Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΓεΣΥ: Εισαγωγή κριτήριου ποιότητας στις αμοιβές γιατρών

Offsite Team
- 17.03.2022

ΓεΣΥ: Εισαγωγή κριτήριου ποιότητας στις αμοιβές γιατρών

Αλλάζουν οι αμοιβές των γιατρών τον Ιούνιο

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

ΓΡΑΦΕΙ Η ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Για τις δράσεις και ενέργειες του ΟΑΥ ως προς την βελτιστοποίηση του ΓεΣΥ, όπως για την καλύτερη λειτουργία του θεσμού του προσωπικού γιατρού, τον περιορισμό των παραπεμπτικών, τις αμοιβές των γιατρών και εντατικοποίηση των ελέγχων, μίλησε η αναπληρώτρια διευθύντρια του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας κα. Έφη Καμμίτση στην εκπομπή Offsite On Air, την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις που δέχεται το ΓεΣΥ, η κα. Καμμίτση σημείωσε πως η συντριπτική πλειοψηφία είναι εγγεγραμμένοι στο ΓεΣΥ και λαμβάνουν καθημερινά τις υπηρεσίες που προσφέρονται. «Το ότι υπάρχουν σχόλια ή επικρίσεις ή περιθώριο βελτιστοποίησης του είναι δεδομένο», σημείωσε. 

Θέματα υπάρχουν και από τον τρόπο που ο κόσμος χρησιμοποιεί το σύστημα αλλά και από τον τρόπο που συμπεριφέρονται κάποιοι πάροχοι και γι’ αυτό γίνονται κάποιες ενέργειες, σημείωσε η κα. Καμμίτση, τονίζοντάς ότι προγραμματίζονται κι άλλες ενέργειες έτσι ώστε να βελτιωθεί. «Αυτή η ανάγκη θα υπάρχει σε συνεχή βάση. ΄Όλα τα συστήματα υγείας και αυτά που είναι πιο ώριμα από το δικό μας που είναι καινούργιο, συνέχεια προσαρμόζονται και βελτιώνονται».

Το Σχέδιο Δράσης κατά των καταχρήσεων, που ανακοινώθηκε το προηγούμενο διάστημα σημείωσε η κα Καμμίτση, θα λειτουργήσει σε διάφορα επίπεδα.

Αρχικά, θα ενσκήψουν στην καλύτερη λειτουργία και έλεγχο συμπεριφοράς/λειτουργίας των παρόχων. «Οι παροχείς είναι διάφορων κατηγοριών όπως οι προσωπικοί γιατροί, οι ειδικοί γιατροί, οι ενδονοσοκομειακοί, τα εργαστήρια κ.α», σημείωσε

Σε πρώτη φάση ανέφερε, θα επικεντρωθεί ο ΟΑΥ στις αμοιβές των γιατρών, ώστε να εισαχθούν ποιοτικά κριτήρια και να εξαλειφθούν ή να μειωθούν οι περιπτώσεις όπου οι δικαιούχοι ασκούν πίεση στους προσωπικούς γιατρούς για να πάρουν παραπεμπτικό για ειδικό γιατρό μέσω τηλεφώνου και χωρίς επίσκεψη.

«Έχουμε μέτρα για την καλύτερη λειτουργία του θεσμού του προσωπικού γιατρού που είναι καινούργιος και ο κόσμος δεν έχει μάθει ακόμη, να το χρησιμοποιεί σωστά», πρόσθεσε

Παράλληλα υπάρχουν δράσεις για τους ειδικούς γιατρούς, όπου αναθεωρούνται οι κατάλογοι και οι βαρύτητες, γίνεται καλύτερος έλεγχος των αμοιβών τους και γίνεται προσπάθεια προώθησης πρωτοκόλλων και κατευθυντήριες οδηγίες για το πώς να αντιμετωπίζουν ασθένεις για να συγυριστεί το κομμάτι των ειδικών γιατρών και της ενδονοσοκομειακής.

Υπάρχει η συνεργασία με τον NICE για να αναπτυχθούν τα πρωτόκολλα και οι κατευθυντήριες οδηγίες σε επιστημονικό επίπεδο σε συνεργασία με τον ΠΙΣ και τους γιατρούς της Κύπρου για ναυπάρχει ομοιομορφία στον τρόπο που προσφέρονται οι υπηρεσίες.

Επίσης, στόχος είναι η επέκταση και εντατικοποίηση της επικοινωνίας προς τους δικαιούχους του ΓεΣΥ το οποίο μεταξύ άλλων στοχεύει στη δημιουργία κουλτούρας για την ορθή χρήση του Συστήματος και την μείωση των καταχρήσεων, καθώς και ενημέρωση για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των δικαιούχων. «Το ΓεΣΥ ανήκει σε όλους μας και οφείλουμε να το προστατέψουμε, ώστε να παίρνουμε όλοι υπηρεσίες όταν τις έχουμε ανάγκη και να μην στερούμε από άλλο κόσμο υπηρεσίες όταν θα έχουν ανάγκη».

Ακόμη, θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, καθώς υπάρχουν πολλά στοιχεία που έχει στην διάθεση του ο ΟΑΥ για να παρακολουθείται πως παρέχονται ο υπηρεσίες και το κόστος τους, ώστε να λαμβάνονται πιο άμεσα μέτρα.

Δύο τα πλαίσια για τον έλεγχο και μείωση των παραπεμπτικών

Υπάρχει ένα δίκτυ παρακολούθησης της συμπεριφοράς των Προσωπικών γιατρών σε σχέση με την έκδοση παραπεμπτικών και υπάρχει ενημέρωση κάθε μήνα, το οποίο μελλοντικά θα αντικατοπτρίζεται στην αμοιβή των γιατρών, σημείωσε η κα Καμμίτση. Οι γιατροί, πρόσθεσε, θα έχουν σημεία αναφοράς για να ενημερώνονται για το επιθυμητό πλαίσιο συμπεριφοράς τους και για τον αριθμό των παραπεμπτικών που εκδίδουν για να βοηθηθούν ώστε να συμπεριφέρονται μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι θα επικοινωνήσουν προς τον κόσμο ότι πρέπει να απευθύνονται στον Προσωπικό γιατρό και αυτός όταν το κρίνει θα τον παραπέμψει σε ειδικοί γιατρό.

Την ίδια ώρα επιθυμία του ΟΑΥ είναι να αναπτυχθούν κάποιες οδηγίες παραπομπής προς τους Προσωπικούς γιατρούς ώστε να ξέρουν τα αναμενόμενα πρώτα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν στο ιατρείο τους για να παραπέμπουν. «Αυτά τα ξέρουν οι γιατροί, αλλά θα βοηθήσει στο να υπάρχει μια ομοιομορφία».

Όχι σε 6 μήνες η αλλαγή ΠΙ

Η κα Καμμίτση σημείωσε ότι δεν σκέφτονται την διαγραφή δικαιούχου, ως μέσο τιμωρίας. Γίνονται όμως σκέψεις όσον αφορά στο χρονικό διάστημα που θα μπορεί ένας δικαιούχους να αλλάζει  Προσωπικό γιατρό καθώς επίσης και την υποχρέωση να δηλώνει τους λόγους για τους οποίους διαγράφεται από το κατάλογο ενός γιατρού.  «Να μην γίνεται η αλλαγή Προσωπικών γιατρών σε 6 μήνες αλλά σε μεγαλύτερο ίσως διάστημα καθώς χρειάζεται χρόνος να χτιστεί η σχέση εμπιστοσύνης γιατρού – ασθενή, εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος», ανέφερε.

Πρόστιμα στους γιατρούς

Επεσήμανε ότι όταν οι γιατροί δεν τηρούν τις κατευθυντήριες οδηγίες που δίνονται από τον ΟΑΥ τότε έχουν το δικαίωμα διερεύνησης ή και να παρθούν τιμωρητικά μέτρα, ώστε να συνετιστούν με το πιο ακραίο και τελικό, ο τερματισμός τις σύμβασης.

Αμοιβές Γιατρών

Ειδικότερα για το θέμα των αμοιβών των γιατρών, η κα Καμμίτση ανέφερε πως ήταν μέσα στους αρχικούς σχεδιασμούς του ΟΑΥ και οι εμπειρογνώμονες από τον σχεδιασμό του συστήματος έλεγαν ότι έπρεπε να είναι ένα ποσοστό κατά κεφαλή αμοιβή, όπως για παράδειγμα το 70%. «Δεν το εφαρμόσαμε στην αρχή γιατί είχαμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με την συμμετοχή των γιατρών στο σύστημα», πρόσθεσε.

Σημειώνεται επίσης, ότι με την ανανέωση των συμβολαίων των Προσωπικών γιατρών τον Ιούνιο του 2022, ο OAY θα προχωρήσει στην εισαγωγή κριτηρίων ποιότητας στην αμοιβή τους, με τελικό στόχο την κατά κεφαλήν αμοιβή με ποσοστό 70%, στο οποίο ίσως φτάσουμε σταδιακά, και τα υπόλοιπα χρήματα αμοιβή βάσει ποιοτικών κριτηρίων και δεικτών απόδοσης με ποσοστό 30%.

Για παράδειγμα, για τα ποιοτικά κριτήρια, θα υπάρχει κάποια αμοιβή σε ιατρούς που ρυθμίζουν ασθενείς που έχουν χρόνιες παθήσεις όπως διαβήτη, ή υπέρταση, ή χοληστερόλη. «Ο γιατρός θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει ρυθμίσει τον ασθενή του – στον βαθμό που μπορεί να ρυθμιστεί από τον Πι- και αναλόγως να αμείβεται».

Επίσης, θα αμείβονται επιπρόσθετα οι γιατροί που πραγματοποιούν κατ’ οίκων επισκέψεις σε κατακεκλισμένους ασθενείς, καθώς ενέχεται και το στοιχείο της ποιότητας. «Έχουμε εξασφαλίσει εμπειρογνώμονες για αυτό το θέμα, καθώς είχαμε προκηρύξει διαγωνισμό και το σχέδιο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αναμένεται να ξεκινήσει σε βάθος μελέτη για το πώς εισάγεται η ποιότητα στον τρόπο αμοιβής».

Παραολουθήστε όσα δήλωσε στην Offsite On Air η κα. Καμμίτση:         

Home