Έτσι περνάς σε Παν. Κύπρου & ΤΕΠΑΚ με GCE ή άλλες εξετάσεις

Έτσι περνάς σε Παν. Κύπρου & ΤΕΠΑΚ με GCE ή άλλες εξετάσεις

Ιδού τα κριτήρια εισδοχής με GCE ή άλλες εξετάσεις - Φασαρία για το τίποτα λέει ο Πρύτανης - Έγιναν ήδη 11 αιτήσεις

Θύελλα αντιδράσεων ξέσπασε εδώ και μερικές μέρες κυρίως από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις με το άκουσμα της είδησης για εισδοχή των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο ΤΕΠΑΚ με τα GCE ή άλλες ισοδύναμες εξετάσεις.

Τι λέει ο Πρύτανης του Παν. Κύπρου στην offsite - Έγιναν ήδη αιτήσεις

Παρόλα αυτά όπως διευκρινίζει και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστόφίδης, στην Offsite φαίνεται ότι “γίνεται φασαρία για το τίποτα” αφού όπως δήλωσε βρίσκει αδικαιολόγητες τις αντιδράσεις των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων. “ Μιλάμε για πάρα πολύ μικρά νούμερα φοιτητών, από τους έντεκα αιτητές ίσως πάρουμε τέσσερις λόγω του υψηλού επιπέδου που απαιτείται. Προχωρήσαμε σε αυτή την κίνηση για περιπτώσεις που για λόγους της τελευταίας στιγμής (κοινωνικούς, οικονομικούς ή ιατρικούς λόγους) κάποιο παιδί δεν μπορεί να ταξιδέψει, και εμείς δίνουμε την ευκαιρία να φοιτήσουν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ώστε να διευκολύνουμε την κατάσταση. Δεν μιλάμε για θέσεις που τις καταλαμβάνουν από άλλους υποψηφίους, μιλάμε για κενές θέσεις!” 

Επιπλέον όπως πρόσθεσε ο Δρ. Χριστοφίδης “οι θέσεις που θα μείνουν αναμένεται να είναι πολλές, αλλά οι αιτητές είναι πολύ λίγοι. Μέχρι στιγμής είχαμε μόνο έντεκα αιτήσεις - όπως και αναμέναμε - γιατί η χρονική στιγμή που το εξαγγείλαμε είναι τέτοια που κάθε φοιτητής με τις υψηλές επιδόσεις που ζητάμε έχει ήδη εξασφαλίσει θέση σε κάποιο Πανεπιστήμιο του εξωτερικού”.   

Ερωτηθής σχετικά με τον αν μελλοντικός στόχος είναι η εισδοχή των φοιτητών στα Δημόσια Πανεπιστήμια με GCE ή άλλες ισοδύναμες εξετάσεις ο Πρύτανης διευκρίνισε ότι αυτό είναι θέμα της νομοθεσίας και της Βουλής καθώς αυτή τη στιγμή μιλάμε μόνο για αδιάθετες θέσεις. 

Από το 2006 η νομοθεσία

“Εμείς προσπαθούμε μόνο να διευκολύνουμε τα παιδία και να συνεχίσει η νομοθεσία όπως είναι. Δεν ζητάμε αλλαγή της νομοθεσίας, εφαρμόζουμε μόνο την ως έχει. Η νομοθεσία λέει ότι οι κενές θέσεις εφόσον υπάρχουν μπορούν να διατεθούν με εσωτερικές διαδικασίες του Πανεπιστημίου. Πρώτη φορά χρησιμοποιείται αυτή η πρόνοια, ενώ η νομοθεσία υπάρχει από το 2006” 

Τα κριτήρια για εισδοχή στο Παν. Κύπρου

Σχετικά με το επίπεδο εισδοχής των φοιτητών ο Πρύτανης τονίζει ότι παραμένει πολύ υψηλό.“Κάθε τμήμα έχει τα δικά του κριτήρια και είναι πολύ αυστηρά. Για παράδειγμα στο τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής χρειάζονται τρία GCE προχωρημένου επιπέδου εκ των οποίων το ένα να είναι τα Μαθηματικά με βαθμό Α και τα άλλα δύο με ελάχιστο συνδυασμό βαθμών B ή C. 

Δηλαδή μιλάμε για κριτήρια με τα οποία όταν τα κατέχει κάποιος μπαίνει σε κάποιο καλό Πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Γι’ αυτό και από τις αιτήσεις που πήραμε οι περισσότερες απορριφθηκαν γιατί δεν πληρούσαν τα κριτήρια. 

Βασική απαίτηση είναι τα Νέα Ελληνικά και επιπλέον τρία GCE προχωρημένου επίπεδου με κάποιες συγκεκριμένες βαθμολογίες για παράδειγμα υπάρχουν τμήματα που ζητούν 3 Β ή συγκεκριμένο βαθμό σε συγκεκριμένο μάθημα αλλιώς οι φοιτητές δεν γίνονται δεκτοί"

Δείτε ΕΔΩ τα κριτήρια που χρειάζονται για εισδοχή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με GCE ή άλλες ισοδύναμες εξετάσεις.

Τα δεδομένα με το ΤΕΠΑΚ

Η Offsite επικοινώνησε και με εκπρόσωπο του ΤΕΠΑΚ για το θέμα εισδοχής με τα GCE ή άλλες ισοδύναμες εξετάσεις ο οποίος δήλωσε ότι στο εν λόγω Πανεπιστήμιο δεν είναι μεγάλος ο αριθμός των θέσεων που αναμένεται να μείνουν, αφού εμπίπτει στο 5% των θέσεων που υπάρχουν

Το ΤΕΠΑΚ θεωρεί ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα των Πανεπιστημίων να παρέχουν τις αδιάθετες θέσεις σε φοιτητές με εξετάσεις GCE ή άλλες ισοδύναμες εξετάσεις συγκεκριμένου επιπέδου, καθώς δεν υπάρχει κάτι παράτυπο στην συγκεκριμένη εφαρμογή. “Θεωρούμε ότι είναι μια αποδεκτή διαδικασία γιατί κάποια άριστα παιδιά από τα ιδιωτικά σχολεία μπορούν να απορροφούνται και στα δημόσια πανεπιστήμια παρά να φεύγουν στο εξωτερικό”.

Τα κριτήρια για εισδοχή στο ΤΕΠΑΚ

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τα κριτήρια που χρειάζονται σε κάθε κλάδο για εισδοχή στο ΤΕΠΑΚ με GCE ή άλλες ισοδύναμες εξετάσεις.

 

Home