Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΓΓ ΑΚΕΛ-ΔΕΟΚ:Εργασιακά, κοινωνικά ζητήματα & επιπτώσεις πανδημίας

Offsite Team
- 13.11.2020

ΓΓ ΑΚΕΛ-ΔΕΟΚ:Εργασιακά, κοινωνικά ζητήματα & επιπτώσεις πανδημίας

Thumbnail
"Επαναλάβαμε τη θέση μας ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να ρυθμιστούν νομοθετικά"

Εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα καθώς και οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία απασχόλησαν σημερινή συνάντηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, με την ηγεσία της ΔΕΟΚ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Ιωσήφ Αναστασίου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού την χαρακτήρισε πολύ παραγωγική, και σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της αντηλλάγησαν απόψεις για τα εργασιακά ζητήματα τα οποία, όπως είπε αυτή τη στιγμή βρίσκονται κάτω από πάρα πολλή πίεση, λόγω και των εξελίξεων με την πανδημία COVID-19. Σημείωσε πως "ακούσαμε με ιδιαίτερη προσοχή τις θέσεις και τις απόψεις της ΔΕΟΚ με τις οποίες υπάρχει μια μεγάλη κοινή προσέγγιση".

Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις, είπε πως "επαναλάβαμε τη θέση μας ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να ρυθμιστούν νομοθετικά και είναι για αυτό τον λόγο που το ΑΚΕΛ έχει αναλάβει πρωτοβουλία να καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων προτάσεις νόμου, οι οποίες να εξασφαλίζουν ότι θα κατοχυρωθούν οι συλλογικές συμβάσεις και θα επεκταθούν, αν είναι δυνατόν σε όλον το φάσμα των εργαζομένων, και εκεί όπου δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις έχουμε καταθέσει άλλη πρόταση, η οποία προνοεί ότι θα κατοχυρώνονται τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων".

Για τον κατώτατο μισθό, είπε πως θα πρέπει να επιδιωχθεί να καθοριστεί κατώτατος μισθός ανά κλάδο, διότι είναι πολύ διαφορετικός ο κάθε κλάδος.

Ανέφερε πως συζήτησαν επίσης το θέμα των συντάξεων και των ταμείων προνοίας. Σημείωσε πως είναι γενικά παραδεκτό ότι οι συντάξεις είναι πολύ χαμηλές, υπάρχει ορατός ο κίνδυνος μελλοντικά μια μεγάλη μερίδα των εργαζομένων να παίρνει αυτές τις πολύ χαμηλές συντάξεις "και επιμένουμε ότι θα πρέπει αυτό το θέμα να συζητηθεί, να καταργηθεί το πέναλτι το οποίο επιβλήθηκε το 2012 και επίσης να δούμε τα ζητήματα τα οποία αφορούν τα ταμεία προνοίας". Πρέπει να υπάρχει καθολική εφαρμογή των ταμείων προνοίας και να παραμείνει ο έλεγχος στο Υπουργείο Εργασίας, ανέφερε.

Επεσήμανε πως τους απασχόλησε ακόμα το θέμα της μεταρρύθμισης των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας. "Θεωρούμε ότι θα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα αυτό το ζήτημα. Ως ΑΚΕΛ είχαμε ετοιμάσει τη δική μας μελέτη για το θέμα, είχαμε καταθέσει στην Υπουργό Εργασίας εδώ και περίπου ένα χρόνο συνολικά τις προτάσεις μας και θεωρούμε ότι είναι ένα ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να προωθηθεί τάχιστα, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα προβλήματα έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω και της πανδημίας, COVID-19, λόγω της έξαρσης της οικογενειακής βίας αλλά και της φτώχειας", είπε.

Διαβεβαίωσε τη ΔΕΟΚ πως όσα ζητήματα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και με τα οποία συμφωνεί το ΑΚΕΛ θα τα προωθήσει και εντός και εκτός της Βουλής.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ στις δηλώσεις του ευχαρίστησε τον ΓΓ του ΑΚΕΛ για την παραγωγική και ουσιαστική συζήτηση που, όπως είπε, είχαν για πολύ σημαντικά εργασιακά και κοινωνικά θέματα.

Ανέφερε πως υπήρξε συναντίληψη στα πλείστα θέματα τα οποία συζήτησαν. Κατά κύριο λόγο μας απασχόλησαν ζητήματα τα οποία αποτελούν θέματα προτεραιότητας για την Ομοσπονδία αυτή την περίοδο, είπε.

Σημείωσε πως "το ζήτημα της ρύθμισης της αγοράς εργασίας αλλά και της κατοχύρωσης των συλλογικών συμβάσεων είναι ένα θέμα που μας απασχολεί εδώ και πάρα πολύ καιρό. Θα πρέπει να αποκτήσει ισχυρά δομικά εργαλεία το σύστημα εργασιακών σχέσεων για να μπορεί να προστατεύει επαρκώς τους εργαζόμενους, είπε, σημειώνοντας πως έχουν αλλάξει άρδην τα δεδομένα τα τελευταία χρόνια και επομένως η εργατική πλευρά χρειάζεται περισσότερη ενίσχυση σε αυτό το θέμα", πρόσθεσε.

Ο κ. Αναστασίου είπε πως συζήτησαν και για την επάρκεια των συνταξιοδοτικών παροχών, και σημείωσε πως πάρα πολλοί συνταξιούχοι παίρνουν χαμηλές συντάξεις. "Θα πρέπει να προχωρήσουμε σε βαθιές τομές και σε μεταρρύθμιση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ώστε να παρέχονται επαρκείς συντάξεις", επεσήμανε. Πρόσθεσε πως προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να ενισχυθεί και ο δεύτερος συνταξιοδοτικός πυλώνας που είναι τα ταμεία προνοίας.

"Έχουμε εκφράσει τη διαφωνία μας για το νέο εποπτικό θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για τα ταμεία προνοίας, το οποίο προωθείται από την Κυβέρνηση και ουσιαστικά θέτει τα ταμεία προνοίας σε ενιαίο πλαίσιο ελέγχου μαζί με τις ασφαλιστικές εταιρείες και είναι θέση μας ότι τα ταμεία προνοίας θα πρέπει να παραμείνουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας και ασφαλώς να ενισχυθεί περισσότερο η συνταξιοδοτική τους διάσταση, δηλαδή να καταστούν καθολικά εφαρμόσιμα, με την έννοια ότι όλοι οι εργοδότες θα πρέπει να υποχρεώνονται να πληρώνουν εισφορές στα Ταμεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων", ανέφερε.

Είπε πως συζήτησαν για τις επιπτώσεις του COVID-19 στην οικονομία και επεσήμανε πως "έχουμε τονίσει ως ΔΕΟΚ την ανάγκη να προχωρήσουμε και σε ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά να ενθαρρύνουμε περισσότερο και την κυκλική οικονομία".

"Η οικονομία της Κύπρου θα πρέπει πλέον να ενισχυθεί στη βάση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, ώστε να δώσουμε προσδοκία στις επόμενες γενιές και σε σχέση με την απασχολησή τους αλλά και σε σχέση με τα εισοδήματά του", ανέφερε.

Για τις υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας σημείωσε πως είναι κοινή αντίληψη και θέση με το ΑΚΕΛ ότι χρειάζεται άμεσα μεταρρύθμιση το κράτος κοινωνικής πρόνοιας και ως πρώτο βήμα "θεωρούμε ότι θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα το Υπουργείο Εργασίας στη μεταρρύθμιση των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας".

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home