Γνωρίστε τον Υφυπουργό Πολιτισμού. Στόχοι & Προτεραιότητες(Video)

Γνωρίστε τον Υφυπουργό Πολιτισμού. Στόχοι & Προτεραιότητες(Video)

Στους στόχους του Γιάννη Τουμαζή η θεσμοθέτηση του καθεστώτος του καλλιτέχνη και των δημιουργικών επαγγελμάτων

Την εκπομπή “Offsite on Air” χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

ΓΡΑΦΕΙ Η  ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Αν και το Υφυπουργείο Πολιτισμού εγκαθιδρύεται επίσημα από την 1η Ιουλίου 2022, ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιάννης Τουμαζή σημείωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε να είναι έτοιμο το όραμα του Υφυπουργείου, οι άμεσοι στόχοι και προτεραιότητες για να ανακοινωθούν με την ανάληψη των καθηκόντων του κατά την παρέμβαση του στην εκπομπή Offsite On Air. 

Παράλληλα ο κ. Τουμαζή εξέφρασε την χαρά του που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τον επέλεξε για να είναι ο πρώτος Υφυπουργός Πολιτισμού. «Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον Πολιτισμό το περιμέναμε εδώ και χρόνια κα χαίρομαι που η εξαγγελία του Προέδρου γίνεται πραγματικότητα», σημείωσε.

Οι προτεραιότητες του Υφυπουργείου Πολιτισμού

Αν και το Υφυπουργείο εγκαθιδρύεται επίσημα από την 1η Ιουλίου 2022, ο κ. Τουμαζή σημείωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε να είναι έτοιμο να ανακοινωθεί το όραμα του Υφυπουργείου, οι άμεσοι στόχοι και προτεραιότητες.

Κύρια προτεραιότητα του Υφυπουργείου Πολιτισμού αναμένεται να είναι η στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού, καθώς έχουμε στην Κύπρο πλούσιο δυναμικό, δημιουργίας, ανθρώπων που υπηρετούν τον πολιτισμό από πολλές θέσεις και χρειάζονται άμεσα την στήριξη μας.

Επίσης, αναφέρθηκε στις υποδομές του πολιτισμού οι οποίες χρειάζονται περεταίρω ανάπτυξη και προώθηση.

Ακόμη ένα στόχος είναι η σχέση της Κύπρου με τον υπόλοιπο κόσμο, της γύρω περιοχή μας αλλά και στο παγκόσμιο γενικότερα.

Μάλιστα ο κ. Τουμαζή ανέφερε ότι, βρίσκεται σε επαφή με Υφυπουργεία άλλων χωρών και ειδικά των νεοσύστατων σε μικρές χώρες όπως η Κύπρος, αλλά και με χώρες που είναι αρκετά προχωρημένες  όπως η Ιταλία και η Γαλλία, για να πάρουν ιδέες για τον τρόπο λειτουργίας του.

Κληθείς να σχολιάσει σε ποια σημεία θα θελήσει να δώσει έμφαση ως Υφυπουργός Πολιτισμού, ο κ. Τουμαζή σημείωσε ότι με περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας στον χώρο της τέχνης όπου με πολλή κόπο οι άνθρωποι των τεχνών παλεύουν για την ανάπτυξη του πολιτιστικού προϊόντος της χώρας, κύριο μέλημα, όχι μόνο δικό του, αλλά και όλου του καλλιτεχνικού κύκλου της Κύπρου είναι η θεσμοθέτηση του καθεστώτος του δημιουργού, του καλλιτέχνη, των δημιουργικών επαγγελμάτων.

«Ο πολιτισμός δεν είναι  πολυτέλεια αλλά είναι ενεργό στοιχείο της οικονομίας της χώρας, δίνει θέσεις εργασίας, προωθεί την ταυτότητα της Κύπρου στο εξωτερικό, άρα όλοι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να αναγνωριστούν όπως και η δουλειά τους για να μπορέσουν άνετα ως επαγγελματίες να συνεχίσουν την επαγγελματική τους πορεία».

Επιπλέον πρέπει να αναπτυχθούν οι υποδομές και ο τρόπος χρηματοδότησης των καλλιτεχνών

Αναφερόμενος στην πανδημία και τις επιπτώσεις στον καλλιτεχνικό χώρο, σημείωσε ότι διαφάνηκαν οι αδυναμίες προς την καλλιτεχνική και δημιουργική κοινότητα και είναι αυτό που θα προσπαθήσουν άμεσα να αντιμετωπίσουν.

Επίσης, ρωτηθείς να αναφερθεί στην σχέση του Υφυπουργείου Πολιτισμού με το Υπουργείο Παιδείας επεσήμανε την σημασία της τέχνης, της δημιουργίας και του πολιτισμού στην εκπαίδευση, σημειώνοντας ότι θα υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις στο μέλλον.

Αναζητεί χώρο στέγασης ο πολιτισμός της Κύπρου

Σε περίπου δύο μήνες ξεκινά την λειτουργία του το Υφυπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα την 1η Ιουλίου 2022 με τον πρώτο Υφυπουργό Πολιτισμού, κ. Γιάννη Τουμαζή να σημειώνει ότι οι αρμόδιοι βρίσκονται στην διαδικασία αναζήτησης του κατάλληλου χώρου ώστε να στεγαστούν όλα τα τμήματα πολιτισμού με την νέα χρονιά. «Είμαστε στο ψάξιμο. Πρόκειται για ένα μεγάλο Υφυπουργείο καθώς μέσα στην επόμενη χρονιά θα στεγάζονται το τμήμα Αρχαιοτήτων, η Υπηρεσία της Κυπριακής Χειροτεχνίας, η Κυπριακή Βιβλιοθήκη, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες», σημείωσε.

Παρακολουθήστε την παρέμβαση του Υφ Πολιτισμού στην εκπομπη Offsite on Air: 

Home