Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Φαίδωνος: Η λειτουργία Πανεπιστημίων θα δώσει ζωντάνια στη Πάφο

Offsite Team
- 21.05.2022

Φαίδωνος: Η λειτουργία Πανεπιστημίων θα δώσει ζωντάνια στη Πάφο

Τους στόχους και τις δράσεις του Δήμου Πάφου ανέλυσε ο  Δήμαρχος Φαίδωνας Φαίδωνος

Τους στόχους και τις δράσεις του Δήμου Πάφου για την δημιουργία ενός νέου πυλώνα στην τοπική κοινωνία και οικονομία, που θα βασίζεται στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση υψηλού επιπέδου ανέλυσε ο  Δήμαρχος Φαίδωνας Φαίδωνος στο πλαίσιο συζήτησης που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στον πολυχώρο «Αττικόν».

lksnc

Στη συζήτηση έλαβαν επίσης μέρος ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick και πρώην Υπουργός Παιδείας Γιώργος Δημοσθένους, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτριος Δημητρίου. 

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος στο πλαίσιο της συζήτησης ανέφερε πως κοινή διαπίστωση είναι ότι δεν μπορούν οι πυλώνες του τουρισμού και της ανάπτυξης γης να απορροφήσουν τους νέους πτυχιούχους. Η λειτουργία των Πανεπιστημίων θα δώσει ζωντάνια αλλά και πνευματικό βάθος στην πόλη, θα δημιουργήσει ευκαιρίες επαγγελματικής απασχόλησης σε νέους τομείς, θα προσελκύσει εταιρείες διεθνούς βεληνεκούς να εγκαταστήσουν γραφεία και δραστηριότητες στην Πάφο στον τομέα της καινοτομίας, έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων τεχνολογίας θέτοντας φραγμό στο brain drain που παρουσιάζεται σε ανησυχητικό βαθμό στην πόλη αυτή τη στιγμή. Ο Δήμος Πάφου έχει ενεργό εμπλοκή προκειμένου να διευκολύνει με κάθε τρόπο την εγκατάσταση των Πανεπιστημίων, όπως για παράδειγμα δίνοντας κίνητρα και μειώνοντας τη γραφειοκρατία. Τόνισε δε τον περιφερειακό χαρακτήρα που μπορούν να διαδραματίσουν τα Πανεπιστήμια, αφού θα μπορούσαν να προσελκύσουν φοιτητές και ερευνητές από όλη τη Μέση Ανατολή καθώς και από την Αίγυπτο. Τέλος, κάλεσε τους πολίτες της Πάφου να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια γιατί θα αλλάξει την με ουσιαστικό τρόπο την πορεία της Πάφου και θα της προσδώσει κύρος και ευκαιρίες ανάπτυξης σε όλους τους τομείς.

lksnbvc

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick και πρώην Υπουργός Παιδείας κ. Γιώργος Δημοσθένους, ανέλυσε το πως η λειτουργία του Πανεπιστημίου Frederick στο Καϊμακλί στην Λευκωσία, μετέτρεψε την περιοχή από υποβαθμισμένη σε ευημερούσα. Ανέφερε επίσης πως τα Πανεπιστήμια στην Κύπρο δεν είναι τόσο παλιά όσο της Ελλάδας, αλλά παρόλα αυτά έχουν καταφέρει πολλά επιτεύγματα και ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουν προσελκύσει πολλούς φοιτητές και από το εξωτερικό. Στόχος είναι η Κύπρος να φτάσει τους 100,000 φοιτητές τον χρόνο που θα αντιστοιχούν στο 10% του πληθυσμού. Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει το κράτος να γίνει πιο ευέλικτο στις διαδικασίες εισδοχής φοιτητών από τρίτες χώρες και να δώσει κίνητρα και χορηγίες και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια για να μπορούν να γίνουν πιο ανταγωνιστικά σε σχέση με αυτά του εξωτερικού.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εξήγησε το πως κατάφερε, μέσα από πολλές δυσκολίες, ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο σε μια μικρή και απομακρυσμένη πόλη της Ελλάδας να έχει σήμερα μια πανεπιστημιακή κοινότητα των 25,000 φοιτητών που αντιστοιχεί στο 15% του πληθυσμού της πόλης. Μάλιστα, το τοπικό πανεπιστήμιο προσφέρει τόσο υψηλού επιπέδου μόρφωση, ώστε εταιρείες διεθνούς φήμης, όπως η TeamViewer και άλλες να εγκαταστήσουν κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στα Ιωάννινα εργοδοτώντας ερευνητές απόφοιτους του πανεπιστημίου και προσελκύοντας ερευνητές από την υπόλοιπη Ελλάδα. Επιπρόσθετα, το πανεπιστήμιο έχει αναπτύξει συνεργασίες με μεγάλες βιομηχανίες, ώστε η έρευνα να στοχεύει στην εξεύρεση καινοτόμων λύσεων σε πραγματικά προβλήματα αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας των λύσεων αυτών. Όραμά του είναι να αναδυθούν ελληνικές εταιρείες καινοτομίας που θα αποκτήσουν διεθνή φήμη και θα εξυπηρετούν πελάτες του εξωτερικού.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων εξήγησε πως το τοπικό πανεπιστήμιο διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο κινώντας το 25% της οικονομίας της πόλης. Λόγω της μεγάλης ανάπτυξης, έχει δώσει κίνητρο στους νέους επιστήμονες με καταγωγή από τα Ιωάννινα που δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά στο εξωτερικό να επιστρέψουν πίσω στην πόλης τους. Με την πολύ καλή συνεργασία μεταξύ του Επιμελητηρίου και του Πανεπιστημίου, έχουν καταφέρει να συνδέσουν τους αποφοίτους και ερευνητές με την αγορά εργασίας. Πιστεύει πως με σκληρή δουλειά και σωστές συνεργασίες και συνέργειες η πόλη θα μπορούσε να μετατραπεί στην “Silicon Valley” της Ελλάδας.

Τη συζήτηση συντόνιζε η Λειτουργός Πληροφορικής του Δήμου Πάφου Κατερίνα Κυριακού. 

Την εκδήλωση με το γενικό τίτλο «Πάφος 2040 Volume II: Η συμβολή των Πανεπιστημίων στην ανάπτυξη της πόλης» οργάνωσαν ο Δήμος Πάφου και ο ανεξάρτητος μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός Oxygono. Η  συζήτηση μεταδόθηκε  ζωντανά στη σελίδα του Δήμου Πάφου και του Οργανισμού Oxygono στο Facebook.

Home