την στιγμή που θα μεταβεί ο ασθενείς στις Πρώτες Βοήθειες μέχρι και την απόλυσή του ή την εισαγωγή του σε θάλαμο.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Συνεχίζοντας, ο κ. Χαριλάου ανέφερε πως στο εγχειρίδιο, «καθορίζεται επίσης ο τρόπος διαλογής που γίνεται έξω, η οποία θα πραγματοποιείται με αλγόριθμο. Για παράδειγμα τα επείγοντα και σοβαρά περιστατικά εννοείται ότι θα προηγούνται». 

Ταυτόχρονα, καθορίζονται και οι χρόνοι προσέλευσης των ειδικών γιατρών, δηλαδή σε πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ανταποκριθούν για ένα περιστατικό και σε πόσο χρόνο θα πρέπει να διεκπεραιώνονται οι εξετάσεις.

Επιπρόσθετα στο πρωτόκολλο συμπεριλαμβάνεται και ένα κεφάλαιο για τη διαχείριση κλινών στους θαλάμους, για τα άτομα που θα λαμβάνουν εξιτήριο, «τι ενέργειες πρέπει να γίνονται έτσι ώστε να αδειάζουν οι κλίνες νωρίς έτσι ώστε να είναι διαθέσιμη για άλλα περιστατικά».

Σκοπός όπως μας ανέφερε ο κ. Χαριλάου, είναι να εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, το οποίο θα βοηθήσει να αμβλυνθεί το πρόβλημα στα ΤΑΕΠ, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι είναι το μοναδικό πράγμα που θα αποσυμφορήσει τις Πρώτες Βοήθειες.

Την ίδια ώρα ο κ. Χαριλάου υποστήριξε πως υπήρχε ένα εγχειρίδιο το οποίο στην ουσία ήταν από την προ ΓεΣΥ εποχή και δεν εφαρμοζόταν, αλλά πλέον έχει επικαιροποιηθεί και θα εφαρμοστεί. 

Ικανοποίηση ΟΣΑΚ για εγχειρίδιο για ΤΑΕΠ

Την ικανοποίησή της εκφράζει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) σχετικά με τη δημιουργία εγχειριδίου από τον ΟΚΥπΥ για τα ΤΑΕΠ όλων των κρατικών νοσηλευτηρίων.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Παράλληλα, τονίζει ότι είναι πολύ σημαντικό όσα προνοούνται στο εγχειρίδιο να είναι εφαρμόσιμα για να βοηθήσουν στην ομαλή λειτουργία των τμημάτων. Προς τούτο, αναφέρει, απαιτείται η λήψη μέτρων, η εκπαίδευση των γιατρών αλλά και η ύπαρξη συστηματικού ελέγχου και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του, ώστε να καταγραφούν τα οποιαδήποτε κενά και να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.  

«Σίγουρα πρόκειται για ένα μέτρο, το οποίο θα επιλύσει αρκετά από τα προβλήματα τα οποία παρουσιάζονται στα ΤΑΕΠ», επισημαίνει η ΟΣΑΚ.

Home