Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Γυναίκα και κακοποίηση: "Σπάσε" τη σιωπή σου

Offsite Team -
25.11.2019 - 11:34

Γυναίκα και κακοποίηση: "Σπάσε" τη σιωπή σου

Thumbnail
Η κοινωνική λειτουργός/σύμβουλος Μαριλένας Ιωάννου εξηγεί γιατί η βία ενάντια στις γυναίκες πρέπει να μας απασχολεί

Με αφορμή την τελευταία κινητοποίηση του δικτύου ενάντια στη βία κατά των γυναικών, παραθέτω και εγώ τη δική μου άποψη αναφορικά με το φαινόμενο αυτό. Η βία ενάντια στις γυναίκες είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να απασχολεί όλους, ανεξαρτήτως φύλου, γιατί αύριο μπορεί το επόμενο θύμα να είναι η γυναίκα σου, η αδελφή σου, η φίλη σου, ή η μητέρα σου. Η κακοποιημένη γυναίκα βρίσκεται ανάμεσά μας.

Έχουμε καταντήσει να προσέχουμε την κάθε μας κίνηση με τον φόβο να μην είμαστε εμείς το επόμενο θύμα του οποιουδήποτε αδίστακτου που κυκλοφορεί εκεί έξω. Θέλουμε να ονομαζόμαστε ελεύθερο και δημοκρατικό κράτος. Αυτό δεν είναι ελευθερία, είναι καταπίεση και ψυχολογικός εκβιασμός. Η χρήση διαφόρων μορφών βίας από τους θύτες γίνεται χωρίς διακρίσεις. Τα θύματα είναι γυναίκες κάθε ηλικίας, από όλα τα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα.

viaginaikesΤο φαινόμενο της βίας τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα στη χώρα μας. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και δε θα σταματήσει ή τουλάχιστον δεν θα μειωθεί, εάν εμείς ως πολίτες δεν κινητοποιηθούμε έτσι ώστε να εφεύρουμε πιο αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης του. Το ζήτημα αυτό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ακριβώς ποιες είναι οι μορφές βίας και καλό θα ήταν να ενημερωθούν και να μάθουν να ξεχωρίζουν πότε μια πράξη αποτελεί μορφή βίας, έτσι ώστε να καταγγέλλουν άμεσα το περιστατικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω ζήτημα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της κακοποίησης γιατί μπορεί οποιοσδήποτε από εμάς να βοηθήσει γυναίκες οι οποίες χρειάζονται τη δική μας φωνή για να μιλήσουν.

viaginaikes

Τα σημερινά κοινωνικά προβλήματα όπως η ανεργία, ο ρατσισμός, η διαφορετικότητα και ο στιγματισμός τους, είναι ζητήματα που προάγουν την κακοποίηση, η οποία έχει μπει στην ημερήσια ατζέντα πολλών οργανισμών. Στόχος όλων μας και με την ελευθερία του λόγου που μας δίνεται , πρέπει να εκφράσουμε την άποψή μας για την ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, αλλά και αποτελεσματικότερων τρόπων παρέμβασης, αφού παρουσιάζει αρκετές ελλείψεις στο κομμάτι του υποστηρικτικού δικτύου για θύματα και θύτες. Μπορούμε να ανατρέξουμε στους υφιστάμενους τρόπους παρέμβασης, να γίνει διαφώτιση και ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω σε θέματα βίας, να ενθαρρύνουμε κακοποιημένες γυναίκες έτσι ώστε να "σπάσουν" τη σιωπή τους και να απευθύνουν στις αρμόδιες υπηρεσίες για την άμεση βοήθεια τους. 

Ως κοινωνική λειτουργός και με την ειδικότητα της σχολικής κοινωνικής λειτουργού θα ξεκινούσα με την ενημέρωση των νέων μας γύρω από το θέμα της βίας γιατί μην ξεχνάμε πως κάποτε οι θύτες υπήρξαν παιδιά και αν είχαν τη σωστή ενημέρωση από τους γονείς και από το σχολείο ίσως τώρα να μην είχαμε τόσα πολλά περιστατικά βίας. 

Μαριλένα Ιωάννου

 Κοινωνική Λειτουργός/Σύμβουλος 

Τηλ: 99592978

Email: [email protected]    

 

mylife.com.cy

Διάσωση 60χρονου σε μονοπάτι της φύσης στο Τρόοδος (ΒΙΝΤΕΟ)

Offsite Team -
26.06.2022 - 18:30

Διάσωση 60χρονου σε μονοπάτι της φύσης στο Τρόοδος (ΒΙΝΤΕΟ)

Για την διαμετακομιδή του στο Νοσοκομείο, επιστρατεύτηκε το ελικόπτερο της Αστυνομίας - Δείτε το βίντεο

Διασώθηκε την Κυριακή (26/6), στις 2 και μισή το απόγευμα, 60χρονος ο οποίος περπατούσε με άλλα άτομα στο μονοπάτι της φύσης «ΚΑΝΝΑΟΥΡΕΣ» στο Τρόοδος, σύμφωνα με την ανάρτηση της Αστυνομίας Κύπρου.

Για την διαμετακομιδή του στο Νοσοκομείο, επιστρατεύτηκε το ελικόπτερο της Αστυνομίας.

Κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, ο 60χρονος, έπεσε στο έδαφος με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του στο πόδι. Στο σημείο έσπευσαν μέλη των Αστυνομικών Σταθμών Τροόδους, Πλατρών και Κακοπετριάς, καθώς και μέλη του Εθελοντικού Τμήματος Εκτάκτων Αναγκών, για παροχή βοήθειας. 

Λόγω του δύσβατου της περιοχής, αλλά και της επικινδυνότητας, επιστρατεύθηκε το ελικόπτερο της Αστυνομίας το οποίο μετέβη στο σημείο όπου, αφού παρέλαβε τον τραυματία, τον μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου κρατήθηκε για νοσηλεία.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

 

Home