Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η Κύπρος στον αγώνα αντιμετώπισης της θαλασσαιμίας στην Ευρώπη

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ
- 22.12.2018

Η Κύπρος στον αγώνα αντιμετώπισης της θαλασσαιμίας στην Ευρώπη

Thumbnail
Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Θαλασσαιμία εν δράσει» - Ο ρόλος της Κύπρου

Η Κύπρος με την τεράστια πείρα και τεχνογνωσία που διαθέτει, πρωτοστατεί  στην διαχείριση και αντιμετώπιση της θαλασσαιμίας που πλέον επηρεάζει και τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Μέχρι σήμερα η θαλασσαιμία αναγνωριζόταν σε μεγαλύτερο βαθμό στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου (Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία), καθώς επίσης και στις Αραβικές χώρες και ολόκληρη την Ασία μέχρι και την Κίνα.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στατιστικά που παρουσίασε την Παρασκευή 21/12, σε δημοσιογραφική διάσκεψη η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ), λόγω των προσφυγικών ροών τα τελευταία χρόνια προς την Βόρεια Ευρώπη που μέχρι σήμερα δεν παρουσίαζε αρκετά περιστατικά θαλασσαιμίας, τα ποσοστά έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Η Κύπρος σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης γνωρίζει πολύ καλά την εν λόγω πάθηση η οποία έχει καταστεί σχετικά διαχειρίσιμη. Από την άλλη στην Βόρεια Ευρώπη παρόλο που υπάρχουν ανεπτυγμένα συστήματα υγείας, βρίσκονται μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις καθώς υπάρχει περιορισμένη γνώση και εμπειρογνωμοσύνη για αντιμετώπιση και έγκαιρη διάγνωση της θαλασσαιμίας. 

tif

Προς τον σκοπό αυτό η ΔΟΘ από το 2018 υλοποιεί το πρόγραμμα «Θαλασσαιμία εν δράσει», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Τρίτο Πρόγραμμα για την Υγεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος του προγράμματος είναι αφενός να διασφαλιστεί ότι οι πληθυσμοί μεταναστών με θαλασσαιμία έχουν ισότιμη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και αφετέρου να προωθήσει μία προσαρμοσμένη, πλήρη και ολιστική προσέγγιση της αιμοσφαιρινοπάθειες που δεν συναντάται στον ίδιο βαθμό σε όλα τα κράτη της ΕΕ.

Οι δράσεις του προγράμματος αποσκοπούν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρέος κοινού, στην εκπαίδευση των ασθενών και των επαγγελματικών υγείας και στην χάραξη πολιτικών πρόληψης από τα κράτη μέλη.

Σήμερα στην Κύπρο ζουν ανάμεσα μας περίπου 660 άτομα με θαλασσαιμία, ενώ να σημειώσουμε πως το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από αιμοσφαιρινοπάθειες.

thalia

Σύμφωνα με τους ερευνητές το 2018 οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στην Γαλλία, το 2019 οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην Γερμανία, το 2020 στην Σερβία, και το 2021 σε Σουηδία και Αυστρία.

Οι χώρες επιλεγήκαν με βάση προτεραιότητας είτε λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών που αντιμετωπίζουν παραδοσιακά, όπως η Γαλλία, Γερμανία και Σουηδία, είτε επειδή αποτελούν ενδιάμεσο σταθμό για τους πρόσφυγες όπως η Σερβία και η Αυστρία.

Ενδεικτικά, όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της δραστηριότητας της ΔΟΘ στην Ευρώπη για το 2018, και συγκεκριμένα στην Γαλλία, ο αριθμός θαλασσαιμικών έχει σημειώσει σημαντική αύξηση, καθώς μέχρι το 2008 υπήρχαν 250 αναγνωρισμένοι θαλασσαιμικοί ενώ σήμερα υπάρχουν 750.

Στην Σουηδία μέχρι το 1990 οι θαλασσαιμικοί δεν ξεπερνούσαν τους 20 ενώ μέχρι και το 2015 είχαν φτάσει τους 1100. Και στις δύο περιπτώσεις αφορά αποκλειστικά πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι υπόλοιπες χώρες λόγω του γεγονότος πως μέχρι σήμερα δεν αντιμετώπιζαν τέτοιου είδους ασθένειες δεν έχουν αρχεία καταγραφής.

gesy the right to health

 

Αναμφίβολα η δωρεάν πρόσβαση στην ποιοτική παροχή  υγείας αποτελεί δικαίωμα κάθε ανθρώπου από όπου κι αν προέρχεται, όποια γλώσσα κι αν μιλά, ότι θρησκεία και αν ασπάζεται.

Ο κάθε πρόσφυγας και μετανάστης χρειάζεται την στήριξη των αρμόδιων φορέων προκειμένου να έχει πρόσβαση στην δημόσια υγεία και να μπορεί να ενταχθεί με ασφάλεια στην κοινωνία της χώρας.

Για τον λόγο αυτό το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓΕΣΥ) καθίσταται αναγκαίο ειδικότερα για τους ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις όπως οι θαλασσαιμικοί. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει πραγματικότητα άμεσα και ολοκληρωμένα.

 
Home