Έτσι αλλάζει η Αστυνομία μέχρι το 2023 - Οι στόχοι αναδιάρθρωσης

Έτσι αλλάζει η Αστυνομία μέχρι το 2023 - Οι στόχοι αναδιάρθρωσης

Οι διαγωνισμοί είναι διεθνείς και οι οίκοι που επελέγησαν προέκυψαν μέσα από προσφορές

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Με τη βοήθεια διεθνών οίκων προχωρεί ο σχεδιασμός για την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας και  η όλη διαδικασία ίσως τραβήξει μέχρι το 2023. Η εκλογή της νέας Βουλής δίνει ώθηση και σε θέματα που αφορούν την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Εντός του τρέχοντος έτους,προκηρύχθηκαν  δύο  διαγωνισμοί  ανάληψης του έργου στους τομείς της μάθησης, ανάπτυξης και της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Οι διαγωνισμοί είναι διεθνείς και οι οίκοι που επελέγησαν προέκυψαν μέσα από προσφορές.

Στην ουσία αλλάζει  η δομή εσωτερικά της Αστυνομίας και παράλληλα  απλοποιούνται οι διαδικασίες. Παράλληλα, άρχισε εξειδικευμένη εκπαίδευση  του προσωπικού. Μέχρι το 2025 αναμένεται η ψηφιακή αναβάθμιση της Αστυνομίας που αποτελεί ένα από τους  μεγάλους πυλώνες της αναδιάρθρωσης.  Η ψηφιακή αναβάθμιση εντάσσεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης  και ανθεκτικότητας του Υφυπυργείου Έρευνας και  Καινοτομίας. Για παράδειγμα η έκδοση ποινικού μητρώου, η αστυνομική έκθεση για ατυχήματα, η λήψη παραπόνων και τα αρχικά στάδια λήψης κατάθεσης μπορούν να γίνουν ακόμα και διαδικτυακά.

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2020, άρχισε η υλοποίηση της Σύμβασης που αφορά στην αποτελεσματική διαχείριση του έργου της αναδιοργάνωσης και του εκσυγχρονισμού της Αστυνομίας Κύπρου με την υπογραφή των σχετικών συμβολαίων. Στο πλαίσιο του γενικού στόχου του έργου, η Αστυνομία Κύπρου θα σχεδιάσει και θα εφαρμόσει τα πιο κάτω:

► ένα σύγχρονο μοντέλο αστυνόμευσης και επιχειρησιακής λειτουργίας,

► ένα σύγχρονο πλαίσιο διαχείρισης μάθησης και ανάπτυξης,

► ένα σύγχρονο πλαίσιο διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.

Ήδη, προκύπτουν τα  συμπεράσματα  συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ της Ομάδας Έργου της Κοινοπραξίας και της Αστυνομίας Κύπρου, καθώς και οι πρώτες διαπιστώσεις της Κοινοπραξίας.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Ο Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου μιλώντας στην Offsite ανέφερε ότι «η Αστυνομία Κύπρου, όπως κάθε μεγάλος οργανισμός εξελίσσεται και αναβαθμίζεται συνεχώς για να προσαρμόζεται με τα δεδομένα της κάθε εποχής. Σήμερα βρίσκεται ξανά σε τροχιά αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού ώστε να καταστεί πιο λειτουργική και αποτελεσματική  για:

  • Tη διατήρηση του νόμου και της τάξης.
  • Τη διαφύλαξη της ειρήνης.
  • Την πρόληψη και εξιχνίαση του εγκλήματος.
  • Τη σύλληψη και δίωξη των παρανομούντων. 

     

Home