Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Γιατί η Κύπρος μπήκε ξανά στο κόκκινο του ECDC

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα
- 26.10.2021

Γιατί η Κύπρος μπήκε ξανά στο κόκκινο του ECDC

Ο δρ Τσιούτης εξηγεί γιατί η Κύπρος μπήκε ξανά στο κόκκινο - Έχουμε από τα χαμηλότερα ποσοστά θετικότητας στην Ευρώπη

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Στην κόκκινη κατηγορία πέρασε εκ νέου η Κύπρος στον επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την εξάπλωση του κορωνοϊού, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, μετά από δύο εβδομάδες στην πορτοκαλί κατηγορία.

Μιλώντας στην Offsite και σχολιάζοντας το γεγονός αυτό ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης εξήγησε πως για να χωριστούν οι χώρες στις κατηγορίες του επιδημιολογικού χάρτη του ECDC, λαμβάνεται υπόψη ένας συγκεκριμένος δείκτης.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

«Αυτός ο δείκτης εξαρτάται από τον αριθμό των κρουσμάτων σε αναλογία πληθυσμού, δηλαδή πόσα κρούσματα είχαμε στις 100 χιλιάδες».

Συνεχίζοντας ο δρ Τσιούτης τόνισε πως όταν υπάρχει μείωση των κρουσμάτων τότε αλλάζουν κατηγορία και οι χώρες. «Ο δείκτης αυτός αλλάζει κάθε εβδομάδα». 

Υποστήριξε παράλληλα πως οι διαφορές μεταξύ των κατηγοριών είναι μικρές. «Είμαστε οριακά από κόκκινη σε πορτοκαλί κατηγορία και επειδή άλλαξε έστω και λίγο ο αριθμός των κρουσμάτων επιστρέψαμε στην κόκκινη κατηγορία».

Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το ποσοστό θετικότητας της Κύπρου σύμφωνα με τον Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, ωστόσο βρισκόμαστε στην κόκκινη κατηγορία.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Καταληκτικά σημείωσε πως μπορεί η κατηγοριοποίηση της Κύπρου σε διεθνές επίπεδο να άλλαξε, ωστόσο θα πρέπει ως χώρα να αναλύσουμε περισσότερους δείκτες, εκτός από τον δείκτη περιστατικών ανά 100 χιλιάδες κατοίκους που «βλέπει» το ECDC. 

«Οφείλουμε να δούμε εάν καταγράφηκε επιδείνωση και σε άλλους δείκτες όπως για παράδειγμα στα νοσοκομεία, στο δείκτη θετικότητας, στο Rt, στο ποσοστό θετικότητας ανά εργαστήριο»

Πώς χωρίζονται οι κατηγορίες

Ως πορτοκαλί ζώνη ορίζονται οι χώρες ή περιοχές όπου ο συνολικός αριθμός των νέων περιστατικών κατά τις προηγούμενες 14 ημέρες βρίσκεται μεταξύ κάτω από 50 περιστατικά ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, και το ποσοστό θετικών τεστ υπερβαίνει το 4%, ή όπου ο συνολικός αριθμός νέων περιστατικών βρίσκεται μεταξύ 50 και 75 περιστατικών ανά 100 χιλιάδες κατοίκους και το ποσοστό θετικών τεστ υπερβαίνει το 1% ή όπου ο συνολικός αριθμός νέων περιστατικών βρίσκεται μεταξύ των 75 και των 200 περιστατικών ανά 100 χιλιάδες κατοίκους και το ποσοστό θετικών τεστ είναι χαμηλότερο του 4%. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Ως κόκκινη ζώνη ορίζονται οι χώρες ή περιοχές όπου ο συνολικός αριθμός των νέων περιστατικών κατά τις προηγούμενες 14 ημέρες βρίσκεται μεταξύ 75 και 200 ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, και το ποσοστό θετικών τεστ υπερβαίνει το 4%, και εφόσον ο αριθμός νέων περιστατικών βρίσκεται κάτω από τα 500 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους (οπότε και η χώρα περνά στην «βαθιά κόκκινη» κατηγορία). 

Ο χάρτης και τα σχετικά δεδομένα δημοσιοποιούνται από τον ECDC κάθε Πέμπτη, στηρίζοντας τις προσπάθειες που γίνονται στη βάση σχετικής εισήγησης του Συμβουλίου της ΕΕ για συντονισμό των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση λόγω της πανδημίας. Οι χάρτες βασίζονται στα τελευταία στοιχεία που βρίσκονται στη βάση των δεδομένων που αποστέλλονται από τα κράτη μέλη στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy) μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης.  

Home