«Φωνές» Κωστρίκκη για τεστ: Ξοδεύουν χιλιάδες και γίνονται λάθη

«Φωνές» Κωστρίκκη για τεστ: Ξοδεύουν χιλιάδες και γίνονται λάθη

Οι αναφορές μετά την περίπτωση φοιτητή που βγήκε αρνητικός με το τεστ της πατέντας Κωστρίκκη - Τι προτείνει

Φαίνεται ότι προκύπτει θέμα με την περίπτωση του φοιτητή του Πανεπιστημίου Κύπρου που βρέθηκε αρχικά θετικός σε τεστ κορωνοϊού, αλλά στη συνέχεια βρέθηκε αρνητικός στο τεστ που έκανε με την αμερικάνικη πατέντα Κωστρίκη που διενεργείται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. 

>>> Δείτε σχετικά: Έδειξε αρνητικό τον φοιτητή του Παν. Κύπρου το τεστ Κωστρίκη

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι τη Δευτέρα, το τεστ που υποβλήθηκε ο φοιτητής ήταν θετικό, εντούτοις νέος διαγνωστικός έλεγχος με  την πατέντα του καθηγητή μέλους της Επιστημονικής ομάδας Λεόντιου Κωστρίκκη, ο φοιτητής κρίθηκε αρνητικός.

Ο καθηγητής Λ. Κωστρίκκης μιλώντας στην Offsite χαρακτήρισε δυσάρεστο το γεγονός να είναι λάθος τα τεστ που γίνονται από την Κυβέρνηση. Ο κ. Κωστρίκκης ανέφερε ότι «πρέπει να μπουν  δικλείδες ασφαλείας για τα τεστ που γίνονται από την Κυβέρνηση. Είναι κρίμα να ξοδεύονται 200-300 και 400 χιλιάδες για τεστ και να είναι λάθος. Που πάει η αξιοπιστία αυτών που ασχολούνται, ενώ κλονίζεται η εμπιστοσύνη του κοινού. Φανταστήκατε ανέφερε, ένα τεστ αρνητικό να είναι τελικά θετικό;

Ο κ. Κωστρίκκης υπενθύμισε τα λάθη που έγιναν από εργαστήριο και πιο πρόσφατα σε τεστ φοιτήτριας που ήταν αρνητική.

Για το φοιτητή ο κ. Κωστρίκκης είπε ότι θα υποβληθεί ξανά σε τεστ με τη μέθοδό του η οποία είναι αναγνωρισμένη από τρεις διεθνείς οργανισμούς και πιο συγκεκριμένα από τον World Health Organization SARS CoV-2 External Quality Assessment Programme  (WHO SARS CoV-2 EQAP), το European Center for Prevention and Disease Control (ECDC) και από το Quality Control for Molecular Diagnostics, UK (QCMD).

O κ. Κωστρίκκης ανεφερε ότι πρόσφερε τη μέθοδό του στη διάθεση του κράτους και του Υπουργείου Υγείας, αλλά δεν επιδείχθηκε ενδιαφέρον.

Τι ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο για τα τεστ Κωστρίκη

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωση του το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στον σταθμό ελέγχου που εγκαταστάθηκε στην Πανεπιστημιούπολη κάτω από την επιτήρηση του Κέντρου Υγείας, αλλά και του Τομέα Ασφάλειας, Υγείας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι φοιτητές και φοιτήτριες, το ακαδημαϊκό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό, θα μπορούν καθημερινά να λαμβάνουν μέρος σε δειγματοληπτικό έλεγχο, με τα ραντεβού να διευθετούνται ηλεκτρονικά.

Το Πανεπιστήμιο σημειώνει πως ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του Εργαστηρίου Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, επικεφαλής του οποίου είναι ο Καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης, θα χρησιμοποιεί μια εντελώς νέα μέθοδο ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί την ασθένεια COVID-19.

Η νέα μεθοδολογία βασίζεται σε αμερικανική πατέντα του  Καθηγητή  Κωστρίκη (US 7,709,188B2) και θα εφαρμοστεί σε συνδυασμό με τη διαδικασία δεξαμενοποίησης δειγμάτων (sample pooling). Η μέθοδος αυτή είναι η μοναδική στην Κύπρο που έχει πιστοποιηθεί από τρεις διεθνείς οργανισμούς και πιο συγκεκριμένα από τον World Health Organization SARS CoV-2 External Quality Assessment Programme  (WHO SARS CoV-2 EQAP), το European Center for Prevention and Disease Control (ECDC) και από το Quality Control for Molecular Diagnostics, UK (QCMD).  

Οι διαγνωστικοί έλεγχοι, θα διενεργούνται δωρεάν και θα επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ το κόστος αναλωσίμων αναμένεται να καλυφθεί από τα Ίδια Έσοδα του Πανεπιστημίου Κύπρου.  

Home