Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Χτυπούν» με drones τις πυρκαγιές και τσακώνουν τους εμπρηστές

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
12.10.2021 - 06:00

«Χτυπούν» με drones τις πυρκαγιές και τσακώνουν τους εμπρηστές

Πυροσβεστικη και Τμ. Δάσων αποκτούν νέα όπλα / Λεπτομέρειες

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Οι δασικές πυρκαγιές αποτέλεσαν και  τη φετινή χρονιά τεράστιο «πονοκέφαλο» για τη δημόσια υπηρεσία προκαλώντας και καταστροφές (νωπές είναι ακόμα οι πυρκαγιές στην ορεινή Λάρνακα και Λεμεσό).  Μετά την εξέλιξη αυτή Τμήμα Δασών και Πυροσβεστική οχυρώνονται κατά των πυρκαγιών μέσω της ενίσχυσης με μη επανδρωμένα σκάφη (drones).

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Όπως πληροφορείται η Offsite, οι δυο υπηρεσίες έχουν στη διάθεσή τους συνολικά  4 drones για να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές και να τσακώσουν τους εμπρηστές.

Το Τμήμα Δασών κατόπιν μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψε με το Ινστιτούτο Κύπρου έχει στη διάθεσή του δυο drones. Με όπλο τα drones το Κέντρο Συντονισμού του Τμήματος Δασών λαμβάνει σε πραγματική ώρα επεισόδιο μιας πυρκαγιάς μέσω εικόνας που αποστέλλουν τα μη επανδρωμένα σκάφη.

Τα drones κάνουν εναέριες περιπολίες σε κρίσιμες περιόδους για πυρκαγιά και καταγράφουν φωτιά ή καπνό ακόμα και κινήσεις εμπρηστών. Επιβεβαίωση επί τούτου η σύλληψη 70χρονου ύποπτου για εμπρησμό.

Ενίσχυση και εκπαίδευση από Π.Υ.

Πέραν από το Τμήμα Δασών με δυο υπερσύγχρνα drones ενισχύθηκε και η Πυροσβεστική. Πρόκειται για δωρεά της Εταιρείας EKO και θα σταλούν για εντατική εκπαίδευση μέλη της Πυροσβεστικής. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Ανδρέα Κεττή ο εξοπλισμός διευκολύνει και αναβαθμίζει σε μεγάλο βαθμό το δύσκολο έργο των μελών της Υπηρεσίας που επιχειρούν στα μέτωπα. Στην πρόσφατη πυρκαγιά  στην ορεινή Λάρνακα και Λεμεσό καθώς και σε προηγούμενες περιπτώσεις δανειζόμασταν τα drones από άλλες υπηρεσίες. Πλέον, έχοντας το δικό μας υπερσύγχρονο εξοπλισμό μπορούμε να έχουμε άμεσα όλα τα δεδομένα από το μέτωπο και να διαφυλάξουμε τις ζωές αυτών που κινδυνεύουν»

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Σύμφωνα με τον κ. Κεττή, «επιπρόσθετα η χρήση των drones  δεν περιορίζεται μόνο στις αγροτοδασικές πυρκαγιές. Τα drones θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς έρευνας ελλειπόντων προσώπων, για σκοπούς επιτήρησης περιοχών ως επίσης και σε περιστατικά που αντιμετωπίζουμε εντός του αστικού ιστού. Για παράδειγμα αξιολογήσεις περιοχών μετά από φυσικές καταστροφές σε περιπτώσεις πλημμυρών, σεισμών ή άλλων συμβάντων ως επίσης αξιολογήσεις περιοχών μετά από τεχνολογικές ή άλλες καταστροφές. Η χρήση τους δε σε αξιολογήσεις ενδεχόμενων πυρκαγιών σε βιομηχανικές περιοχές , πυρκαγιών σε  ψηλά κτίρια ή άλλων πυρκαγιών αστικού δικτύου θα είναι πολύ βοηθητική για την αποτελεσματική διεκπεραίωση των επεισοδίων που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία».

Παράλληλα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία στελεχώνει Κέντρα Συντονισμού σε διάφορες περιοχές όποτε υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών.

Αναμένουν ειδική επιτροπή

Υπενθυμίζεται ότι εντός Ιουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε σύσκεψη για τις πυρκαγιές ενώ στις 23 Σεπτεμβρίου νέα σύσκεψη που συγκάλεσε ο Γενικός Εισαγγελέας ασχολήθηκε με τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας. Όπως πληροφορούμαστε με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας , συγκροτήθηκε και ειδική επιτροπή αποτελούμενη από ειδικούς και στελέχη των κρατικών υπηρεσιών για να δώσουν εισηγήσεις για τη χρήση της τεχνολογίας κατά των πυρκαγιών. Η έκθεση θα ολοκληρωθεί στο τέλος Οκτωβρίου.  

Home