Φωτογράφισαν κομήτη πάνω από το Δάλι – Εκπληκτικές φωτογραφίες

Φωτογράφισαν κομήτη πάνω από το Δάλι – Εκπληκτικές φωτογραφίες

Εκπληκτικές οι φωτογραφίες που τράβηξε ο Αγάπιος Ηλία από κομήτη πάνω από το Δάλι

Ο Αγάπιος Ηλία, Ξεναγός Αστρονομίας, δημοσιοποίησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook φωτογραφίες - όπως αναφέρει ο ίδιος - από τον κομήτη C/2020 F3 (NEOWISE), σήμερα το ξημέρωμα (Παρασκευή 10/7), πάνω από το Δάλι, ενώ δεσπόζει στον πρωινό ουρανό. 

Όπως έγραψε και ο ίδιος στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook «οι φωτογραφίες είναι από τον λόφο της Τσαμπίκας με Nikon D810 στα 95mm, f/2.8 και έκθεση 6 δευτερολέπτων σε ISO 400. Πολύ κακή διαφάνεια λόγω υγρασίας & χαμηλής νέφωσης. Ωστόσο ο κομήτης ήταν πολύ εύκολα ορατός δια γυμνού οφθαλμού και φαντασμαγορικός μέσα απο μικρά κιάλια. Πέραν πάσης αμφιβολίας πρόκειται για τον λαμπρότερο κομήτη στον ουρανό απο την εποχή του Hale-Bopp (1997). Η κόμη και η ουρά είναι πραγματικά εντυπωσιακές στην παρατήρηση»

Δείτε τις φωτογραφίες:

γφεςδςαδαδ

εβωρψεαδςαδ

Σύμφωνα με το 1010 Asteroskopeion, που είναι το πρώτο αστεροσκοπείο που εγκαταστάθηκε και λειτουργεί για το κοινό στην Κύπρο: «O κομήτης C/2020 F3 (NEOWISE), έχει επιβιώσει της περιφοράς του γύρω απο τον Ήλιο καθώς έφτασε στο πλησιέστερο προς αυτόν σημείο της τροχιάς του στις 3 Ιουλίου και εξήλθε με αυξημένη λαμπρότητα. Είναι ορατός αυτές τις μέρες στον πρωινό ουρανό, χαμηλά στα Βόρειοανατολικά, για περίπου μία ώρα πριν την ανατολή του Ηλίου. Οι τελευταίες εκτιμήσεις λαμπρότητας θέλουν τον κομήτη να είναι οριακά ορατός δια γυμνού οφθαλμού, ωστόσο αποτελεί ένα μοναδικό θέαμα μέσα απο κιάλια και τηλεσκόπια αλλά και ένα εξαιρετικό φωτογραφικό θέμα. Πρόκειται για τον λαμπρότερο κομήτη στο βόρειο ημισφαίριο των τελευταίων 20+ χρόνων με πολλούς παρατηρητές να τον συγκρίνουν με τον ιστορικό Hale-Bopp του 1997.

Ο κομήτης, ανακαλύφθηκε πρόσφατα, στις 27 Μαρτίου του 2020 απο το διαστημικό τηλεσκόπιο NEOWISE, απο το οποίο πήρε και το όνομα του. Οι κομήτες, είναι όγκοι απο πετρώματα, αέρια και σκόνη – απομεινάρια του σχηματισμού του ηλιακού συστήματος - που περιφέρονται γύρω απο τον Ήλιο με πολυετείς περιόδους περιφοράς. Σε κάποιες περιπτώσεις, όταν πλησιάσουν αρκετά προς τον Ήλιο, ο ηλιακός άνεμος και η θερμότητα “εξάπτουν” τα αέρια αυτά με αποτέλεσμα να φαίνονται λαμπρά και να σχηματίζουν “κόμη” αλλά και “ουρά” τα οποία εξαπλώνονται σε μεγάλο μήκος της τροχιάς τους.

Για την παρατήρηση του κομήτη: Εξασφαλίστε καθαρό Βορειοανατολικό ορίζοντα γύρω στις 04:30. Εντοπίστε τον λαμπρό αστέρα “Capella”. Ο κομήτης βρίσκεται χαμηλά στον ορίζοντα ελαφρώς βορειότερα. Χρησιμοποιήστε κιάλια ή τηλεσκόπια. Επίσης, είναι πολύ εύκολο να φωτογραφηθεί με φωτ. μηχανές σε τρίποδο και μακρά έκθεση».

Home