Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Φάρμακα/ΓεΣΥ: Από σήμερα αυξήσεις σε 178 και μειώσεις σε 105

Offsite Team -
01.02.2023

Φάρμακα/ΓεΣΥ: Από σήμερα αυξήσεις σε 178 και μειώσεις σε 105

Αυξομειώσεις στις συνεισφορές για τα φάρμακα από ΓεΣΥ από σήμερα

Αλλαγές στις συνεισφορές που θα πληρώνουν οι δικαιούχοι ΓεΣΥ σε 283 φάρμακα τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα 1η Φεβρουαρίου. 

Οι αλλαγές προκύπτουν λόγω της επικαιροποίησης των τιμών των φαρμάκων που κατέχουν άδεια κυκλοφορίας στην Κύπρο που γίνεται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Υγείας. 

Έτσι ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ενημερώνει τους δικαιούχους ότι προκύπτουν αλλαγές στη Συνεισφορά ΙΙ των φαρμάκων που καλύπτει το ΓεΣΥ.

Ειδικότερα, ο ΟΑΥ ενημερώνει για τα ακόλουθα:

  • Η ημερομηνία ισχύος της επικαιροποίησης των τιμών των φαρμάκων είναι η 1ηΦεβρουαρίου 2023.
  • Στην ιστοσελίδα του ΓεΣΥ (ΕΔΩ), έχει αναρτηθεί ο Κατάλογος Φαρμακευτικών Προϊόντων (ΚΦΠ) με τις αναθεωρημένες Συνεισφορές ΙΙ και τη μεταβολή (αύξηση/μείωση) στη Συνεισφορά ΙΙ των φαρμάκων σε σχέση με τον προηγούμενο ΚΦΠ ημερομηνίας 10/01/2023. Δείτε ΕΔΩ τον κατάλογο.
  • Με βάση τις αλλαγές στις τιμές, διαφοροποιείται η Συνεισφορά ΙΙ σε 283 προϊόντα. Για 105 προϊόντα η Συνεισφορά ΙΙ μειώνεται, ενώ για 178 προϊόντα αυξάνεται.

Από τα 178 φάρμακα που αυξάνεται η τιμή, στα 170 περίπου η αύξηση είναι από 0,01 σεντ μέχρι €3.00 ευρώ ενώ στα υπόλοιπα, σε ένα η συνεισφορά αυξάνεται κατά €7 ευρώ, σε τρία κατά €9, σε ένα κατά €10 και σε δύο κατά €16.

Όσον αφορά τα 105 φάρμακα που μειώνεται η συνεισφορά, αυτή θα είναι από 0.01 σεντ έως και 10 ευρώ λιγότερη. 

Ο ΟΑΥ προτρέπει τους δικαιούχους να συμβουλεύονται τους ιατρούς και φαρμακοποιούς τους σε σχέση με το φθηνότερο διαθέσιμο φάρμακο και πως μπορούν να εξασφαλίσουν φάρμακα με μηδενική Συνεισφορά ΙΙ. 

Δείτε ΕΔΩ όλες τις Συνεισφορές ΙΙ. Τα 283 φάρμακα που επηρεάζονται από σήμερα, σημειώνονται με τοξάκια που δείχνουν την αύξηση ή την μείωση. 

Home