Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ηπατίτιδα:Κανένα περιστατικό στην Κύπρο-Ανησυχία ανά το παγκόσμιο

Offsite Team -
19.04.2022

Ηπατίτιδα:Κανένα περιστατικό στην Κύπρο-Ανησυχία ανά το παγκόσμιο

Καμία σύνδεση με το εμβόλιο του κορωνοϊού δηλώνει ο δρ Αναστασιάδης

Έντονη ανησυχία επικρατεί στην ιατρική κοινότητα μετά και τα αυξημένα περιστατικά ηπατίτιδας που εντοπίστηκαν σε νήπια και βρέφη σε αρκετές χώρες ανά το παγκόσμιο. 

Μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί 74 κρούσματα στη Βρετανία και 4 στην Ισπανία, ενώ τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι ερευνούν 9 ύποπτα κρούσματα στην Αλαμπάμα.

Για ασυνήθιστα αυξημένα κρούσματα φλεγμονής του συκωτιού σε παιδιά κάτω των 5 κάνουν επίσης λόγο γιατροί στη Δανία και την Ολλανδία που μίλησαν στο δικτυακό τόπο του Science.

Ψάχνουν την αιτία - Κανένα περιστατικό στην Κύπρο

Τα αυξημένα περιστατικά ηπατίτιδας, έχουν κρούσει των κώδωνα του κινδύνου καθώς πρόκειται για πολύ περίεργο και πρωτοφανές φαινόμενο. Μιλώντας στην Offsite ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας δρ Μιχάλης Αναστασιάδης, ξεκαθάρισε αρχικά πως στην Κύπρο δεν έχει καταγραφεί κανένα περιστατικό ηπατίτιδας μέχρι στιγμής.

«Δεν γνωρίζουμε ούτε την αιτία ακόμη. Αυτονόητα γίνεται μια σύνδεση με τον covid, αλλά δεν υπάρχει καμία διασύνδεση με το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού, αφού τα περισσότερα περιστατικά ήταν σε ανεμβολίαστα παιδιά». 

Συνεχίζοντας, ο δρ Αναστασιάδης πρόσθεσε πως «έχουν εντοπιστεί κάποια περιστατικά με ένα συγκεκριμένο είδος αδενοϊού, ωστόσο αναμένουμε την εξέλιξη της έρευνας από τους επιστήμονες».

Σε σχέση με τα συμπτώματα αυτών των περιστατικών, ο δρ Αναστασιάδης εξήγησε πως καταγράφηκαν περιστατικά στα οποία εκδηλώθηκαν συμπτώματα τα οποία μοιάζουν με άλλη ίωση όπως πχ γαστρεντερίτιδα και αυτά είναι πυρετός, πόνος στην κοιλιά, έμετοι. «Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα -που θα πρέπει να γίνουν αναλύσεις για να φανεί εάν είναι ανεβασμένα τα ηπατικά και παραπέμπει σε ηπατική βλάβη- είναι ο ίκτερος, το κίτρινο χρώμα δηλαδή που μπορεί να πάρει το δέρμα ενός ατόμου που έχει ηπατική βλάβη».

Home