Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

i-Justice:Έτοιμο το σύστημα / Ανέτοιμοι οι δικηγόροι

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
09.02.2021 - 15:00

i-Justice:Έτοιμο το σύστημα / Ανέτοιμοι οι δικηγόροι

Thumbnail
Συνάντηση Υφ. Καινοτομίας με Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και Ανώτατο

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Παράταση μέχρι νεοτέρας έλαβε η απόφαση για εισαγωγή της ενδιάμεσης ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης i-justice στα Κυπριακά Δικαστήρια. Το νέο σύστημα θα έκανε πρεμιέρα χθες Δευτέρα 08 Φεβρουαρίου 2021 ωστόσο η μη ετοιμότητα των άμεσα ενδιαφερομένων δηλαδή των δικηγόρων ανέβαλε την εφαρμογή του.

To i - justice αποτελεί το πρώτο βήμα που θα οδηγήσει στην πλήρη ηλεκτρονική δικαιοσύνη το e  -justice.

Το i -justice είναι η ενδιάμεση λύση ηλεκτρονικής δικαιοσύνης  / intermediate solution mini e-justice με:

  • Το σύστημα θα εξυπηρετεί εσωτερικούς και εξωτερικούς χρήστες. Δηλαδή – εσωτερικούς- Πρωτοκολλητεία, δικαστές και – εξωτερικούς- όλους τους δικηγόρους, τη Νομική Υπηρεσία και οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία ενταχθεί στο σύστημα
  • Το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα λειτουργίας ηλεκτρονικού φακέλου υπόθεσης, καταχώρησης, επικύρωσης, επεξεργασίας και ανταλλαγής δικογράφων.
  • Οι χρήστες έχουν ήδη δημιουργηθεί και τους έχουν ήδη δοθεί οι κωδικοί τους και από Δευτέρας θα είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν το σύστημα. 
  • Θα υπάρχει επικοινωνία μεταξύ του διαδίκων, του Πρωτοκολλητείου και των δικαστών
  • Θα υπάρχει, στο σύστημα, πινάκιο υποθέσεων
  • Θα υπάρχει υπολογισμός και πληρωμή όλων των τελών/ άρα καταργούνται τα χαρτόσημα (έγιναν ήδη οι αλλαγές στους διαδικαστικούς κανονισμούς και έχει δοθεί άδεια να γίνονται οι πληρωμές ηλεκτρονικά.

To e- justice θα περιλαμβάνει τα πιο πάνω ενώ θα ενταχθούν σε μεταγενέστερο στάδιο η Αστυνομία, τα Εντάλματα, το μαρτυρικό υλικό και όλες οι δικαστηριακές υποθέσεις.

Το λογισμικό έχει αναπτυχθεί από πάροχο, αλλά η όλη διαδικασία, (σχεδιασμός, συντονισμός και  σχεδιασμός της ανάπτυξης έγινε από το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκομένους (Πρωτοκολλητεία, δικαστήρια, παγκύπριο δικηγορικό σύλλογο και εταιρεία Data tech IT solutions). 

«Αγκάθι» η παράλληλα καταχώρηση

Τη Δευτέρα ο Υφυπουργός Έρευνας και  Καινοτομίας  Κυριάκος Κόκκινος, μιλώντας στην Offsite ανέφερε ότι «τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου και του Ανωτάτου και συζητήσαμε το όλο θέμα». Ο κ. Κόκκινος ανέφερε ότι «η παράλληλη διαδικασία αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα ζήτημα που προβληματίζει. Δηλαδή  συζητήθηκε εάν μια υπόθεση θα καταχωρείται ηλεκτρονικά μόνο, ή θα καταχωρείται και γραπτώς Ένας προβληματισμός που τέθηκε είναι εάν η καταχώρηση ενός ποινικού φακέλου γραπτώς θα πρέπει να ψηφιοποιηθεί».

Επίσης στη σύσκεψη τέθηκε το θέμα των δικηγορόσημων που πλέον θα καταβάλλονται ηλεκτρονικά. Όπως πληροφορούμαστε, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος εκφράζει κάποιους προβληματισμούς σε σχέση με τα δικηγορόσημα.Ο κ. Κόκκινος ανέφερε ότι «ζητήσαμε από Ανώτατο και Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο μέχρι την Παρασκευή να μας ξεκαθαρίσουν τις θεσεις τους, ώστε να γνωρίζουμε πώς προχωρούμε. Εμείς, είμαστε έτοιμοι».

Ανώτατο: Συνεχίζεται η εικονική χρήση συστήματος

Σε ανακοίνωση το Ανώτατο Δικαστήριο ανέφερε ότι  «μετά από συνεννόηση με όλους τους εμπλεκομένους παράγοντες, αποφασίστηκε η αναστολή της έναρξης λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικής καταχώρισης (i-justice), η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 8 Φεβρουαρίου, 2021. Τούτο κρίθηκε αναγκαίο, αφού λήφθηκαν υπόψη και οι ανησυχίες σε σχέση με διάφορα θέματα που ανέκυψαν κατά την εικονική χρήση του». 

Όπως αναφέρεται, «η εικονική χρήση του συστήματος θα συνεχίσει, για σκοπούς εκπαίδευσης και εξοικείωσης με αυτό των χρηστών. Οποιαδήποτε αλλαγή στο σύστημα ή διακοπή της εικονικής χρήσης του θα ανακοινώνεται μέσω του ιδίου του συστήματος».

Εκ μέρους του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου   το μελος της υποεπιτροπής αναθεωρησης ποινικού δικαίου και ποινικής δικονομίας Γιάννης Πολυχρόνης ανέφερε ότι δεν είναι έτοιμο το σύστημα να το αντεξει. Δεν υπάρχει εκπαίδευση αυτών που θα το εφαρμόσουν.

Το i-justice αφορά  παρέχει τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής καταχώρησης δικογράφων στα Δικαστήρια κατά τρόπο ανάλογο με αυτόν της καταχώρησης εγγράφων στο γραφείο του Εφόρου Εταιρειών.

Στόχος να δοθεί μια μορφή ηλεκτρονικής ευελιξίας στα Δικαστήρια, ώστε να περιοριστεί ή ακόμη και να αποφευχθεί η φυσική παρουσία προσώπων στα Πρωτοκολλητεία για την καταχώρηση εγγράφων.  

 

Home