Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η στάση Τουρκίας καθορίζει την αναθεώρηση για κλείσιμο του FIR

Offsite Team -
16.03.2022 - 06:00

Η στάση Τουρκίας καθορίζει την αναθεώρηση για κλείσιμο του FIR

Λόγω ουκρανικού θα χαθεί το 15% των αεροπορικών θέσεων που έχουμε για την Κύπρο, αλλά έχουμε το υπόλοιπο 85%

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

ΓΡΑΦΕΙ Η ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Ο Υπουργός Μεταφορών Συγκοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή Οffsite On Air την Τρίτη 15/3 και αναφέρθηκε στους δύο λόγους που θα οδηγήσουν σε επαναθεώρηση του αποκλεισμού του εναέριου χώρου της Κύπρου, στο Σχέδιο Δράσης για αναπλήρωση του τουριστικού κενού που δημιουργείται λόγω Ρωσίας – Ουκρανίας και την MotionBusCard για δωρεάν μετακινήσεις χαμηλοσυνταξιούχων.

Το FIR της Κύπρου παραμένει κλειστό 

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο επανεξέτασης του αποκλεισμού του εναέριου χώρου της Κύπρου για ρωσικά αεροσκάφη, ο υπουργός ανέφερε πως  μόνο αν συμβούν δύο πράγματα

Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε πως, αν η Τουρκία, δεν απαγορεύσει τις ρωσικές πτήσεις από τον δικό της εναέριο χώρο και την ίδια ώρα εργαλειοποιήσει την κύρωση αυτή προς το συμφέρον της, ώστε να φέρει απευθείεας πτήσεις από την Ρωσία στα κατεχόμενα, τότε θα επαναεξεταστεί το θέμα. «Πρέπει να ισχύουν και τα δύο για να επαναθεωρήσουμε το κλείσιμο του FIR μας»

Αναπλήρωση τουριστικών ροών

Με συλλογική προσπάθεια μπορούμε να αναπληρώσουμε το κενό που δημιουργείται από την ρωσική και ουκρανική αγορά, σημείωσε ο Υπουργός Μεταφορών Συγκοινωνιών και Έργων τονίζοντας ότι και το κράτος θα συμβάλλει και θα δώσει τα κίνητρα που πρέπει. 

«Το κράτος κάνει διαβουλεύσεις και διμερείς συμφωνίες με χώρες της Ανατολής για να έρθουν αεροπορικές εταιρείες στην Κύπρο». Μάλιστα, σημείωσε ότι έχει πετύχει να μεταφέρουν αεροπορικές εταιρείες την έδρα τους στην Κύπρο.

Επεσήμανε όμως, ότι υπάρχει προσφορά συστήνοντας σε όσους δραστηριοποιούνται στην τουριστική βιομηχναία ή τις αερομεταφορές να προσπαθήσουν να γεμίσουν αυτές τις θέσεις όπως κάνει το Υφ. Τουρισμού.

Επίσης, ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε σε όλη την προσπάθεια που καταβάλλεται από το κράτος, το Υπουργείο Μεταφορών και το Υφυπουργείο Τουρισμού τα τελευταία δύο χρόνια για την αύξηση της συνδεσιμότητας της Κύπρου. «Αποτέλεσμα είναι να έχουμε περισσότερες επιλογές συνδεσιμότητας το 2021 από ότι το 2019 που ήταν μια πολύ καλή χρονιά σε αφίξεις τουρισμών», ανέφερε. 

Αναφερόμενος στο Σχέδιο Δράσης για τον τουρισμό και το κενό που δημιουργείται από το κλείσιμο του εναέριου μας χώρου για ρωσικές πτήσεις, σημείωσε πως «θα χαθεί το 15% των αεροπορικών θέσεων που έχουμε για την Κύπρο, αλλά έχουμε το υπόλοιπο 85%.

Ακόμη, ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πολλές αεροπορικές εταιρείες για πτήσεις από και προς Κύπρο και υπάρχουν σχέδια κινήτρων για αυτές. «Στόχος είναι να δημιουργήσουμε το κατάληλλο περιβάλλον ώστε να προσελκύσουμε αεροπορικές ώστε να καλύψουμε το κενό που δημιουργείται από την ρωσική και ουκρανική αγορά», σημείωσε

«Θα δούμε τι κίνητρα θα δοθούν για να βελτιωθεί περεταίρω η συνδεσιμότητα και αναμένουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις κρατικές χαλαρώσεις ώστε να δούμε πως θα ενισχύσουμε όχι μόνο την αεροπορική συνδεσιμότητα αλλά και αυτή των κρουαζιέρων», σημείωσε.

Επεσήμανε μάλιστα ότι έχουν προσεγγιστεί εναλλακτικές αγορές και συνεχίζουν οι ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα αναφέρθηκε στην αύξηση συνδεσιμότητας με Γαλλία (Λυόν, Τουλούζ), Βέλγιο, Στρασβούργο κ.α.

Σχέδιο Δράσης για την ομαλοποίηση των αερολιμένων

Σε σχέση με το Σχέδιο Δράσης για την ομαλή διεξαωγή πτήσεων ο κ. Καρούσιος τόνισε ότι όλα λειτουργούν ομαλά στα αεροδρόμια μας με τους εμβολιασμένους να μην έψχουν τους οποιουσδήποτε περιορισμούς από όποια χώρα και αν ταξιδεύουν σε αντίθεση με τους ανεμβολίαστους οι οποίοι χωρίζονται στις κατηγορίες κόκκινη, πράσινη, πορτοκαλί και γκρίζα. 

Aναφορικά με το Cyprus Flight Pass και το ενδεχόμενο κατάργησης του, σημείωσε ότι αυτό θα κριθεί από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, σημειώνοντας ότι δνε υπάρχει τέτοια πρόθεση την δεδομένη στιγμή.

MotionBusCard για δωρεάν μετακινήσεις χαμηλοσυνταξιούχων

Επιπλέον, ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε στην κάρτα που παρέχει δωρεάν διακινήσεις με τις Δημόσιες Επιβατικές Μεταφορές με τακτικές γραμμές με λεωφορεία,  με την ονομασία MotionBusCard, της οποίας δικαιούχοι είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Όπως ανέφερε μέχρι την 31η Μαίου, οι χαμηλοσυνταξιούχοι δικαιούνται να αιτηθούν αυτή την κάρτα δωρεάν και για την έκδοση της πρέπει να μεταβούν στα σημεία των εταιρειών με φυσική παρουσία.

Επιπρόσθετα, τόνισε ότι αυτή η κάρτα δεν παρέχει δωρεάν διακινήσεις από τις εταιρείες μεταφοράς, αλλά από το κράτος, το οποίο θα κληθεί να καλύψει το κόστος προς αυτές και γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να παραστούν στα γραφεία της εταιρείας για να την λάβουν. (Ολες οι πληροφορίες για την MotionBusCard ΕΔΩ)

Η Κύπρος έχει την δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στα θανατηφόρα

Παράλληλα, έχει εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση σημαντική αναφορά για την Οδική ασφάλεια, ότι η Κύπρος έχει την δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στα θανατηφόρα δυστυχήματα την προηγούμενη δεκαετία στην ΕΕ αποδεικνύοντας την καλή και αποτελεσματική δουλειά που γίνεται στο τμήμα Οδικής Ασφάλειας. «Είναι συνεχείς οι προσπάθειες που γίνονται τόσο σε υποδομές όσο και στην καλλιέργεια κουλτούρας του κοινού και αρκετές δράσεις έχουν προβληθεί για το θέμα ασφάλειας μοτοσικλετιστών και τώρα ανοίγουμε και το πεδίο ασφάλειας των ποδηλατών».

Παρακολουθήστε όσα ανέφερε στην εκπομπή Offsite On Air, ο Υπουργός Μεταφορών: 

Αδελφοποίηση του Δήμου Πειραιά με τον Δήμο Αμμοχώστου

Offsite Team -
03.07.2022 - 15:36

Αδελφοποίηση του Δήμου Πειραιά με τον Δήμο Αμμοχώστου

Thumbnail
Στόχος η ενίσχυση της συνεργασίας τους

Την Αδελφοποίηση μεταξύ Δήμου Πειραιά και Δήμου Αμμοχώστου υπέγραψαν οι Δήμαρχοι Γιάννης Μώραλης και Σίμος Ιωάννου αντίστοιχα, στο Δημαρχείο Πειραιά, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας τους.

Αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου, αποτελούμενη από τον Δήμαρχο Σίμο Ιωάννου, τους Δημοτικούς  Συμβούλους Ανδρέα Φλουρέντζου, Μιχάλη Βασιλείου, Γιώργο Τσίσιο και την Δημοτική Γραμματέα Μαριλένα Μανώλη, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στον Πειραιά για τον συγκεκριμένο σκοπό.

«Ολοκληρώθηκε η αδελφοποίηση των δύο πόλεων, οι οποίες έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Ανεξάρτητα αν υπάρχει μια παράνομη κατοχή της Αμμοχώστου και παρά το θλιβερό καθεστώς, ο δήμος είναι ζωντανός. Υπάρχουν πολιτιστικά  και αθλητικά  σωματεία, τα οποία λειτουργούν σε άλλες πόλεις. Άρα υπάρχει πεδίο συνεργασίας και μπορούμε να  αναλάβουμε από κοινού πολυεπίπεδες πρωτοβουλίες, ενισχύοντας τις σχέσεις των δύο πόλεων», ανέφερε, κατά την υπογραφή της Αδελφοποίησης ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης. 

«Σημαντικό  ρόλο σε αυτή την αδελφοποίηση και στην ένωση των δύο πόλεων θα διαδραματίσει και η νέα  ακτοπλοϊκή γραμμή, καθώς μετά από 21 χρόνια συνδέθηκε ξανά η Κύπρος με την Ελλάδα με το λιμάνι του Πειραιά», επισήμανε ο κ. Μώραλης.

Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι ο Δήμος Πειραιά θα συμβάλει, με τις δυνάμεις του, στη μεγαλύτερη επικοινωνία του προβλήματος της πόλης της Αμμοχώστου.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου επισήμανε ότι η συγκεκριμένη αδελφοποίηση «ήταν μια επιθυμία πολλών ετών που έγινε πραγματικότητα». 

«Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε καλή συνεργασία. Έχουμε ανάγκη αυτές οι μεγάλες πόλεις να βοηθήσουν στο ζήτημα της Αμμοχώστου και να κάνουμε έναν μεγάλο, διπλό αγώνα: αφενός να προωθήσουμε το θέμα της Αμμοχώστου σε όλα τα διεθνή fora - και ο Πειραιάς που έχει πάρα πολύ καλές σχέσεις με άλλες πόλεις σίγουρα θα βοηθήσει - αφετέρου να κρατήσουμε τον κοινωνικό ιστό της πόλης μας, όπως είναι τα σωματεία, τα πολιτιστικά ιδρύματα, το ΕΒΕΑ», επισήμανε ο κ. Ιωάννου.

Στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης παρευρέθηκαν εκ μέρους του Δήμου Πειραιά η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ανδριάνα Ζαρακέλη, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Αθηνά Γλύκα-Χαρβαλάκου, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Παναγιώτης Ρέππας,  η Εντεταλμένη  Δημοτική Σύμβουλος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού και Κατάρτισης και  Βρεφονηπιακών Σταθμών Ζηλάκου Χαραλαμπία και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δημοτικής Αστυνομίας Χαρουτιούν Μαρκαριάν.

Όπως αναφέρει ο Δήμος Πειραιά, «η αδελφοποίηση των δύο Δήμων αποσκοπεί στην περαιτέρω ανάπτυξη των αδελφικών δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο πόλεων, με την ανταλλαγή εμπειριών σε διάφορους τομείς διοίκησης, αθλητισμού, τέχνης, πολιτισμού, καθώς και στην διεύρυνση των ιστορικών δεσμών Πειραιά και Αμμοχώστου».

«Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο κ. Μώραλης στο πλαίσιο των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής για την ενίσχυση της εξωστρέφειας του Πειραιά, επισκέφθηκε την Κύπρο, όπου υπέγραψε με τον κ. Ιωάννου Πρωτόκολλο Συνεργασίας», προσθέτει ο Δήμος Πειραιά.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στον Πειραιά, η αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου ξεναγήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη, στο Δημοτικό Θέατρο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, από την Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Ευαγγελία Μπαφούνη.

Ο Δήμος Πειραιά είναι αδελφοποιημένη πόλη και με τον Δήμο Λάρνακας από το 1995.

ΚΥΠΕ

Home