Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Γιατί είναι σημαντικός ο μητρικός θηλασμός - Οι λόγοι

Offsite Team
- 06.10.2022

Γιατί είναι σημαντικός ο μητρικός θηλασμός - Οι λόγοι

Η συνέντευξη της ημέρας στην Offsite - Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού, Χρύσω Γρηγοριάδου

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

Προάγουμε τον Θηλασμό: Εκπαιδευόμαστε και Υποστηρίζουμε! Το φετινό σύνθημα μήνα Οκτωβρίου, ο οποίος έχει καθοριστεί ως ο μήνας προώθησης του μητρικού θηλασμού στην Κύπρο. 

Η Χρύσω Γρηγοριάδου, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού, φιλοξενήθηκε την Τετάρτη (5/10) στην εκπομπή Offsite on Air και μίλησε εκτενώς για τον μητρικό θηλασμό.

Η κ. Γρηγοριάδου αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικός ο μητρικός θηλασμός, τονίζοντας ότι προστατεύει την υγεία και της μητέρας αλλά και του βρέφους.

Ταυτόχρονα, δήλωσε πως το 90% των μητέρων στην Κύπρο θηλάζει. Θηλασμός ο οποίος θα πρέπει να γίνεται κατά τους 6 πρώτους μήνες ζωής ενός βρέφους. 

Καταληκτικά η κ. Γρηγοριάδου, ανέφερε τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται κατά τον Οκτώβριο, μήνα προώθησης του μητρικού θηλασμού. 

Διαβάστε αυτούσια την συνέντευξη της κ. Γρηγοριάδου

- Ο Οκτώβριος ορίστηκε ως ο μήνας προώθησης μητρικού θηλασμού στην Κύπρο με φετινό σύνθημα το Προάγουμε τον Θηλασμό: Εκπαιδευόμαστε και Υποστηρίζουμε! Θα θέλαμε ένα αρχικό σας σχόλιο. 

Ο μήνας Οκτώβριος έχει καθιερωθεί εδώ και πάνω από μια 10ετία στη χώρα μας ως ο μήνας προώθησης του μητρικού θηλασμού. Το φετινό σύνθημα είναι το «Εκπαιδευόμαστε και Υποστηρίζουμε τον μητρικό θηλασμό». Θέλουμε με αυτό τον τρόπο να δείξουμε το πόσο σημαντικό είναι, όχι μόνο για τις μητέρες και τους επαγγελματίες υγείας, αλλά για όλο τον πληθυσμό. 

- Ποιοι είναι οι λόγοι που ο μητρικός θηλασμός είναι σημαντικός; 

Ο μητρικός θηλασμός είναι ένας από τους πλέον τεκμηριωμένους τρόπους με τους οποίους μπορεί ο άνθρωπος να προστατεύσει την υγεία του. Ο μητρικός θηλασμός προστατεύει και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού και κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας αλλά και στην ενήλικη ζωή του. Αποδεδειγμένα ο μητρικός θηλασμός συμβάλλει στη μείωση εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη, της παχυσαρκίας ενώ έχει επίδραση και στην μείωση εμφάνισης καρκίνου. 

Όσον αφορά τη μητέρα, ο μητρικός θηλασμός προστατεύει την υγεία της ενώ έχει θετική επίδραση ως προς την πρόληψη του καρκίνου του μαστού αλλά και της μήτρας. 

Τα οφέλη είναι πολλά και δεν περιορίζονται μόνο στη σωματική υγεία. Ο μητρικός θηλασμός βοηθά στη ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη ενός βρέφους και συμβάλλει στη δημιουργία του δεσμού μεταξύ μητέρας-βρέφους. 

- Ποια είναι τα 10 βήματα μητρικού θηλασμού; Να μας τα αναφέρετε εν συντομία.

Τα 10 βήματα αφορούν οδηγίες του ΠΟΥ και της UNICEF με στόχο να προωθήσουν την πρωτοβουλία για τα φιλικά προς το βρέφος νοσοκομεία. 

Τα βήματα αφορούν κυρίως τις υπηρεσίες οι οποίες παρέχουν φροντίδα υγείας και επεκτείνονται σιγά σιγά με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν στην κοινότητα. Τα βήματα αυτά δίνουν ξεκάθαρες κατευθυντήριες οδηγίες προς τους επαγγελματίες υγείας, προς τους εμπλεκόμενους που έχουν να κάνουν με τον μητρικό θηλασμό και τη στήριξη προς τη μητέρα.

- Θα πρέπει μια μητέρα να κάνει κάποια προετοιμασία πριν από τον θηλασμό;

Είναι σημαντικό μια μητέρα να κάνει προετοιμασία και αυτή η προετοιμασία δεν πρέπει να περιλαμβάνει μόνο την περίοδο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι μια προετοιμασία βάσει των οδηγιών, που πρέπει να γίνεται σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής. Η κοινωνία μας πρέπει με κάποιο τρόπο -και μέσα από την εκπαίδευση- να μάθει και να γίνει φιλική προς τον μητρικό θηλασμό. 

- Θηλάζουν τα παιδιά τους οι μητέρες στην Κύπρο; Έχουμε κάποια στοιχεία;

Βάσει των δικών μας στατιστικών δεδομένων των τοκετών που έγιναν στην Κύπρο, φαίνεται ότι η πλειοψηφία των μητέρων -το 90%- , αμέσως μετά των τοκετό αρχίζουν να θηλάζουν. Περίπου 10% των μητέρων δεν θηλάζουν μετά τον τοκετό. 

Ωστόσο δεν είναι μόνο η έναρξη του θηλασμού αλλά είναι πολύ σημαντική και η αποκλειστικότητα του μητρικού θηλασμού. Δηλαδή, όταν μια μητέρα θηλάζει, δε θα πρέπει να δίνει στο παιδί καμία άλλη τροφή -ούτε νερό, ούτε συμπληρώματα, ούτε τσάι-. 

Με βάση τις οδηγίες οι οποίες περιλαμβάνονται και στη δική μας πολιτική του υπουργείου Υγείας, οι μητέρες θα πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά κατά τους 6 πρώτους μήνες ζωής του βρέφους. 

- Να το δούμε όμως και από την αντίθετη οπτική... Έχει καταστεί σαφές η σημασία του θηλασμού και υπάρχουν μητέρες που για κάποιος λόγους ίσως να μην τα καταφέρουν. Τι μπορούμε να τις συμβουλέψουμε να κάνουν, με ποιον να μιλήσουν;

Ο μητρικός θηλασμός είναι καθαρά υπόθεση μιας μητέρας. Εάν η μητέρα μετά από τη σωστή ενημέρωση που θα λάβει, αποφασίσει ότι δε θα θηλάσει, η απόφασή της είναι σεβαστή. Υπάρχουν και μητέρες οι οποίες λόγω προβλημάτων δεν μπορούν να θηλάσουν. 

Το σημαντικό είναι πως όταν μια μητέρα θέλει να θηλάσει, θα πρέπει να υπάρχουν αυτές οι διεργασίες και το εκπαιδευμένο προσωπικό στο οποίο θα αποταθεί ώστε να εξασφαλίσει την σωστή καθοδήγηση. 

- Οργανώνονται και κάποιες εκδηλώσεις για την προώθηση του μητρικού θηλασμού. Πείτε μας περισσότερες λεπτομέρειες.

Θα διοργανωθούν εργαστήρια για τους επαγγελματίες υγείας οι οποίοι εργάζονται είτε στα νοσηλευτήρια είτε στην κοινότητα παρέχοντας υπηρεσίες προς τις μητέρες. Παράλληλα θα γίνουν διαδικτυακά εργαστήρια τα οποία θα απευθύνονται στους γονείς -στην ελληνική και αγγλική γλώσσα-. 

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μητρικού Θηλασμού διοργανώνει για τις 16 Οκτωβρίου τον ταυτόχρονο θηλασμό.

Στο πλαίσιο της προώθησης της πρωτοβουλίας για τα φιλικά προς το βρέφος νοσοκομεία, το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού διοργανώνει εκδήλωση στην οποία θα παρουσιάσει την μέχρι τώρα πορεία τους, όσο αφορά στην εφαρμογή των 10 βημάτων του μητρικού θηλασμού. 

Τέλος, σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ετοιμάζεται ενημερωτικό υλικό το οποίο θα απευθύνεται προς το γενικό πληθυσμό με στόχο την ανάπτυξη κουλτούρας, φιλική προς το δημόσιο θηλασμό. 

Δείτε στο βίντεο τη συνέντευξη της Προέδρου Εθνική Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού, κ. Χρύσως Γρηγοριάδου

Home