Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Για το πλάνο της Κύπρου για τους Ουκρανούς μαθητές μίλησε ο ΥΠΑΝ

Offsite Team -
01.12.2022 - 12:00

Για το πλάνο της Κύπρου για τους Ουκρανούς μαθητές μίλησε ο ΥΠΑΝ

Στα βήματα της Κύπρου για υποδοχή και ένταξη Ουκρανών μαθητών, αναφέρθηκε ο Προδρόμου στη σύνοδο Υπουργών Παιδείας ΕΕ

Τα μέτρα που έχει λάβει η Κύπρος για την υποδοχή και ένταξη Ουκρανών μαθητών στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα παρουσίασε στους ομολόγους του ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, την πρώτη ημέρα των εργασιών της συνάντησης απασχόλησαν θέματα παιδείας και, ειδικότερα, ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης στον μετριασμό των κρίσεων στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση των Ουκρανών μαθητών. Στην ανταλλαγή απόψεων για το θέμα συμμετείχε και ο Ουκρανός Υπουργός Παιδείας μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στην παρέμβασή του ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε στον συντονισμό που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο της διακυβέρνησης του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης και στα συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ληφθεί, σε εθνικό επίπεδο, σε σχέση με την εκπαίδευση Ουκρανών μαθητών. Αναφέρθηκε ακόμα στις διευθετήσεις στις οποίες προχώρησε η Κύπρος για υποδοχή και ένταξη Ουκρανών μαθητών, όπως και στις διεργασίες για ειδική συμφωνία για αμοιβαία αναγνώριση εκπαιδευτικών προσόντων και τίτλων με την Ουκρανία.

Σε σχέση με τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης εν καιρώ κρίσεων, ο Υπουργός Παιδείας ανέδειξε ιδιαίτερα την ανάγκη για ανθεκτικά και συμπεριληπτικά εκπαιδευτικά συστήματα, τα οποία να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις συνέπειες των κρίσεων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο κ. Προδρόμου ενημέρωσε τους ομολόγους του για τα αποτελέσματα της Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου των Υπουργών Παιδείας με θέμα την Εκπαίδευση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε πλαίσιο της 9ης Υπουργικής Διάσκεψης «Ένα Περιβάλλον για την Ευρώπη», που έγινε τον Οκτώβριο στη Λευκωσία.

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας οι Υπουργοί Παιδείας αντάλλαξαν απόψεις για το θέμα της στήριξης του ουκρανικού εκπαιδευτικού συστήματος και των αναγκών της χώρας, ιδιαίτερα μετά το τέλος του πολέμου, και του ρόλου που μπορεί να παίξει η ΕΕ μέσα από διάφορα εργαλεία και επενδυτικούς μηχανισμούς αλλά και μέσω της παροχής εμπειρογνωμοσύνης από τα κράτη μέλη.

Κατά την απογευματινή σύνοδο οι αρμόδιοι Υπουργοί συζήτησαν την εξέλιξη του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022, και αναφέρθηκαν σε πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν στη χώρα τους, με ιδιαίτερη έμφαση δράσεις που ανέδειξαν την οπτική της νεολαίας σε πολιτικές πρωτοβουλίες.

Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε με τη σειρά του σε δράσεις και εκδηλώσεις που υλοποιήθηκαν στην Κύπρο, όπως για παράδειγμα το Φόρουμ για τη Δημοκρατία και την Εθνική Σύνοδο Νεολαίας.

Υπογράμμισε παράλληλα τη σημασία της ενίσχυσης της συμμετοχής των νέων μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων και σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας συνέβαλε στην ενίσχυση της ενεργού εμπλοκής των νέων και των οργανώσεων νεολαίας στη διαμόρφωση εθνικών ή και ευρωπαϊκών στρατηγικών για θέματα που τους αφορούν. Όπως τόνισε, το μομέντουμ αυτό πρέπει να διατηρηθεί, όπως επίσης και η πολυτροπική και πολυεπίπεδη συμμετοχή των νέων στα κοινά, η οποία ενδυναμώνει τη φωνή τους και αναβαθμίζει το ρόλο τους στην κοινωνική και πολιτική ζωή.

Home