Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Η Λευκωσία του χτες» - Εικόνες από την «Χώρα» πριν πολλά χρόνια

Θεοδώρα Παπαδημήτρη
- 16.09.2019

«Η Λευκωσία του χτες» - Εικόνες από την «Χώρα» πριν πολλά χρόνια

Thumbnail
Ένα νέο γκρουπ στο Facebook... γεμίζει με Λευκωσιάτες και φωτογραφίες της πρωτεύουσας πριν πολλά πολλά χρόνια

Διερωτηθήκατε ποτέ πώς ήταν η Λήδρας στη Λευκωσία πριν... 100 χρόνια; Πώς έμοιαζε η Πλατεία Ελευθερίας πριν μισό αιώνα;  

Image may contain: 2 people, people smiling, people standing, shoes, tree and outdoor

Upload by Γιώργος Μεσαρίτης - Μπροστά από τα δικαστήρια στη πλατεία Σεραγιού.Φωτογραφία των Mangoian Bros.

Ένα πολύ διαφορετικό και ταυτόχρονα ενδιαφέρον γκρουπ ξεπρόβαλε το τελευταίο διάστημα στο Facebook, στο οποίο ο καθένας έχει την δυνατότητα να ανεβάζει παλιές φωτογραφίες από διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας. Το νέο αυτό γκρουπ ονομάζεται ''Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΤΟΥ ΧΤΕΣ - YESTERYEARS OF NICOSIA'' και είναι αφιερωμένο στις παλιές αναμνήσεις μέσω τον φωτογραφιών της Λευκωσίας.

Image may contain: car and outdoorUpload By Αναστάσιος Μιχαηλίδης - Εμπορική οδός, εντός των Τειχών, Λευκωσία

Η offsite επικοινώνησε με τον ιδρυτή και διαχειριστή του συγκεκριμένου γκρουπ κ. Γιώργο Μεσαρίτη,  ο οποίος μας για την δημιουργία του γκρουπ και τα συναισθήματα του βλέπει ότι έχει μεγάλη ανταπόκριση.

«Απώτερος σκοπός της ομάδας είναι οι Λευκωσιάτες … να ξαναπιστέψουν στη Λευκωσία»

Image may contain: one or more people and outdoor

Upload by Αναστάσιος Μιχαηλίδης - Οδός Λήδρας, Λευκωσία!

Αρχικά όπως μας ανέφερε ο κ. Μεσαρίτης, η ιδέα της σελίδας γεννήθηκε εντελώς αυθόρμητα πριν περίπου τέσσερις εβδομάδες: «Παρακολουθώντας στο Facebook τις υπόλοιπες πόλεις, ομάδες πολιτών να δημιουργούν γκρουπ που ασχολούνται ενεργά με την ιστορία της πόλης τους, έψαξα να δω αν υπήρχε κάτι αντίστοιχο για τη Λευκωσία. Πρόσεξα ότι υπάρχουν σελίδες για αυτό το σκοπό αλλά όχι ομάδες στις οποίες οι πολίτες να μπορούν να αναρτούν οι ίδιοι παλιές φωτογραφίες και να συζητούν μεταξύ τους. Και έτσι ανέλαβα την πρωτοβουλία να την ξεκινήσω και να καλέσω κόσμο να συμμετέχει». Επίσης μας ανέφερε ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του δημιουργό της ομάδας αλλά αυτόν που είχε την πρωτοβουλία να την ξεκινήσει. «Δημιουργοί είναι όλα τα μέλη της ομάδας που συμμετέχουν είτε αναρτώντας, είτε συζητώντας. Πάντα είχα ενδιαφέρον για την πόλη μου και απολαμβάνω να μελετώ την ιστορία της. Ίσως είναι και αυτός ένας λόγος που με ώθησε στην οργάνωση της ομάδας».

 

lid

Upload by Αναστάσιος Μιχαηλίδης - Ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας, Λευκωσία!

Στην ερώτηση ποιος είναι ο στόχος του συγκεκριμένου γκρουπ και τι θέλει να προβάλει προς τα έξω ο κ. Μεσαρίτης μας ανέφερε ότι «ο απώτερος σκοπός της ομάδας είναι οι Λευκωσιάτες, μέσω της νοσταλγίας που προσφέρουν οι παλιές φωτογραφίες και μέσω του ισχυρού αισθήματος ταυτότητας που δημιουργεί η μελέτη της ιστορίας μιας πόλης, να ξαναπιστέψουν στη Λευκωσία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε στη πρωτεύουσα του νησιού, και θεωρούμε ότι παρόμοια ανάγκη πρέπει να έχουν και οι κάτοικοι των υπόλοιπων πόλεων σε σχέση με αναμνήσεις από τη "Χώρα".»

Image may contain: 5 people, people smiling, people standing, night and outdoorΦώτο: Αλέξης Μιχαηλίδης - ΕΠΑ πρωταθλήτρια Κύπρου 1968. Κρέμασε την καμήλα και έστειλε στα μπάνια τους πιολάδες. Το σπίτι που στεγαζόταν τότε απέναντι από την πολυκατοικία Σκούρου.

Image may contain: one or more people and outdoorUpload by Νίκος Καρανίκης - Από την παρέλαση της 25ης Μαρτίου στη δεκαετία του 1960. Από το αρχείο του Edmond Torikian που βρίσκεται στο Centre of Visual Arts and Research (CVAR/Severis Foundation)

«Σε κάποια φάση θα επιχειρήσουμε και την αναζήτηση πρωτογενούς υλικού από τον ίδιο τον κόσμο»

Ταυτόχρονα μας ανέφερε ότι η ομάδα μπορεί να λειτουργήσει περισσότερο ως χώρος συνάντησης ατόμων που αγαπούν την πόλη τους και ενδιαφέρονται να αποκτήσει ξανά παλαιότερες ανθρώπινες αξίες που έχει χάσει. «Τα μέλη της ομάδας αναρτώντας φωτογραφίες και συζητώντας για το παρελθόν μοιράζονται τον ενθουσιασμό τους για την πόλη τους. Επίσης εκφράζουν έντονα την ενόχληση τους για την παρούσα προβληματική κατάσταση της Λευκωσίας.»

Image may contain: 2 people, people standing, wedding, shoes, sky, child and outdoorUpload by Νίκος Καρανίκης - 25η Μαρτίου την εποχή του 1960 στο παλιό ΓΣΠ. Από το αρχείο του Edmond Torikian που βρίσκεται στο Centre of Visual Arts and Research (CVAR/Severis Foundation)

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης ο ιδρυτής του γκρουπ μας ανέφερε ότι το φωτογραφικό υλικό που ανεβάζουν τα άτομα στην ομάδα αντλείται από την πλειονότητα των αναρτήσεων που γίνεται από τα ίδια τα μέλη. Πιο συγκεκριμένα μας ανέφερε ότι «Εγώ ξεκίνησα με κάποιο υλικό που είχα μαζέψει όταν έκανα την ερευνά για την διπλωματική μου στο Πολυτεχνείο και συνεχίζω αναζητώντας και από νέες πηγές. Υπάρχουν ψηφιακές συλλογές των πανεπιστημίων από όπου κάποιος μπορεί να ανατρέξει για φωτογραφίες αλλά και σε βιβλιοθήκες και ιδρύματα που ασχολούνται με την ιστορία και την αρχαιολογία. Σε κάποια φάση θα επιχειρήσουμε και την αναζήτηση πρωτογενούς υλικού από τον ίδιο τον κόσμο. Με την πάροδο του χρόνου θα μαζευτεί αρκετό οπτικό υλικό και σίγουρα θα μπορέσει να χρησιμεύσει σε διάφορες δράσεις, όπως την βάση για οργανωμένο ανοικτό διαδικτυακό αρχείο για την ιστορία της Λευκωσίας, την υλοποίηση εκδόσεων, εκθέσεων, κ.ά. Το σημαντικότερο όμως κατά την άποψη μου είναι η ομάδα αυτή να μπορέσει να λειτουργήσει ως το εφαλτήριο για την κινητοποίηση των Λευκωσιατών να απαιτήσουν περισσότερα για την πόλη τους».

Image may contain: one or more people and people sitting

Upload by Γιώργος Μεσαρίτης - Φωτογραφία από την δεκαετία του 1950-1960 από το εργοστάσιο κατασκευής υποδημάτων Bata. Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

«Δεν μπορώ να δεχτώ καθόλου την Λευκωσία μοιρασμένη»

Ο ίδιος ο κ. Γιώργος έχει μια σημαντική και στενή σχέση με την Λευκωσία καθώς μας είπε ότι η στενή του αυτή σχέση με την Λευκωσία προέκυψε από τα φοιτητικά του χρόνια καθώς έκανε την διπλωματική του στον Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας του πολυτεχνείου για μια επανενωμένη παλιά πόλη. «Η έρευνα μου και οι προτάσεις μου επικεντρώθηκαν στον ανοικτό δημόσιο χώρο και τον ρόλο που αυτός θα μπορούσε να επιτελέσει στην περίπτωση της λειτουργίας της πόλης ξανά σαν ένα. Για καλή μου τύχη τα δύο τελευταία φοιτητικά μου χρόνια συνέπεσαν με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και έτσι μπόρεσα, και με την βοήθεια Τ/Κ συμπολιτών, να κινούμαι σε όλη την πόλη, φωτογραφίζοντας και συνομιλώντας με κόσμο μέσα σε ένα πνεύμα έντονης αισιοδοξίας για την Λευκωσία. Η συνεχής τριβή που είχα με τον χώρο, τα μνημεία, τις ιστορίες, τα πρόσωπα σε όλη τη Λευκωσία είναι κάτι που με έχει κάνει να μην μπορώ να δεχτώ καθόλου την Λευκωσία μοιρασμένη.»

Image may contain: 1 person, walking and outdoorUpload by Αναστάσιος Μιχαηλίδης - Οδός Ρηγαίνης-Regeana str.

«Πρέπει να βρεθεί τρόπος να λειτουργήσει η πόλη ενωμένα, ανεξαρτήτως εξέλιξης του Κυπριακου. Προηγούμενοι δήμαρχοι έδειξαν τον δρόμο με κοινά έργα και κοινά σχέδια. Όσο αφήνουμε την διαίρεση να μοιράζει την πόλη τόσο περισσότερη ζημιά θα της κάνουμε.»

Image may contain: indoorUpload by Αναστάσιος Μιχαηλίδης - Στην αίθουσα αναμονής στο αεροδρόμιο Λευκωσίας!!!

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης ρωτήσαμε τον κ. Γιώργο αν περίμενε να αγκαλιάσει τόσος πολύς κόσμος το γκρουπ σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και αυτός μας απάντησε με χαμόγελο ότι «Αναγνωρίζαμε την ανάγκη της σύνδεσης που έχουν οι Λευκωσιάτες με το παρελθόν της πόλης αλλά σίγουρα δεν περιμέναμε τέτοια ανταπόκριση.  Περάσαμε τα 1000 μέλη σε λιγότερο από 48 ώρες και σε τρεις εβδομάδες φτάσαμε τις 4.000.» 

«Το σύστημα αδυνατεί να αξιολογήσει και να προστατεύσει την πόλη μας. Ως εκ τούτου θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα να παρεμβαίνουμε από μόνοι μας ως κοινωνία των πολιτών.»

Image may contain: sky and outdoorUpload by Αναστάσιος Μιχαηλίδης - Γενική θέα της Λευκωσίας από το τέμενος Σελιμιγιέ!

 

Ταυτόχρονα μας ανέφερε ότι «οι συμμετέχοντες το έχουν αγκαλιάσει και έχουν φτάσει να αγαπήσουν το γκρουπ, συνομιλούν σε αναρτήσεις με τις ώρες, μοιράζονται τις αναμνήσεις τους και τις έγνοιες που έχουν για την πόλη. Δημιουργείται αυθόρμητα μια κοινότητα που δείχνει το ενδιαφέρον της για την πόλη. Ήδη μέλη έχουν προτείνει και συναπάντημα στη παλιά Λευκωσία υπό τύπο ξενάγησης. Ευχόμαστε όλο αυτό να οδηγήσει και στην διαμόρφωση κοινωνικών δράσεων που να ευαισθητοποιήσει ακόμη περισσότερο τους Λευκωσιάτες για την πόλη τους.»

Image may contain: one or more people and outdoorΦώτο: Ekrem Bodamyalizade‎ - 1949 Όταν φτίαχνονταν τα τείχη της Λευκωσίας

Ο κ. Μεσαρίτης μας ανέφερε επιπλέον ότι με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΤΕΚ εκφράζει την ανησυχία και την αντίρρησή για ψηλό κτίριο που επίκειται να αδειοδοτηθεί από τον Δήμο Λευκωσίας στην οδό Κινύρα, η οποία είναι από τους λιγοστούς δρόμους της πόλης που διατηρεί ξεχωριστό χαρακτήρα και προστατεύεται από τον νόμο, θα ήθελε να μεταφέρω στους αναγνώστες σας ότι «η διαφύλαξη της ποιότητας και του χαρακτήρα της πόλης μας και ιδιαίτερα στο κέντρο της είναι άκρως σημαντική. Και αυτό συνεπάγεται προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομίας αλλά και προσεκτική ένταξη νέων κτιρίων ώστε να δένουν αρμονικά με τα παλιά, να τα σέβονται και να δημιουργούν εικόνα αστικού συνόλου. Πέραν του ότι η εικόνα που δημιουργείται από την προστασία ενός ξεχωριστού αστικού δρόμου οδηγεί σε συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης, βελτιώνει αισθητά και την ποιότητα της καθημερινής ζωής του κόσμου. Όχι μόνο, διαμορφώνεται και αστική ταυτότητα, η οποία είναι απαραίτητη για την διατήρηση του αισθήματος περηφάνειας που πρέπει να έχει ο καθένας μας για την πόλη του. Το σύστημα αδυνατεί να αξιολογήσει και να προστατεύσει την πόλη μας. Ως εκ τούτου θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα να παρεμβαίνουμε από μόνοι μας ως κοινωνία των πολιτών».

Image may contain: sky, bridge and outdoorΦώτο: Γεώργιος Παπασάββας - 1981 Όταν το σωματείο του ΑΠΟΕΛ βρισκόταν υπό ανέγερση​​​​

Τέλος ο κ. Γιώργος μας ανέφερε ότι είναι δύσκολο να επιλέξει την αγαπημένη του φωτογραφία από την ομάδα λόγω του ότι όπως μας ανέφερε «είναι πολλές οι φωτογραφίες που μου προκαλούν από έκπληξη μέχρι δέος, είναι δύσκολο να επιλέξω μια μεμονωμένη. Όμως το θέμα που πηγάζει από πολλές παλαιότερες φωτογραφίες και πάντα μου έκανε φοβερή εντύπωση είναι η πολυπολιτισμικότητα της πόλης του παρελθόντος και η ύπαρξη ανεκτικότητας για την διαφορετικότητα μεταξύ των κατοίκων, κάτι που απουσιάζει σε σημαντικό βαθμό από την σημερινή κοινωνία. Βλέπεις εικόνες ανθρώπων από πολλες διαφορετικές θρησκείες, με ξεχωριστό πολιτισμικό παρελθόν και διαφορετικές γλώσσες. Κι όμως κατάφεραν να ζουν μαζί σε ένα μικρό αστικό χώρο, να συναλλάσσονται και να κοινωνικοποιούνται. Σεβόμενοι ο καθένας τις διαφορές και τα πιστεύω του άλλου».

Home