Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στα οδοφράγματα

Offsite Team -
21.06.2020 - 13:05

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στα οδοφράγματα

Thumbnail
Τι αναφέρει ο εκπροσώπου Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Αλίμ Σιντίκ

Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Αλίμ Σιντίκ,  όταν κλήθηκε σήμερα από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται σε ότι αφορά την επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων, και συγκεκριμένα το γεγονός ότι το κατοχικό καθεστώς εξακολουθεί να μην επιτρέπει στους Ε/κ, πλην εγκλωβισμένων και Μαρωνιτών που διαμένουν στα κατεχόμενα, να περάσουν από τα οδοφράγματα, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία εφαρμόζει από σήμερα την απόφαση για διάνοιξη των οδοφραγμάτων για όλους τους Κύπριους πολίτες και τα πρόσωπα που διαμένουν νόμιμα στην Δημοκρατία.  

«Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχει εντολή να προλαμβάνει τις εντάσεις και να διατηρεί την ηρεμία και τη σταθερότητα στη νεκρή ζώνη. Η Αποστολή παρακολουθεί στενά την κατάσταση», είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Σιντίκ. Πρόσθεσε πως «η πιο σημαντική προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των πολιτών ενώ βρίσκονται εντός της νεκρής ζώνης».

                                                   

Υπενθυμίζεται πως, όπως ανακοινώθηκε, η τουρκοκυπριακή πλευρά ενημερώθηκε την Παρασκευή για την απόφαση που λήφθηκε την ίδια μέρα από την Κυπριακή Δημοκρατία όπως επιτρέπει από σήμερα τη διακίνηση από και προς τις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση περιοχές σε όλους τους Κύπριους πολίτες και σε πρόσωπα που διαμένουν νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία, νοουμένου ότι θα παρουσιάζουν κάθε φορά που θα διακινηθούν αρνητικό πιστοποιητικό μοριακής εξέτασης για την ασθένεια του COVID-19 , με ισχύ έως και 72 ώρες προηγουμένως.

 

Επίσης επιτρέπεται η διακίνηση συγκεκριμένων ομάδων προσώπων, νοουμένου ότι θα παρουσιάσουν, μόνο την πρώτη φορά που θα διακινηθούν, αρνητικό πιστοποιητικό μοριακής εξέτασης για την ασθένεια του COVID-19, με ισχύ έως και 72 ώρες προηγουμένως, ενώ στη συνέχεια θα διενεργούνται τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Οι κατηγορίες προσώπων που θα πρέπει να παρουσιάσουν μόνο την πρώτη φορά αρνητικό πιστοποιητικό μοριακής εξέτασης είναι:

α) Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα πρέπει να προσκομίζουν βεβαίωση εργασίας από τον εργοδότη τους που να περιλαμβάνει το πλήρες ονοματεπώνυμο και τον αριθμό Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΑΚΑ). Θα γίνονται δεκτά αντίγραφα ή και ηλεκτρονικά μηνύματα των βεβαιώσεων αυτών.

β) Ελληνοκύπριοι εργαζόμενοι που διαμένουν μόνιμα στον Πύργο Τηλλυρίας και εργάζονται στη Λευκωσία. Για τις περιπτώσεις αυτές πρέπει να προσκομίζεται σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη τους που να περιλαμβάνει πλήρες ονοματεπώνυμο και αριθμό Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΑΚΑ). Νοείται ότι θα επιτρέπεται επίσης η απρόσκοπτη διέλευση ασθενοφόρων από τον Πύργο Τηλλυρίας στη Λευκωσία.

γ) Τουρκοκύπριοι μαθητές/φοιτητές που φοιτούν σε σχολεία ή ακαδημαϊκά ιδρύματα που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές που ελέγχονται από την ΚΔ οι οποίοι θα διακινούνται μόνο από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Η μεταφορά τους θα γίνεται μόνο από μεταφορικά μέσα που θα διαθέσουν τα σχολεία και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα στα οποία φοιτούν.

δ) Εγκλωβισμένοι, όπως και επανεγκατασταθέντες, Ελληνοκύπριοι και Μαρωνίτες που διαμένουν μόνιμα στις κατεχόμενες περιοχές.  

ε) Κύπριοι πολίτες που διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές και λαμβάνουν φαρμακευτική και ιατρική αγωγή στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και σε Δημόσια ή Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια στις ελεύθερες περιοχές. Θα πρέπει να προσκομίζεται σχετικό ιατρικό πιστοποιητικό από ιατρό ή νοσηλευτήριο, που θα περιλαμβάνει πλήρες ονοματεπώνυμο.

Home