Η 17 Νοέμβρη, η τουρκική ΜΙΤ και η δολοφονία του Θεόφιλου (ΦΩΤΟ)

Είκοσι πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, από το θάνατο του αγωνιστή για την ελευθερία Θεόφιλου Γεωργιάδη.
 
Όλα έγιναν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Γύρω στις 10 το βράδυ της 20ης Μαρτίου 1994, ο Θεόφιλος φτάνει στο σπίτι του στη Λευκωσία.

Σταθμεύει το αυτοκίνητο του δίπλα από το σπίτι του, κατεβαίνει και πέντε σφαίρες στο στήθος και το κεφάλι τον στέλνουν στην αιωνιότητα. Ωστόσο δεν ήταν αρκετές για να σβήσουν την μνήμη του μετά από 25 χρόνια. 

Ο δολοφόνος τρέπεται σε φυγή με την μοτοσυκλέτα του με μεγάλη ταχύτητα, με τον Θεόφιλο να κείτεται νεκρός στο έδαφος.

 
Οι δράστες του εγκλήματος, η 17 Νοέμβρη και ο σκοτεινός ρόλος της MIT

Ακούστηκαν πολλά σενάρια για τους ηθικούς αυτουργούς της στυγερής δολοφονίας του Γεωργιάδη, ωστόσο το επικρατέστερο αφορούσε την τουρκική οργάνωση ΜΙΤ.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η ΜΙΤ σε συνεργασία με την τουρκική παρακρατική ομάδα του Αμπντουλάχ Τσατλί, ήρθε σε επαφή με τον με τον Χασάν Ζορτί, γνωστό λαθρέμπορο.

Οι Τούρκοι πράκτορες έδωσαν στον Ζορτί 4 χιλιάδες κυπριακές λίρες και τέσσερα κιλά ηρωίνης, με σκοπό να βρει επαγγελματίες δολοφόνους. Αυτός αφού βρήκε ένα Ελληνοκύπριο για να εκτελέσει την δουλειά αυτός αρνήθηκε, ενημερώνοντας μάλιστα την Αστυνομία, χωρίς όμως οι Αρχές να δώσουν σημασία στην καταγγελία.

Ο Ζορτί συνέχισε το ψάξιμο, καταλήγοντας σε ένα άλλο Έλληνοκύπριο. Εκείνος με την σειρά του ανέθεσε στον αδερφό του, την δουλειά και σε άλλα δυο άτομα τους επίσης από την Κύπρο.

Η δολοφονία του Θεόφιλου δεν πέρασε απαρατήρητη, αφού προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις. 

Ενδεικτική ήταν η δολοφονία του Τούρκου διπλωμάτη στην Αθήνα Ομέρ Χαλούκ Σιπαχίογλου στις 4 Ιουλίου 1994 από την 17 Νοέμβρη. 

Στην προκήρυξη που απέστειλε η οργάνωση στα ΜΜΕ η οργάνωση υπογράφει ως «17Ν – Κομάντο Θεόφιλος Γεωργιάδης» θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του νεκρού αγωνιστή και να πάρει ένα είδος εκδίκησης. 

Ποιος ήταν ο Θεόφιλος Γεωργιάδης

Γεννήθηκε το 1957 στην Ευρύχου. Ανήσυχο πνεύμα από μικρό παιδί, αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1975, και αμέσως μετά κατετάγη στην Εθνική Φρουρά.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με εξειδίκευση στην τουρκολογιά, ενώ συνέχισε τις σπουδές του σε Γαλλία και Γερμανία. 

Επιστρέφει στην Κύπρο και παίρνει μια θέση στην Αστυνομία, ωστόσο μετακομίζει στο Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το 1988 ιδρύει την Κυπριακή Επιτροπή Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν. Στόχος η στήριξη του κουρδικού αγώνα και η διάδοση των αιτημάτων.