Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Φωνές για τους νέους αστυνομικους τύπου «ΣΥΟΠ»

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
27.05.2020 - 06:00

Φωνές για τους νέους αστυνομικους τύπου «ΣΥΟΠ»

Thumbnail
Νομοσχέδιο που μοιάζει με «ωρολογιακή βόμβα»

Νέα ενίσχυση για την Αστυνομία βρίσκεται στα σκαριά αλλά τα πάντα είναι ρευστά.. Μετά την Εθνική Φρουρά, η Κυβέρνηση θέλει συμβασιούχους και στην Αστυνομία. Από τη Δευτέρα 11 Μαϊου 2020 το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τροποποιητικό νομοσχέδιο που παρέχει τη δυνατότητα πρόσληψης 200 ειδικών Αστυνομικών με σύμβαση ενός συν ενός έτους.

>>> Διαβάστε επίσης: AΚΕΛ για προσλήψεις αστυνομικών: Προειδοποιούσαμε τον Ιωνά <<<

Ωστόσο, το νομοσχέδιο προτού καν συζητηθεί προκαλεί αντιδράσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων.Την είδηση για συζήτηση του θέματος στη Βουλή επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Χρίστος Ανδρέου.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για Ios <<<  

Το εν λόγω νομοσχέδιο πήρε τη μορφή κατ’επείγοντος και ήδη βρίσκεται από την Τρίτη 12 Μαϊου, στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής που συζήτησε το θέμα μέσω τηλεδιάσκεψης. Η επίσημη στην ουσία «πρώτη» του νομοσχεδίου, θα γίνει σήμερα αργά το μεσημέρι και συγκεκριμένα στις 13:45 στην Επιτροπή Νομικών που θα συνέλθει στο Συνεδριακό Κέντρο. Η τέλεση της συνεδρίας ήταν το αποτέλεσμα της σύσκεψης μέσω τηλεδιάσκεψης.

Τι θα ισχύει

Εάν και εφόσον το νομοσχέδιο ψηφιστεί τότε: Θα μπορούν να προσληφθούν ειδικοί αστυνομικοί με σύμβαση διάρκειας ενός έτους με δικαίωμα ανανέωσης για ακόμα ένα έτος. Ο στόχος πρόσληψης συμβασιούχων αστυνομικών είναι η αντιμετώπιση αναγκών της Αστυνομίας και η περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρησιακής της δύναμης. 

Οι ενδιαφερόμενοι θα προσλαμβάνονται με βάση το απολυτήριο και τη φυσική τους κατάσταση και θα αμείβονται όπως τους ΣΥΟΠ δηλαδή κλίμακα Α1 συν το επίδομα βάρδιας.

Πληροφορίες της Offsite αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να ειπωθεί κάτι με σιγουριά αφού η κάθε πλευρά θα δώσει τις δικές της απόψεις, ενώ θα τοποθετηθούν και τα κόμματα. 

Κ. Ευστσθίου: «Κανένας συμβασιούχους με στολή και όπλο»

To μέλος της Επιτροπής Νομικών, βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου μιλώντας στην Offsite εξέφρασε την αντίθεση του για το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι κανένας ένστολος που θα κατέχει και όπλο δεν μπορεί να δεσμεύεται με σύμβαση ενός έτους. Μπορούν να προσληφθούν συμβασιούχοι αλλά σε άλλα καθήκοντα όπως οδηγοί ή γραφειακό προσωπικό».

Ποιοι θα είναι εκεί

Με βάση την ατζέντα της Βουλής, στη συνεδρία κλήθηκαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης, η Επίτροπος Νομοθεσίας Λουϊζα Χριστοδουλίδου - Ζαννέτου και εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Νομικής Υπηρεσίας και του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου.

Λαμβάνονται μέτρα

Σε μια άλλη εξέλιξη, το Υπουργείο Δικαιοσύνης λαμβάνει μέτρα όπως πληρωθούν οι  κενές θέσεις που προκηρύχθηκαν στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική, διαδικασία που αναστάληκε λόγω του Covid 19. Συγκεκριμένα, προκηρύχθηκαν  250 θέσεις αστυνομικών και πυροσβεστών, συν άλλες 30 ειδικών αστυνομικών. 

 

Home