Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Φωτιά Λεμεσός: Υπό μερικό έλεγχο - Μία σύλληψη

Offsite Team -
13.08.2019 - 07:00

Φωτιά Λεμεσός: Υπό μερικό έλεγχο - Μία σύλληψη

Thumbnail
Ο ύποπτος αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Λεμεσού.

Η πυρκαγιά στην Επαρχία Λεμεσού βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο.

Οι επίγειες δυνάμεις εργάζονταν καθόλι την διάρκεια της νύχτας για να μπορέσει να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά.

Νωρίς το πρωί σήμερα έχουν ενεργοποιηθεί τα 4 εκμισθωμένα ελικόπτερα της Δημοκρατίας τα οποία σε συνδυασμό με τις επίγειες δυνάμεις συνεχίζουν τελικές κατασβέσεις και ασφάλιση της περιμέτρου με το κίνδυνο  αναζωπυρώσεων όμως να συνεχίζει να υφίσταται.  

Κατέκαψε περίπου 2 τ.χ από ξηρά χόρτα ,άγρια βλάστηση, γεωργικές καλλιέργειες και κάποια γεωργικά κυρίως υποστατικά με την συνολική  αποτίμηση της καιόμενης έκτασής και γενικής καταγραφής  των ζημιών  να γίνετε  αργότερα σήμερα. 

Σύλληψη ενός προσώπου

Σε μια άλλη παράμετρο, η Αστυνομία προέβη στη σύλληψη 43 ετών άντρα από χωριό της περιοχής. Φέρεται να έθεσε τη φωτιά κακόβουλα και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος αρνείται ανάμειξη στην υπόθεση, το πρωί αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Λεμεσού.

Στον τόπο της πυρκαγιάς έσπευσαν λίγο μετά τις εννέα το βράδυ ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης και ο Αρχηγός Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έχει κινητοποιηθεί η μέγιστη δύναμη της πυροσβεστικής, τονίζοντας ότι όλες οι υπηρεσίες του κράτους βρίσκονται σε εγρήγορση, ενώ θα τεθεί και αύριο σε εφαρμογή το σχέδιο Ίκαρος όπως και σήμερα. « Εργάζονται 38 πυροσβεστικά οχήματα, 120 άτομα προσωπικό από την πυροσβεστική υπηρεσία, το ταμείο θήρας, το τμήμα δασών και της επαρχιακής διοίκησης» ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Σαββίδης.

Υπ. Δικαιοσύνης: Υπάρχουν υποψίες για το πως προέκυψε η φωτιά

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι στη διάρκεια της νύχτας, η πυρκαγιά θα ελεγχθεί. Όπως είπε, υπάρχουν υποψίες για το πώς προέκυψε η φωτιά . Ερωτηθείς για παράπονα πολιτών ότι υπήρχε ολιγωρία από τις αρμόδιες υπηρεσίες για κατάσβεση μετώπων της πυρκαγιάς, ο Υπουργός ανέφερε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις εργάστηκαν όπως θα έπρεπε να λειτουργήσουν για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Αρχηγός Αστυνομίας: Αρκετά άτομα έχουν κληθεί για ανάκριση και για λήψη καταθέσεων

Από πλευράς του ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για ανάκριση ενός προσώπου σε σχέση με τη φωτιά. Όπως είπε την υπόθεση έχει αναλάβει για διερεύνηση το ΤΑΕ Λεμεσού και ήδη αρκετά άτομα έχουν κληθεί για ανάκριση και για λήψη καταθέσεων. 

Ζημιές σε πασσάλους και καλώδια της ΑΗΚ

Από πλευράς τους ο αναπληρωτής Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεωνίδας Λεωνίδου, ανέφερε ότι για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έχει εκπονηθεί σχετικό σχέδιο και ότι στη διάρκεια της νύχτας οι επίγειες δυνάμεις θα προσπαθήσουν να κατασβέσουν περιμετρικά την πυρκαγιά ώστε να τη θέσουν υπό έλεγχο. Επεσήμανε επίσης ότι από τη φωτιά κάηκαν κάποια ακατοίκητα υποστατικά, καλλιέργειες, περιβόλια και  αμπέλια, καθώς επίσης και πάσσαλοι και καλώδια της ΑΗΚ. Λόγω της ζημιάς στους πασσάλους και τα καλώδια της ΑΗΚ, σε κάποιες περιοχές έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Διαβάστε επίσης: Έκτακτη ανακοίνωση Αστυνομίας για φωτιά - Έκλεισαν δρόμοι

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι οκτώ κάτοικοι του χωριού Κισσούσα που έχει εκκενωθεί προληπτικά από τις αρμόδιες αρχές λόγω της πυρκαγιάς, έχουν μεταφερθεί για διανυκτέρευση σε υποστατικά γειτονικών χωριών. Λόγω της πυρκαγιάς παραμένει κλειστός ο δρόμος δρόμοι Άγιος Αμβρόσιος – Βουνί, ενώ οι οδηγοί καλούνται να είναι προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούν το δρόμο Αμβρόσιος – Κισσούσας,ο οποίος δόθηκε λίγο μετά τις δέκα απόψε στην κυκλοφορία.

Home