Γιατί «φωνάζουν» οι φυσιοθεραπευτές για το ΓεΣΥ - Τι ζητούν

Γιατί «φωνάζουν» οι φυσιοθεραπευτές για το ΓεΣΥ - Τι ζητούν

Προκύπτουν σοβαρά νομικά ζητήματα

Αλλαγές έρχονται από την 1η Δεκεμβρίου σε ό,τι αφορά το Γενικό Σύστημα Υγείας. Συγκεκριμένα από την ερχόμενη Τρίτη, στο πλαίσιο της β'φάσης του σχεδίου, εντάσσονται επίσημα στο ΓεΣΥ οι οδοντίατροι, κλινικοί ψυχολόγοι, κλινικοί διαιτολόγοι, λογοπαθολόγοι, εργοθεραπευτές και φυσιοθεραπευτές.

Οι διαβουλεύσεις του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας με τους εμπλεκόμενους φορείς, βρίσκονται στην τελική ευθεία, ενώ όπως πληροφορούμαστε, γίνονται καθημερινές συσκέψεις ούτως ώστε να κυλήσουν όλα ομαλά από την 1η Δεκεμβρίου και έπειτα. 

Διαμαρτύρονται οι φυσιοθεραπευτές

Ο Παγκύπριος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών αποφάσισε ότι τα μέλη του δεν θα παρέχουν υπηρεσίες στους δικαιούχους του ΓεΣΥ, αν δεν επιλυθούν πρώτα όλα τα σοβαρά νομικά και άλλα θέματα που προέκυψαν με τον ΟΑΥ, τα οποία καθυστερούν την εγγραφή των φυσιοθεραπευτών στο Γενικό Σύστημα Υγείας. 

Σε δηλώσεις του στην Offsite, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Φυσιοθεραπευτών, Χρήστους Μπάρδης, μας ανέφερε πως το πρόβλημα που προκύπτει, αφορά την ένταξη των εταιρειών στο σύστημα υγείας. 

«Μπορούν οι φυσιοθεραπευτές να ενταχθούν στο ΓεΣΥ σαν φυσικά πρόσωπα, αλλά δεν μπορούν να ενταχθούν σαν εταιρείες. Το πρόβλημα είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός φυσιοθεραπευτηρίων δεν είναι αυτοεργοδοτούμενοι, αλλά είναι εταιρείες».

Πέραν τούτου, ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί τους φυσιοθεραπευτές, είναι η πρόταση του ΟΑΥ αναφορικά με τον αριθμό των ασθενών αλλά και οι παθήσεις οι οποίες θα καλύπτονται από το ΓεΣΥ.

«Με τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, μεγάλος αριθμός ασθενών, δεν θα έχουν δικαίωμα να κάνουν φυσιοθεραπεία. Είχαμε υπολογίσει ότι 200.000 ασθενείς θα κάνουν κάθε χρόνο φυσιοθεραπεία. Λόγω περιορισμένων κονδυλίων, ο ΟΑΥ αφαίρεσε παθήσεις οι οποίες θα καλύπτονταν και άφησε μονάχα 100.000 ασθενείς στη λίστα των δικαιούχων».

Για να προσθέσει ότι γίνονται προσπάθειες εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα που προκύπτουν, ούτως ώστε να ενταχθούν επίσημα από 1η Δεκεμβρίου στο ΓεΣΥ. 

Η απάντηση ΟΑΥ

Από την πλευρά του ο ΟΑΥ, κληθείς να σχολιάσει τα όσα αναφέρουν οι φυσιοθεραπευτές, επιβεβαίωσε τη θέση ότι δεν μπορεί μια εταιρεία να συμπεριληφθεί στο ΓεΣΥ.  

«Ως φυσικά πρόσωπα οι φυσιοθεραπευτές μπορούν να εγγραφούν, και ακολούθως μπορούν να εγγράψουν τα άτομα τα οποία εργάζονται στην εταιρεία τους».

Όπως μας αναφέρθηκε από πλευράς ΟΑΥ, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόνοια στον νόμο που να προνοεί ότι ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να παρέχει υπηρεσίες και ως νομικό πρόσωπο. 

«Αναμένουμε ότι οι νόμοι που αφορούν τους επαγγελματίες, που θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ από 1η Δεκεμβρίου, θα αλλάξουν και θα εκσυγχρονιστούν ώστε να προνοούν και την λειτουργία σε νομικό πρόσωπο αυτών των ομάδων που θα έχουν και επαγγελματική ευθύνη». 

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι του προϋπολογισμού, ο ΟΑΥ αναφέρει πως σε καμία περίπτωση δεν αναμένονται αλλαγές. «Οι προϋπολογισμοί κλείδωσαν και δεν υπάρχει άλλο περιθώριο να αυξηθούν».

Την Δευτέρα, ΟΑΥ και φυσιοθεραπευτές αναμένεται να συναντηθούν, για να συζητήσουν και να προσπαθήσουν να επιλύσουν τα προβλήματα που προέκυψαν. 

Home