Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η «Όμικρον» φέρνει αυστηρότερα μέτρα - Λεπτομέρειες

Offsite Team -
30.11.2021 - 06:00

Η «Όμικρον» φέρνει αυστηρότερα μέτρα - Λεπτομέρειες

Την Τετάρτη ενώπιον Υπουργικού οι εισηγήσεις των ειδικών

Την ώρα που ο εντοπισμός των κρουσμάτων της νέας μετάλλαξης «Όμικρον» ολοένα και αυξάνεται σε αρκετές χώρες, η Κύπρος θέλει να προλάβει τα χειρότερα ώστε να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η επιδημιολογική εικόνα της χώρας. 

Χθες (29/11) ανακοινώθηκαν 586 νέα κρούσματα, με το ποσοστό θετικότητας να είναι στο 0,56%. Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 116 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 46 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.

Ειδικοί και υπουργός Υγείας πραγματοποίησαν την Δευτέρα την καθιερωμένη τους πλέον συνάντηση, αξιολογώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Επίκεντρο όπως ήταν αναμενόμενο βρέθηκε και η μετάλλαξη «Όμικρον» και το εάν θα πρέπει να παρθούν αυστηρότερα μέτρα για αναχαίτιση της πανδημίας. 

Τα νέα μέτρα που έρχονται

Κατά τη συνάντηση οι ειδικοί πρότειναν νέα μέτρα τα οποία αφορούν τους ελέγχους σε αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες και οδοφράγματα, ενώ αναφορά έγινε και για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. 

Συγκεκριμένα όπως δήλωσε και ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας οι ειδικοί εισηγήθηκαν όπως υπάρχει υποχρεωτικός έλεγχος με PCR σε όλα τα αεροδρόμια της Κύπρου. Ταυτόχρονα, υπάρχει στο τραπέζι και ο έλεγχος με PCR και Rapid τεστ σε όλες τις εισόδους, Λιμάνια, Μαρίνες, ενώ αναμένεται να αυστηροποιηθούν τα μέτρα στα οδοφράγματα.

Για το θέμα των οδοφραγμάτων, αναμένεται να υπάρξει εξέλιξη ακόμη και σήμερα αφού πρώτα συζητηθούν και αξιολογηθούν τα δεδομένα και με την διαπραγματευτική ομάδα και το Υπουργείο Εξωτερικών. Πάντως ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να κλείσουν τα οδοφράγματα. 

Όσον αφορά τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, η εισήγηση των ειδικών που θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι να πραγματοποιούνται σε εξωτερικό χώρο και για την είσοδο να χρειάζεται η προσκόμιση αρνητικού rapid τεστ με ισχύ 48 ωρών, τόσο για εμβολιασμένους, όσο και για ανεμβολίαστους.

Στο τραπέζι βρίσκεται εκ νέου και η εισήγηση για τηλεργασία, ενώ ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας υποστήριξε πως «εάν τηρούμε τις αποστάσεις, φοράμε τη μάσκα μας, θεωρώ ότι δεν θα έχουμε lockdown». 

Όλες οι εισηγήσεις των ειδικών θα κατατεθούν την Τετάρτη (1/12) στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον υπουργό Υγείας ώστε να αξιολογηθούν και να ληφθούν αποφάσεις. 

Σημειώνεται πως η εισήγηση για εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών θα κατατεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου σε μεταγενέστερο στάδιο.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Όπλο ο εμβολιασμός λέει ο δρ Τσιούτης

Τα εμβόλια έχουν αποτελεσματικότητα και εμείς τα ενισχύουμε και με άλλα μέτρα, ήταν το μήνυμα του προέδρου της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής δρ Κωνσταντίνου Τσιούτη. 

Αναφερόμενος στη νέα μετάλλαξη ο δρ Τσιούτης δήλωσε πως «αναμένουμε περισσότερα στοιχεία για να καταλάβουμε τα χαρακτηριστικά αυτής της παραλλαγής και οι εισηγήσεις που τέθηκαν είναι για να ενισχύσουμε τους ελέγχους, τον έγκυρο εντοπισμό, αλλά και να μειώσουν τη πιθανότητα της μετάδοσης και όχι μόνο της “Όμικρον” αλλά και οποιασδήποτε άλλης παραλλαγής».

Από την πλευρά το ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας τόνισε πως η 3η δόση του εμβολίου είναι μονόδρομος. 

Εμβόλια covid: Ποιοι μπορούν να πάνε για 4η δόση

Offsite Team -
27.06.2022 - 11:40

Εμβόλια covid: Ποιοι μπορούν να πάνε για 4η δόση

Όλες οι πληροφορίες

Το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει ότι η ενισχυτική/4η δόση εμβολίου χορηγείται:

 • σε άτομα άνω των 60 ετών (προσκομίζοντας ταυτότητα ή διαβατήριο και την κάρτα εμβολιασμού),
 • σε άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας που διαμένουν ή εργάζονται σε στέγες ευγηρίας και κλειστές δομές (προσκομίζοντας ταυτότητα ή διαβατήριο και την κάρτα εμβολιασμού),
 • σε επαγγελματίες υγείας ανεξαρτήτως ηλικίας (προσκομίζοντας ταυτότητα ή διαβατήριο, κάρτα εμβολιασμού και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος),
 • σε *ανοσοανεπαρκείς και *ανοσοκατασταλμένους ασθενείς ανεξαρτήτως ηλικίας,
 • σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη,
 • σε άτομα με σοβαρή Παχυσαρκία: BMI ≥40 ή ≥35 με μεταβολικό σύνδρομο,

νοουμένου ότι έχει παρέλθει η περίοδος των πέντε (5) μηνών από τη λήψη της ενισχυτικής/3ης δόσης. Η λήψη της ενισχυτικής/4ης δόσης είναι προαιρετική.

Διαβάστε επίσης: Ακούει εισηγήσεις ο Χατζηπαντέλας - Ίσως και επιστροφή μέτρων

*Ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς:

 • Σε ενεργό θεραπεία για συμπαγείς όγκους και αιματολογικές κακοήθειες
 • Με ιστορικό μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων που παίρνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία
 • Με ιστορικό μεταμόσχευσης αρχέγονων αιμοποιητικών οργάνων που παίρνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία
 • Άτομα με κληρονομική ανοσοανεπάρκεια
 • Άτομα με HIV Λοίμωξη/AIDS
 • Άτομα σε ανοσοκατασταλτική θεραπεία περιλαμβανομένων βιολογικών παραγόντων
 • Όσον αφορά στη λήψη κορτιζόνη αφορά σε άτομα που έλαβαν ή λαμβάνουν συνολική δόση ›10 mg πρεδνιζόνης/μέρα (=8 mg μεθυλπρεγνιζολόνης) για ένα (1) μήνα το τελευταίο εξάμηνο.
 • Με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.

Οι ανοσοανεπαρκείς και ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς δύναται να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα ελεύθερης πρόσβασης (walk in) προσκομίζοντας ιατρική βεβαίωση από Ειδικό Ιατρό (ταυτότητα ή διαβατήριο, κάρτα εμβολιασμού) ή μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για διευθέτηση ραντεβού για εμβολιασμό μέσω του θεράποντος ιατρού, αποστέλλοντας αίτημα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 4dose@moh.gov.cy 

Ωράριο εμβολιαστικών κέντρων (walk in)

Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 8:00π.μ – 3μ.μ 

Εμβολιαστικά κέντρα

 • Λευκωσία: Κρατική Έκθεση
 • Λάρνακα: Παλαιό Νοσοκομείο Λάρνακας
 • Λεμεσός: Κέντρο Υγείας Λινόπετρας
 • Πάφος: Γενικό Νοσοκομείο Πάφου
 • Αμμόχωστος: Κέντρο Υγείας Αμμοχώστου
 • Κυπερούντα: Εμβολιαστικό κέντρο (πρώην ΣΠΕ) Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή 8:00π.μ – 3μ.μ
 • Πόλη Χρυσοχούς: Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς (κάθε Τρίτη 09:30π.μ με 02:00μ.μ).
Home