Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Φουρλάς: Το νέο Σχέδιο για παιδιά με καρκίνο θα σώσει ζωές

Offsite Team -
22.02.2022

Φουρλάς: Το νέο Σχέδιο για παιδιά με καρκίνο θα σώσει ζωές

Η έξυπνη κάρτα δεδομένων και η προσπάθεια για κάλυψη εξόδων γονέων που συνοδεύουν τα παιδιά τους για θεραπεία

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

ΓΡΑΦΕΙ Η ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

         

Η Κύπρος μπήκε μπροστά στη μάχη κατά του καρκίνου και είναι κάτι που μας αναγνωρίζουν στην υπόλοιπη Ευρώπη και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο, σημείωσε ο Ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Λουκάς Φουρλάς στην εκπομπή Offsite On Air (21/1), αναφερόμενος στο Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου το οποίο κατάφερε να πάρει τις ψήφους που χρειαζόταν από το Κοινοβούλιο.μετά από δύο χρόνια προσπαθειών και με την συμβολή της ειδικής επιτροπής.

Μιλώντας στην Offsite On Air, αναφέρθηκε στον τρόπο που θα λειτουργήσει το Σχέδιο αυτό και τις δράσεις που θα προωθηθούν, τονίζοντας ότι, «πρέπει να είμαστε περήφανοι για την προσπάθεια του κοινοβουλίου στην οποία πρωτοστάτησε ένας Κύπριος ευρωβουλευτής». Επίσης σημείωσε πως είναι σημαντική η θέση της κας Στέλλας Κυριακίδου ως Επίτροπος Υγείας, η οποία είναι ο άνθρωπος που θα υλοποιήσει όλη την πολιτική που περιγράφει το Σχέδιο.

Ο κ. Φουρλάς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, μπαίνει στις ράγες για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο με υλοποιήσιμους στόχους για να σώσεις ζωές. «Έχει σκοπό να άρει τις ανισότητες που υπάρχουν όσον αφορά την αντιμετώπισης του καρκίνου στην Ευρώπη και πολλά άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με καρκίνο αλλά και οι οικογένειες τους», σημείωσε.

Αναλύοντας το σκεπτικό πίσω από το Σχέδιο ο κ. Φουρλάς, σημείωσε ότι από τα τρία εκατομμύρια περιστατικά καρκίνου που διαγνώστηκαν σε Ευρωπαϊκό έδαφος, χάνονται περίπου 1.7 εκατομμύρια άνθρωποι με το 40% να μπορούσε να σωθεί αν υπήρχε η κατάλληλη πρόληψη. «Είναι πολύ σημαντικό για όλους μας να δώσουμε εκείνες τις δομές που θα προχωρούμε στην πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση των ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο ώστε να σώσουμε ζωές», τόνισε.

Πως το Σχέδιο θα σώσει ζωές

Όπως ανέφερε ο κ. Φουρλάς, με αυτό το σχέδιο θα έχουμε κονδύλι της τάξεως των 4,4 δις ευρώ για να  ριχθεί στην μάχη του ερευνητικού προγράμματος. Θα δοθεί κίνητρο σε επιστήμονες και ερευνητές  να προχωρήσουν τις έρευνες τους και να δώσουν κάτι για την θεραπεία του καρκίνου. 

Θα πρέπει επίσης, να χρηματοδοτηθούν φαρμακευτικές εταιρείες να παράξουν σκευάσματα για τον παιδιατρικό καρκίνο που δεν υπάρχουν σήμερα.

Υπάρχουν τεράστιες ανισότητες σε Ευρωπαϊκό έδαφος, σημείωσε ο κ. Φουρλάς. «Είναι απαράδεκτο η ζωή κάποιου να εξαρτάται από το που γεννήθηκε, δηλαδή αν γεννήθηκε στη Γερμανία και διαγνωστεί με καρκίνο να σωθεί αλλά αν γεννήθηκε στην Ρουμανία ή Βουλγαρία και δεν υπάρχουν οι δομές ή τα φαρμακευτικά σκευάσματα ούτε η κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα χαθεί», πρόσθεσε.

Η έξυπνη κάρτα δεδομένων

Υπάρχουν κι άλλες δράσεις, σημείωσε ο κ. Φουρλάς που θα μπορούσα να γίνουν. Όπως ανέφερε, θα μπορούσε να γίνει μια «έξυπνη κάρτα δεδομένων», για όλα τα παιδιά ή ενήλικες που πέρασαν ή περνούν τον καρκίνο, στην οποία θα είναι μαζεμένες όλες οι πληροφορίες για τον ασθενή με αποτέλεσμα σε όποια χώρα και να βρίσκεται το εν λόγω άτομο, να μπορεί ο εκάστοτε γιατρός να έχει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα για γρηγορότερη και ευκολότερη διάγνωση για το στάδιο στο οποίο α πρέπει αν βοηθηθεί κάποιος. 

Το δικαίωμα της λήθης

Πέραν της ίσης μεταχείριση σε θεραπείες κατά του καρκίνου που όλοι οι πολίτες οφείλουμε να έχουμε ανά το παγκόσμιο, θα πρέπει να δούμε και πως βοηθούμε τους πρώην νοσήσαντες να επανενταχθούν στην κοινωνία χωρίς να «τους το θυμίζουμε συνεχώς».

Για παράδειγμα, ανέφερε, υπάρχουν ασφαλιστικές εταιρείες που δεν ασφαλίζουν άτομα που πέρασαν καρκίνο. Επίσης, σημείωσε, είναι δύσκολο για κάποιους να επιστρέψουν στην εργασία τους λόγω της προκατάληψης που υπάρχει για αυτούς. «Έχουμε δικαίωμα να ξεχνάμε», τόνισε ο κ. Φουρλάς, αναφορικά με την στάση ζωής που δικαιωματικά έχουν όσοι νόσησαν με καρκίνο, καθώς το δεν θα έπρεπε να τους «υπενθυμίζεται» συνεχώς.

Δεν υπήρξαν χρώματα ή κόμματα αλλά άνθρωποι

Παράλληλα, ο κ Φουρλάς τόνισε ότι για την επίτευξη αυτού του Σχεδίου, δεν υπήρξαν  χρώματα ή κόμματα ή σημαίες, αλλά άνθρωποι από όλες τις κομματικές ομάδες και με συνεργασία, διαφωνίες και αναζήτηση κοινών συνισταμένων οι οποίοι με πολύ κόπο εκπόνησαν αυτό το Σχέδιο στο Κοινοβούλιο. 

Η συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας

Ως πρόεδρος των Ευρωβουλευτών που μάχονται κατά του καρκίνου ο κ. Φουρλάς, οι Λουΐζα Στεφανίδου, το Ίδρυμα Αλκίνοος Αρτεμίου ως εκπρόσωποι των ιδρυμάτων που πολεμούν τον παιδικό καρκίνο, με τους μικρούς ήρωες, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για παιδιά με καρκίνο και ο επί χρόνια γιατρός και ιδρυτής της παιδοογκολογικής μονάδας δρ. Λοίζος Λοϊζου, παρέδωσαν το Σχέδιο στον Υπουργό Υγείας ενημερώνοντας τον για τις δράσεις τους. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι ζήτησαν από τον υπουργό υγείας, η Κύπρος να είναι η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που θα υλοποιεί όσα προνοεί το Σχέδιο και έλαβαν την υπόσχεση από τον κ. Χατζηπαντέλα ότι θα μελετηθεί το σχέδιο. «Δεν είναι τίποτα άλλο από την προσπάθεια να σώσουμε ζωές ασθενών και των οικογενειών τους», πρόσθεσε.

Η προσπάθεια για κάλυψη των εξόδων – Η πρόταση στον ΠτΔ

Ακόμη, ο κ. Φουρλάς έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνάντηση, ο οποίος κατά τον βουλευτή του ΔΗΣΥ, είναι πρόθυμος να ακούσει και αυτό αναμένεται να γίνει αφού επιστρέψει ο κ. Αναστασιάδης από το Ντουμπάι.

«Θα παραδώσουμε στον Πρόεδρο την έκθεση και θα ζητήσουμε ένα πολύ συγκεκριμένο βήμα που θα δώσει ανάσα σε πολλές οικογένειες που αυτή την στιγμή βρίσκονται με τα παιδιά τους στο εξωτερικό», σημείωσε. Επιθυμία είναι κατά τον κ. Φουρλά η κάλυψη των εξόδων για αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται για πολλούς μήνες στο εξωτερικό για θεραπείες, σε νοσοκομεία, έχοντας να διαχειριστούν υψηλά ενοίκια, ακριβές μετακινήσεις, διατροφές σε Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες που στέλνουμε ασθενείς – και μπορούμε να το κάνουμε.

Μάλιστα, σημείωσε ότι αυτό που θα πει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι ότι από πλευράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γίνεται προσπάθεια για εξασφάλιση των κονδυλίων που θα δοθούν στις Ευρωπαϊκές χώρες για κάλυψη των εξόδων. «Είναι μια δειτή προσπάθεια και σε Κύπρο και σε ΕΕ και είμαστε πολύ κοντά πιστεύω στο να το πετύχουμε», σημείωσε.

Θα έπρεπε να γίνουν περισσότερα, κατά τον κ. Φουρλά, αφού γίνονται τα πάντα από πλευράς Υπουργείου Υγείας, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στον Υπουργό Υγείας και την Γ. Διευθύντρια, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα καθώς πρόκειται για πολλά έξοδα, με άνεργους και τους δύο ή μόνο τον ένα γονιό που δεν μπορούν να τα καλύψουν. 

«Οφείλουμε ως κοινωνία, ως Κύπρος και ως ΕΕ να βρούμε τον τρόπο να τα καλύψουμε και αυτό θα ζητήσω από τον Πρόεδρο και είμαι σίγουρος ότι θα μας ακούσει», επεσήμανε ο κ. Φουρλάς.

Παρακολουθείστε όσα δήλωσε στην εκπομπή Offsite On Air ο κ. Φουρλάς

 

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

Home