Έτοιμη να συμβάλει η κυπριακή ομάδα στο Λίβανο - Αρνητικά τα τεστ

Έτοιμη να συμβάλει η κυπριακή ομάδα στο Λίβανο - Αρνητικά τα τεστ

Έτοιμα να συνδράμουν στις επιχειρήσεις είναι τα μέλη της ΜΜΑΔ και ΕΜΑΚ

Αύριο αναμένεται να συνδράμει στις έρευνες για εντοπισμό ανθρώπων, οι οποίοι πιθανόν να είναι παγιδευμένοι κάτω από συντρίμμια, μετά τις εκρήξεις που έπληξαν την Τρίτη το απόγευμα την πρωτεύουσα του Λιβάνου, η αποστολή της ΕΜΑΚ στη Βηρυτό.

 

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής είπε ότι ο επικεφαλής της ΕΜΑΚ επισκέφθηκε το σημείο των εκρήξεων για να δει τις ζημιές και προέβη σε αξιολόγηση της σκηνή.

«Επίσης έγινε μια συνάντηση των αρχών του Λιβάνου με τους επικεφαλής όλων των αποστολών, των Ομάδων Διάσωσης. Κατέγραψαν τις ομάδες και το διαθέσιμο εξοπλισμό. Θα γίνει μια αξιολόγηση από τις αρχές του Λιβάνου και θα καθοριστούν καθήκοντα και τομές ευθύνης έρευνας και διάσωσης στην κάθε ομάδα. Θα τους το ανακοινώσουν αύριο το πρωί και θα ξεκινήσουν να ενεργούν», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι οι χειριστές των σκύλων επίσης πήγαν στο σημείο της έκρηξης, μετά τη συνάντηση, για να αξιολογήσουν και να δουν τι θα αντιμετωπίσουν αύριο το πρωί .

Ο κ. Κεττής είπε, επιπρόσθετα, ότι όπως τους ανέφερε η αποστολή της ΕΜΑΚ, στο σημείο της έκρηξης υπάρχουν τεράστιες μάζες από σιδηροκατασκευές, μπετόν, και κάποια πλοία που ελλιμενίζονταν, καταστραφήκαν, ανατραπήκαν. «Πολύ καταστροφή. Διάλυση», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κεττής είπε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι έτοιμη, αν χρειαστεί, να στείλει επιπρόσθετη ομάδα έρευνας και διάσωσης στη Βηρυτό.

Ερωτηθείς αν βγήκαν τα αποτελέσματα από τα τεστ κορωνοϊού, ο κ. Κεττής είπε ότι όλοι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι βγήκαν αρνητικοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, έτοιμη να συνδράμει στη Βηρυτό είναι και η Πολιτική Άμυνα, με μέλη της Δύναμης, αν κριθεί αναγκαίο να μεταβεί στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Έτοιμα να συνδράμουν στις επιχειρήσεις είναι και τα μέλη της ΜΜΑΔ

Έτοιμοι να συνδράμουν στις επιχειρήσεις για διάσωση ατόμων είναι τα 5 μέλη της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης (ΜΜΑΔ) από την Κύπρο που βρίσκεται στο Λίβανο, αμέσως μετά την λήψη των αποτελεσμάτων τους από την διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων για COVID-19, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου.

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό, η πενταμελής ομάδα της ΜΜΑΔ υποβλήθηκε σε εργαστηριακούς ελέγχους για COVID-19.

Τα μέλη της ομάδας έτυχαν ενημέρωσης από τις αρχές του Λιβάνου για την κατάσταση όπως επικρατεί.

«Με την λήψη των αποτελεσμάτων τους για COVID-19, τα μέλη μας αναμένουν οδηγίες για να προχωρήσουν να επιχειρήσουν, όπως τους ανατεθούν από τις αρχές του Λιβάνου», είπε ο κ. Ανδρέου.  

Η ομάδα απαρτίζεται από τον επικεφαλής και τέσσερις χειριστές σκύλων.

Στον Λίβανο βρίσκεται και πενταμελής ομάδα της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ).

ΚΥΠΕ

Home