Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Γιατί δεν γίνονται μαζικά τεστ / Απάντηση επιδημιολόγων

Offsite Team
- 06.11.2020

Γιατί δεν γίνονται μαζικά τεστ / Απάντηση επιδημιολόγων

Thumbnail
Τι απαντούν ο Καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκκης, ο Δρ. Τσιούτης και ο Δρ. Νικολοπούλος

Ο νέος κορωνοϊός δεν είναι γρίπη, όπως λέγεται από ορισμένους, λίγους  επιστήμονες͘. Έχει πολλαπλάσια θνητότητα από τη γρίπη και διπλάσιο αριθμό θανάτων, τονίστηκε χαρακτηριστικά κατά τη διάσκεψη Τύπου που παρέθεσαν σήμερα τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό κα Ζωή-Δωροθέα Πανά, κ. Κωνσταντίνος Τσιούτης, κ. Λεόντιος Κωστρίκης, κ. Γιώργος Νικολόπουλος και κ. Κώστας Κωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «το πρόβλημα στην Κύπρο παραμένει τεράστιο και πολύ σοβαρό». 

Τα μέλη της επιδημιολογικής επιτροπής,  παρουσίασαν τα επιδημιολογικά δεδομένα που επικρατούν στην Κύπρο αυτή την περίοδο, δίνοντας παράλληλα και διευκρινίσεις επί των μέτρων που αποφασίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο και είναι σε ισχύ από χθες.

Ερωτηθείς γιατί η Κύπρος δεν εφαρμόζει μια «επιθετική» πολιτική με τη διενέργεια πολλών τεστ για να εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος και να απομονώσει τα θετικά στον ιό άτομα, ο κ. Κωστρίκης απάντησε πως πρόκειται για μια καλή ιδέα, η οποία όμως εμπερικλείει πολλά τεχνικά προβλήματα. «Είναι λίγο δύσκολο να γίνει αυτό, έστω και με τη διαδικασία της δεξαμενοποίησης. Αλλά αυτό εφαρμόζεται όταν ο επιπολασμός είναι χαμηλός. Όταν είναι ψηλός δεν μπορεί να δώσει καλά αποτελέσματα. Με το αντιγονικό τεστ. αυτό μπορεί να γίνει αλλά εξαρτάται από τον αριθμό των τεστ που το κράτος μπορεί να αγοράσει, πρέπει να δούμε ποιος θα χειρίζεται αυτή τη διαδικασία, να γίνει σενάριο δειγματοληψιών. Η διαδικασία είναι η ίδια με το μοριακό άρα αυτό θεωρώ ότι θα βοηθήσει. Επομένως πρέπει να επιλύσουμε όλα τα προβλήματα για να κάνουμε μια ολική εξέταση», ανέφερε ο κ. Κωστρίκης.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο κ. Νικολόπουλος αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Σλοβακίας που εφάρμοσε τη μέθοδο αυτή. «Εάν υποθέσουμε ότι στην Κύπρο το 1% είναι θετικό, δηλαδή 8-9,000 άτομα και τους βρούμε, άρα πρέπει να απομονώσουμε 9,000 άτομα. Βέβαια επειδή η ευαισθησία έχει ποσοστό λάθους, θα υπάρξουν περίπου 500 άτομα τα οποία θα είναι ψευδώς αρνητικά και εμείς θα τους πούμε μπορείτε να κυκλοφορείτε. Μπορεί να υπάρξει ένα ποσοστό 5% του πληθυσμού που θα αρνηθεί, αυτοί μπορεί να είναι 40,000 άνθρωποι. Πώς θα τους κρατήσεις στην απομόνωση», διερωτήθηκε ο κ. Νικολόπουλος.

Στην ίδια ερώτηση, ο κ. Τσιούτης υπογράμμισε πως τη δεδομένη στιγμή δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποια θα είναι η χρονική διάρκεια της πανδημίας οπόταν η οποιαδήποτε απόφαση για δραστικά μέτρα θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι δεν ξέρουμε πότε θα ξαναπαραστεί ανάγκη. Συμπλήρωσε, πως «όσο έχουμε περιθώρια, αυτό που εμείς υποστηρίζουμε είναι να μην προχωρήσουμε σε κάτι δραστικό, εάν δεν ανιχνεύσουμε ότι ήρθε η ώρα να το κάνουμε. Άρα όταν ερχόμαστε να προτείνουμε κάτι πρέπει να το λαμβάνουμε και αυτό υπόψη μας. Άρα η λύση του να τα κλείσεις όλα έχοντας κάτι το οποίο δεν γνωρίζεις και με τον κίνδυνο ότι μπορεί να υποχρεωθείς να το ξανακάνεις, πρέπει να αναλογιστούμε και το κόστος και δεν μιλώ μόνο για το οικονομικό, αλλά και για το ψυχολογικό και για την οικογένεια, κοκ».

Home