Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η Στ. Κυριακίδου ενημέρωσε το ΕΚ για την στρατηγική της Κομισιόν

Offsite Team
- 16.11.2020

Η Στ. Κυριακίδου ενημέρωσε το ΕΚ για την στρατηγική της Κομισιόν

Thumbnail
"Θέλουμε να παρέχουμε καλύτερη υποστήριξη στις χώρες της ΕΕ και να αυξήσουμε την ικανότητά τους για συντονισμό"

Τη στρατηγική και τις πρόνοιες της σχεδιαζόμενης «Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία», εξήγησε η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου στα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Επίτροπος περιέγραψε την πορεία προς την οικοδόμηση μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας και το περιεχόμενο του πακέτου ετοιμότητας και ανθεκτικότητας και της φαρμακευτικής στρατηγικής της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, η Επίτροπος ανέφερε ότι «πριν από τέσσερις ημέρες, η Κομισιόν υπέβαλε σχέδια για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία - για την ενίσχυση αυτών των προτεραιοτήτων και τη δυνατότητα της ΕΕ να προετοιμάσει και να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα στις διασυνοριακές απειλές για την υγεία».

«Θέλουμε να παρέχουμε καλύτερη υποστήριξη στις χώρες της ΕΕ και να αυξήσουμε την ικανότητά τους για συντονισμό - για να διασφαλίσουμε ότι θα βγει από αυτήν την κρίση ισχυρότερη και μαζί», είπε.

Όπως σημείωσε η Επίτροπος «ενώ τα μέτρα υγείας θα παραμείνουν κατά κύριο λόγο ευθύνη των κρατών μελών, προτείνουμε να ενισχύσουμε το νομικό πλαίσιο της ΕΕ για την ασφάλεια της υγείας με έναν νέο κανονισμό».

«Θέλουμε να ενισχύσουμε τις εντολές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, για να ενισχύσουμε τον τρέχοντα ρόλο και τη συνεργασία τους για τη διαχείριση κρίσεων», πρόσθεσε.

Εξήγησε δε στος Ευρωβουλευτές ότι «αυτό θα βελτιώσει την επίγνωση της κατάστασης και την ετοιμότητα στα κράτη μέλη» και «θα αποτελέσει διευκόλυνση σαφών και συντονισμένων συστάσεων για τη διαχείριση κινδύνων, θα αυξηθεί η ικανότητα κινητοποίησης, θα υπάρξει υποστήριξη της αντικειμενικής παρακολούθησης και αξιολόγησης των συστημάτων υγείας της ΕΕ,  και θα παρασχεθεί καλύτερη προστασία σε ομάδες υψηλού κινδύνου στην κοινωνία».

Όπως σημείωσε, ο κανονισμός «θα δώσει επίσης στην ΕΕ συγκεκριμένο ρόλο στη διεθνή συνεργασία για την παγκόσμια ασφάλεια της υγείας».

«Σε πιο ειδικό επίπεδο, το νέο πλαίσιο θα ενισχύσει το σύστημα παρακολούθησης και μετριασμού των ελλείψεων κρίσιμων φαρμάκων και ιατρικών συσκευών και θα βελτιώσει τη διαδικασία αξιολόγησης για ιατροτεχνολογικά προϊόντα υψηλότερου κινδύνου. Θα υποστηρίξει επίσης την ανταλλαγή επιστημονικών συμβουλών και την κυλιόμενη ανασκόπηση δεδομένων για προγραμματιστές θεραπείας», ανέφερε η Επίτροπος.

«Αυτές οι προτάσεις βασίζονται στα διδάγματα που έχουμε αντλήσει από την COVID-19 και σε κλήσεις από χώρες τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο.Έχουν σχεδιαστεί για να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών της ΕΕ και όλων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Κοινοβουλίου, και να συμπληρώνουν άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας», εξήγησε η Στ.Κυριακίδου.

Έδωσε ως παράδειγμα τη νέα φαρμακευτική στρατηγική που σχεδιάζει να υιοθετήσει η Επιτροπή στις 24 Νοεμβρίου. «Αυτό έχει ως στόχο να δώσει στη φαρμακευτική πολιτική της ΕΕ ένα μακροπρόθεσμο όραμα - να διασφαλίσει ότι είναι ανθεκτική στην κρίση και βιώσιμη, και να ενισχύσει τη θέση μας ως παγκόσμιος ηγέτης σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα, διασφαλίζοντας παράλληλα την πρόσβαση σε προσιτά φάρμακα για τους ασθενείς», είπε.

Όπως εξήγησε αναλυτικά η Επίτροπος, η στρατηγική επικεντρώνεται σε τέσσερις βασικούς τομείς:

«Θέλουμε να βελτιώσουμε την πρόσβαση των ασθενών σε προσιτά φάρμακα», είπε.

Θέλουμε, πρόσθεσε, «να χτίσουμε την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία και να υποστηρίξουμε τις ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες». Συγκεκριμένα, εξήγησε, «πρέπει να αξιοποιήσουμε τα οφέλη της ψηφιακής και αναδυόμενης επιστήμης και τεχνολογίας και να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Θέλουμε, συνέχισε, «να επιδιώξουμε ανοιχτή, στρατηγική αυτονομία, αναπτύσσοντας ανθεκτικές και διαφοροποιημένες αλυσίδες εφοδιασμού και αντιμετωπίζοντας τις βασικές αιτίες των ελλείψεων».

Θέλουμε, ανέφερε η κ. Κυριακίδου, «να προωθήσουμε την επιρροή και την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο και ίσους όρους ανταγωνισμού για τους φορείς της ΕΕ».

«Η φαρμακευτική στρατηγική αντιμετωπίζει τόσο τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις που συνδέονται με την COVID-19, όσο και τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις που συνδέονται με ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες, στρατηγική αυτονομία και βιώσιμα συστήματα υγείας», τόνισε.

Υπογράμμισε τέλος ότι και οι δύο προτάσεις - για τη φαρμακευτική στρατηγική και την Ένωση Υγείας - «είναι μόνο η αρχή».

«Είναι η πρώτη σελίδα ενός νέου βιβλίου που θέτει την Ευρώπη σε μια καλύτερη, ισχυρότερη πορεία στη δημόσια υγεία», κατέληξε, ζητώντας τη συμβολή και στήριξη του ΕΚ.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home