Γιατί ξέφυγε η κατάσταση στο ποδόσφαιρο με τον Covid19

Γιατί ξέφυγε η κατάσταση στο ποδόσφαιρο με τον Covid19

Oι Δρ Λ. Κωστρίκκης και Δρ Π. Καραγιάννης μιλούν στην Offsite

Νέα δεδομένα φέρνουν στην επιφάνεια τα 39 κρούσματα 20 στον Εθνικό Άχνας και 19 στη Νέα Σαλαμίνα  στην τέλεση ποδοσφαιρικών αγώνων. Τα μαζικά κρούσματα - χθες Παρασκευή «έσκασε η βόμβα» για ένα κρούσμα στην Ομόνοια,  έφεραν κυριολεκτικά τομές στο υγειονομικό πρωτόκολλο που ισοδυναμεί με την τέλεση των ποδοσφαιρικών αγώνων.

Το βασικό ερώτημα είναι τι συνέβη και η κατάσταση ξέφυγε στο ποδόσφαιρο. Ο καθηγητής μοριακής ιατρικής δρ Λεόντιος Κωστρίκκης εξήγησε  ότι «θεωρώ ότι δεν εφαρμόστηκαν τα τεστ πριν από τον  αγώνα. Επίσης, η λανθασμένη χρήση των αποδυτηρίων βοηθά στη διασπορά του ιού.Επίσης, η μη αποσαφήνιση και άγνοια πτυχών του πρωτοκόλλου οδήγησε  στη μη ορθή εφαρμογή του. Θεωρώ ότι το πρωτόκολλα πρέπει να εφαρμόζονται πλήρως και όταν δεν γίνεται να επιβάλλονται ποινές. Οι συστάδες σε Εθνικό και Νέα Σαλαμίνα στο επιστημονικό μου μυαλό είναι πολύ μεγάλες, άρα το πρωτόκολλο δεν εφαρμόστηκε σε καμιά απολύτως περίπτωση».

«Πώς γίνεται ένα πρόσωπο να τους μόλυνε»

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας δρ Πέτρος Καραγιάννης παρατήρησε ότι «από την αρχή οι ανησυχίες μας για το ποδόσφαιρο ήταν  η χρήση των αποδυτηρίων. Ο μικρός χώρος μαζί με τους υδρατμούς από τη χρήση των ντους οδηγεί σε διασπορά του ιού. Η χρήση των αποδυτηρίων και των ντους πρέπει να γίνεται  πολύ προσεκτικά  Αυτό μας δείχνει η εμπειρία μέσα από τα κρούσματα στις ομάδες». Ο δρ Καραγιάννης τόνισε ότι ίσως το πρωτόκολλο δεν εφαρμόστηκε αφού «δεν είναι δυνατό ένα πρόσωπο να μόλυνε τόσους πολλούς, άρα δεν εφάρμοσαν το πρωτόκολλο».

ΚΩΣΤΡΙΚΗΣ - ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Καμιά ενημέρωση

Οι δυο ειδικοί - μέλη της επιστημονικής ομάδας κλήθηκαν να σχολιάσουν πληροφορίες ότι κάποιοι ποδοσφαιριστές ενώ αφίχθησαν από χώρες κατηγορίας Γ δεν μπήκαν σε καραντίνα αφού δήλωσαν στο Flight Pass ότι ο αρχικός τους προορισμός ήταν χώρες κατηγορίας Β ή και Α. Οι κ.κ. Κωστρίκκης και Καραγιάννης επισήμαναν ότι «δεν υπάρχει τέτοια ενημέρωση, αφού έτσι και αλλιώς στα flight passes αναγράφονται τόσο οι χώρες προέλευσης όσο και από που πέρασαν πριν αφιχθούν στην Κύπρο.

Στη σύσκεψη μεταξύ Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου και της ηγεσίας της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Χάρη Λοϊζίδη, την Παρασκευή ανακοινώθηκαν τα πιο κάτω 9 μέτρα:

1.Διασαφήνιση επιμέρους σημείων του πρωτοκόλλου που αφορούν στη διαχείριση επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 σε ομάδα ποδοσφαίρου, καθώς και των στενών επαφών του. 2.Ετοιμασία απλοποιημένης σύνοψης του πρωτοκόλλου για διευκόλυνση της εφαρμογής από τα Σωματεία, το οποίο θα υφίσταται παράλληλα με το αναλυτικό πρωτόκολλο της ΚΟΠ. 3.Επανάληψη της ενημέρωση όλων των Σωματείων όλων των Κατηγοριών για τις πρόνοιες του πρωτοκόλλου. 4.Ορισμός από όλα τα Σωματεία όλων των Κατηγοριών υπεύθυνου/υπεύθυνων ατόμου/ατόμων για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου. 5.Επιμόρφωση του υπεύθυνου για την τήρηση του πρωτοκόλλου. Την εκπαίδευση θα αναλάβουν καταρτισμένα άτομα που θα προσλάβει η ΚΟΠ και θα έχουν την ευθύνη για τη σωστή εκπαίδευση και ενημέρωση των Σωματείων ως προς τις πρόνοιες του πρωτοκόλλου. 6.Κλείσιμο των αποδυτηρίων στις αθλητικές εγκαταστάσεις όπου δεν μπορεί να εφαρμοστεί το πρωτόκολλο. 7.Διενέργεια δειγματοληπτικών επιτόπιων ελέγχων από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας στις αθλητικές εγκαταστάσεις όλων των Σωματείων όλων των διοργανώσεων της ΚΟΠ, για έλεγχο της εφαρμογής του πρωτοκόλλου κατά τη διάρκεια των προπονήσεων. 8.Έναρξη από χθες Παρασκευή του προγράμματος δειγματοληπτικού εργαστηριακού ελέγχου 7,000 ποδοσφαιριστών όλων των διοργανώσεων της ΚΟΠ πλην της Α’ Κατηγορίας. - (Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι  αρχίζουν τα τεστ κορωνοϊού για την ΚΟΠ). 9.Διενέργεια δειγματοληπτικών εργαστηριακών ελέγχων σε 100 άτομα 20 Σωματείων (5 άτομα/Σωματείο) όλων των Κατηγοριών σε εβδομαδιαία βάση από την ΚΟΠ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

Στόχος των πιο πάνω αποφάσεων είναι η διαφύλαξη της υγείας των αθλητών και των άλλων στελεχών του ποδοσφαίρου και ελαχιστοποίηση της πιθανότητας εμφάνισης στο μέλλον συσσωρευμένων κρουσμάτων σε ποδοσφαιρικά Σωματεία, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διεξαγωγή των πρωταθλημάτων.  

Home