«Γράφουν» τα τσουχτερά πρόστιμα οι οδηγοί -Αύξηση καταγγελιών

«Γράφουν» τα τσουχτερά πρόστιμα οι οδηγοί -Αύξηση καταγγελιών

Προβληματισμός στην Αστυνομία

Από την 1η Οκτωβρίου τέθηκαν σε εφαρμογή οι νέες αυστηρές ποινές για πάταξη των τροχαίων δυστυχημάτων. Ωστόσο, 17 ημέρες μετά η Offsite αποκαλύπτει ότι παρά τα τσουχτερά πρόστιμα, οι καταγγελίες από την Τροχαία είναι περισσότερες φέτος σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο!

Χαρακτηριστικά, η Αστυνομία κατέγραψε  σε περίοδο 14 ημερών 3.400 καταγγελίες, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο καταγράφηκαν 2.700.  Τα δεδομένα αυτά προκαλούν τεράστιο προβληματισμό στο Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου με τον υπεύθυνο του Τμήματος Γιαννάκη Γεωργίου να  «σηκώνει τα χέρια ψηλά» λέγοντας ότι «ίσως ο κόσμος δεν μας λαμβάνει υπόψην».

Ερωτηθείς ο κ. Γεωργίου κατά πόσον γίνονται σκέψεις στην Αστυνομία για νέες εισηγήσεις σε σχέση με τις ποινές με αφορμή αυτά τα στοιχεία των πρώτων 14 ημερών, ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή θα αναμένουμε την εξέλιξη των πραγμάτων και θα αναλύσουμε τα γεγονότα»

Οι νέες ποινές προνοούν ότι:

 • Γίνεται διπλασιασμός των ποινών που επιβάλλονται σε περίπτωση επανάληψης διάπραξης του ίδιου αδικήματος εντός τριών ετών από την ημερομηνία διάπραξης του πρώτου αδικήματος από το ίδιο πρόσωπο αναφορικά με τα αδικήματα της οδήγησης χωρίς ζώνη, χωρίς κράνος ή με μη ελεύθερα χέρια (χρήση κινητού).
 • Γίνεται επέκταση της προθεσμίας πληρωμής των εξώδικων προστίμων που εκδίδονται για τροχαίες παραβάσεις των οποίων τα ποσά υπερβαίνουν τα €100 από τις 15 ημέρες στις 30 ημέρες, ενώ δίωξη εναντίον προσώπου που δεν έχει εξοφλήσει το  εξώδικο πρόστιμο ασκείται μετά τις 45 ημέρες από την έκδοσή του, αντί μετά τις 30 ημέρες που ισχύει σήμερα.
 • Παρέχεται εξαίρεση από την υποχρέωση χρήσης κράνους σε συγκεκριμένες κατηγορίες δικύκλων και τρικύκλων τα οποία πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις ασφάλειας.
 • Επίσης με τους νέους νόμους παρέχεται η δυνατότητα στο Δικαστήριο να αποφασίζει, πέραν των υπόλοιπων ποινών που προβλέπονται, την παραπομπή του καταδικασθέντος για θεραπεία αποτοξίνωσης, σε περίπτωση καταδίκης προσώπου το οποίο εντοπίστηκε να οδηγεί υπό την επήρεια ναρκωτικών, νοουμένου ότι το ίδιο το πρόσωπο το ζητήσει.
 • Παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης δύο εξώδικων προστίμων, σε περίπτωση που πρόσωπο οδηγεί με ταχύτητα που υπερβαίνει μέχρι 75% τα επιτρεπτά όρια ταχύτητας και είναι παράλληλα υπό την επήρεια αλκοόλης με ένδειξη μέχρι 70μg/100ml στην εκπνοή, με πρόστιμα ανάλογα με την κατηγορία του κάθε αδικήματος.
 • Με τους νέους νόμου καθορίστηκε το ποσό που υπολογίζεται για κάθε χιλιόμετρο υπέρβασης του ορίου ταχύτητας σε €1 για παράβαση μέχρι 30% του επιτρεπτού ορίου ταχύτητας, σε €2 για παράβαση από 31% μέχρι 50% του εν λόγω ορίου και €3 για παράβαση από 51% μέχρι 75% του εν λόγω ορίου.
 • Για το αδίκημα της οδήγησης χωρίς τη χρήση ζώνης και για το αδίκημα της οδήγησης χωρίς ελεύθερα χέρια (χρήση κινητού τηλεφώνου) το εξώδικο καθορίστηκε στα €150 με διπλασιασμό του ποσού αυτού σε περίπτωση επανάληψης των ίδιων αδικημάτων εντός τριών ετών.
 • Για το αδίκημα της οδήγησης χωρίς τη χρήση κράνους το εξώδικο καθορίστηκε στα €200 με διπλασιασμό του ποσού αυτού σε περίπτωση επανάληψης του ίδιου αδικήματος εντός τριών ετών.
 • Καθορίστηκε εξώδικο πρόστιμο €150 για το αδίκημα του προσπεράσματος, όταν στο οδόστρωμα υπάρχει συνεχής άσπρη γραμμή ή άλλο απαγορευτικό σήμα ή σε στροφή ή σε συμβολή δρόμων ή σε κυρτή γέφυρα ή σε κορυφή ανάβασης ή σε προσέγγιση οχήματος εξ αντιθέτου.
 • Καθορίστηκε εξώδικο πρόστιμο για το αδίκημα του προσπεράσματος σε διάβαση πεζών στα €200, ενώ η στάθμευση σε χώρους στάθμευσης για αναπήρους το πρόστιμο πήγε στα €300.
 • Το αδίκημα της στάθμευσης σε διπλή κίτρινη γραμμή θα είναι €100, η οδήγηση λεωφορείου χωρίς πιστοποιητικό καταλληλότητας €300 και η οδήγηση άλλου οχήματος χωρίς πιστοποιητικό καταλληλότητας €150.
 • Σε περίπτωση εγκατάλειψης του τόπου ατυχήματος χωρίς την παροχή βοήθειας, ανάλογα με την περίπτωση θα καθορίζεται και η ποινή.
Home