Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Γιολίτη σε αστυνομικούς: «Κάντε τη δουλειά σας και μην φοβάστε»

Offsite Team -
28.07.2020 - 13:58

Γιολίτη σε αστυνομικούς: «Κάντε τη δουλειά σας και μην φοβάστε»

Thumbnail
Μήνυμα συμπαράστασης από την Υπουργό σε αστυνομικούς (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Το μήνυμα και την προτροπή να μην φοβούνται κανέναν, φτάνει να εκτελούν το καθήκον τους με εντιμότητα, επαγγελματισμό και συνέπεια, έστειλε προς τα μέλη της Αστυνομίας η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Έμιλυ Γιολίτη κατά την πρώτη της συνάντηση που είχε στο Αρχηγείο με το νέο Αρχηγό Στέλιο Παπαθεοδώρου καθώς και στελέχη και μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας.  Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση και η συζήτηση θεμάτων που απασχολούν την επαρχία Λευκωσίας.

 

Στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η κ. Γιολίτη είπε πως παρέλαβε ένα σημαντικό έργο από τον προκάτοχο της, το οποίο και θα συνεχίσει. Όπως είπε, έχει ενημερωθεί για τον σημαντικό ρόλο που επιτελεί η Αστυνομία και συνεχάρη την ηγεσία και τα μέλη της  για τον καταλυτικό ρόλο που είχαν στην αναχαίτιση της Πανδημίας του κορωνοϊού στην Κύπρο, καθιστώντας τη χώρα πρότυπο για πολλές άλλες.

 

Όπως είπε, τα τελευταία δεδομένα καταδεικνύουν την ανάγκη να συνεχίσει η Αστυνομία τους εντατικούς ελέγχους, οι οποίοι θα πρέπει, όπως σημείωσε, να γίνουν πιο αυστηροί ώστε να καταγγέλλονται όσοι ενεργούν κατά παράβαση των διαταγμάτων. «Δεν θα πρέπει να εφησυχαστούμε, ούτε να επιτρέψουμε στους λίγους να ακυρώσουν τις σκληρές προσπάθειες της πλειοψηφίας των πολιτών μας που έχουν κάνει τους τελευταίους μήνες», είπε.  

 

Στη συνέχεια, η κ. Γιολίτη τόνισε πως η παροχή περισσότερης ασφάλεια των πολιτών με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές τους ελευθερίες αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την ίδια. Σημείωσε πως πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για πρόληψη και καταπολέμηση κάθε μορφής εγκλήματος και με σκληρή δουλειά να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της ίδιας της κοινωνίας.

γιολιτη3

 

Η νέα Υπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα της να στηρίξει το νέο Αρχηγό Αστυνομίας, την ηγεσία και τα μέλη για να επιτευχθούν οι στόχοι. Πρόσθεσε πως παρατήρησε ότι υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού που δυσχεραίνουν το έργο, ωστόσο για επίλυση του προβλήματος αναμένεται στις 3 Αυγούστου να προσληφθούν 113 νέοι αστυνομικοί και ακολούθως θα πληρωθούν 350 κενές αποπαγοποιημένες θέσεις αστυνομικών, ειδικών αστυνομικών και πυροσβεστών. «Οι νέες προσλήψεις στηρίζονται στα νέα κριτήρια που έθεσε η Κυβέρνηση με στόχο τη θεσμοθέτηση διαφανών και αξιοκρατικών διαδικασιών ώστε να διασφαλίζεται η πρόσληψη ικανών προσώπων», είπε.  

Η κ. Γιολίτη είπε στη συνέχεια πως στη Βουλή βρίσκονται τα νομοσχέδια για αυτονόμηση της Πυροσβεστικής ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο θέμα του ωραρίου, των μισθολογικών κλιμάκων των Αστυνομικών, Ειδικών Αστυνομικών και Πυροσβεστών που θα έχουν αναδρομική ισχύ, στο θέμα της αποπαγοποίησης θέσεων προαγωγής για όλες τις βαθμίδες Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, καθώς στην προσπάθεια αναβάθμισης των χώρων εργασίας.

«Καμιά θέση οι διεφθαρμένοι»

 

Τόνισε στη συνέχεια την ανάγκη όλα τα στελέχη και μέλη της Δύναμης να συμβάλουν στην πάταξη των φαινομένων διαφθοράς, για την οποία η Κυβέρνηση έχει μηδενική ανοχή. «Οι διεφθαρμένοι δεν έχουν καμία θέση στο Αστυνομικό σώμα αφού καταστρέφουν τα όσα κτίζει η συντριπτική πλειοψηφία», είπε.  

Η κ. Γιολίτη ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεων της πως θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για καταπολέμηση κάθε μορφής εγκλήματος, όπως τη μάστιγα των ναρκωτικών, τις οδικές συγκρούσεις, την εμπορία προσώπων, την παιδική πορνογραφία, την τρομοκρατία, την παράτυπη μετανάστευση και γενικά κάθε σοβαρό έγκλημα.  

Η νέα Υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κεφάλαιο ναρκωτικά, είπε πως η Αστυνομία θα πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς η ίδια αφουγκράζεται ως Υπουργός και ως μητέρα τις ανησυχίες της κοινωνίες για την αυξανόμενη χρήση τους. «Θα πρέπει να σταθούμε τροχοπέδη στους εμπόρους ναρκωτικών, οι οποίοι καταστρέφουν καθημερινά δεκάδες παιδιά», είπε και αναφέρθηκε στα πρόσθετα εργαλεία που έχει δώσει η Κυβέρνηση με την ψήφιση του Νόμου για τις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών επικοινωνιών.  

Ψηλά στις προτεραιότητες της, όπως είπε στη συνέχεια, είναι το θέμα της οδικής ασφάλειας και των οδικών συγκρούσεων. Έχουν κατατεθεί 8 νομοσχέδια για την οδική ασφάλεια, είπε και εξέφρασε την ελπίδα όπως η Βουλή ψηφίσει τα νομοσχέδια για τις αυξήσεις στις ποινές, οι οποίες θα πρέπει να είναι αυστηρές και αποτρεπτικές. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει η Αστυνομία, όπως σημείωσε, να αυξήσει τις περιπολίες της στους δρόμους.  

Επίσης, σημείωσε πως θα πρέπει να εργαστούν όλοι περισσότερο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.  

«Η Πολιτεία περιμένει πολλά από εμάς, χρειάζεται να δουλέψουμε σκληρά, έντιμα και ταπεινά για να πετύχουμε το καλύτερο που θα μπορούσαμε», είπε. Τόνισε πως τα μέλη της Αστυνομίας επιτελούν το πιο σημαντικό έργο στην Κύπρο σήμερα και τους διαβεβαίωσε πως η Πολιτεία και η ίδια θα είναι δίπλα τους.  

Λέγοντας πως τα λάθη είναι αναπόφευκτα, διαμήνυσε πως από τη στιγμή που οι αστυνομικοί επιτελούν το καθήκον τους με εντιμότητα και ζήλο, η Πολιτεία και η ίδια προσωπικά θα τους υπερασπιστεί με όλες της τις δυνάμεις. «Δεν πρέπει να φοβάστε, είμαστε η Αστυνομία Κύπρου και δεν φοβόμαστε», είπε.

γιολιτη1

Οι πέντε βασικοί στόχοι

 

Από την πλευρά του ο Αρχηγός της Αστυνομίας, αφού ευχαρίστησε για τη συνάντηση τη νέα Υπουργό αναφέρθηκε κυρίως στα θέματα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας και τις ιδιάζουσες συνθήκες μέσα στις οποίες λειτουργεί.  

Μίλησε για τους πέντε βασικούς στόχους της Αστυνομίας, είπε πως είναι η απειλή της τρομοκρατίας, η οδική ασφάλεια, το οργανωμένο και σοβαρό έγκλημα και η παράτυπη μετανάστευση. Αυτούς τους στόχους, όπως είπε, η Αστυνομία έχει συνεχώς μπροστά της, και οι μικρότερες δράσεις, είτε αυτές λέγονται αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, αδικήματα εναντίον παιδιών, αδικήματα διαδίκτυο και άλλα, εμπίπτουν σε αυτούς τους πυλώνες.  

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στα διάφορα προβλήματα, όπως αυτό της υποστελέχωσης, διαβεβαιώνοντας πως στόχος είναι να διοχετευθεί προσωπικό στη συγκεκριμένη Επαρχία στη βάση των αναγκών που υπάρχουν. Σκοπός είναι να έχουμε περιπολικά έξω, είπε, και σημείωσε πως δεν γίνεται ο Ουλαμός Άμεσης Επέμβασης να είχε στο παρελθόν έξι περίπολα και σήμερα να έχει ένα. «Τούτο ας γίνει το σύνθημα μας, εμάς των Αστυνομικών, ότι πρέπει να βγούμε έξω. Το λέμε από την πρώτη ημέρα και θα το επαναλαμβάνουμε κάθε μέρα», είπε.  

Ο κ. Παπαθεοδώρου σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, μίλησε για την ανάγκη καθιέρωσης θεσμοθετημένων διαδικασιών και πρωτοκόλλων. Όπως είπε, ήδη έχουν δοθεί από παλαιότερα οδηγίες για να αναθεωρηθούν οι αστυνομικές διατάξεις με συνημμένα πρωτόκολλα, τα οποία όταν τα έχει στην κατοχή του ο αστυνομικός, είτε εξετάζει υπόθεση ελλειπόντων προσώπων, είτε τηλεφωνήματος για βόμβα, να μπορεί να τα ακολουθεί κατά γράμμα και να μην έχει καμία έννοια ότι θα βρεθεί εκτεθειμένος.  

 

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι αστυνομικοί για την εφαρμογή των διαταγμάτων για την Πανδημία, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα, μεταβαίνουν σε νυκτερινά κέντρα και τους δηλώνουν πως πρέπει έχουν οδηγίες να προβαίνουν σε καταγγελίες οπωσδήποτε, ο Αρχηγός είπε πως σε καμία περίπτωση δεν έχουν πει ποτέ σε αστυνομικούς «πηγαίνετε έξω και φέρτε καταγγελίες. Εμείς θέλουμε να γίνονται οι έλεγχοι, έχουμε δώσει οδηγίες για εντατικοποίηση των ελέγχων» για πρόληψη μια νέας έξαρσης της Πανδημίας στην Κύπρο, είπε.  

Ερωτηθείς που βρίσκονται και αν υπάρχουν καθυστερήσεις σε σοβαρές υποθέσεις όπως αυτή του κατασκοπευτικού βαν, και της παράνομης στοιχηματικής δραστηριότητας, είπε πως σε ότι αφορά το βαν αναμένονται τελικές εξετάσεις που αφορούν τεχνικά ζητήματα ενώ άρχισαν ήδη οι ανακριτές την συνοπτική τους έκθεση και εντός λίγων μηνών η υπόθεση θα είναι έτοιμη για να τεθεί ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας. Για την υπόθεση με την στοιχηματική δραστηριότητα, είπε πως έχει σταλεί υπόμνηση στις ισπανικές αρχές και αναμένουν απάντηση.

Home