Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Kαδής: Έπρεπε να ήταν έξω από τυροκομεία και όχι στο Προεδρικό

Offsite Team -
19.05.2022 - 10:12

Kαδής: Έπρεπε να ήταν έξω από τυροκομεία και όχι στο Προεδρικό

Κάποιοι τα θέλουν όλα δικά τους", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Γεωργίας.

Οι αιγοπροβατοτρόφοι έπρεπε να βρίσκονται έξω από τα τυροκομεία και όχι έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν στους τυροκόμους.

Μιλώντας στο "Πρωινό Δρομολόγιο", ο κύριος Καδής χαρακτήρισε απόλυτα δικαιολογημένη την αγανάκτηση των αιγοπροβατοτρόφων, εξηγώντας ότι παράγουν γάλα με κόστος ενάμισυ ευρώ και αποζημιώνονται από τα τυροκομία με ένα ευρώ και δέκα σεντ.  

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι την τιμή του γάλακτος αντί να την καθορίζουν οι παραγωγοί, την καθορίζουν οι τυροκόμοι. " Κάποιοι τα θέλουν όλα δικά τους", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Γεωργίας.  

Τόνισε, επίσης, ότι ο λόγος που οι τυροκόμοι κρατούν την τιμή του γάλακτος χαμηλά, είναι για να ασκήσουν πιέσεις, ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για συγκεκριμένες αλλαγές στο φάκελο για το χαλλούμι, οι οποίες όπως τόνισε ο Υπουργός, είναι εκτός πραγματικότητας.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του παγκύπριου συνδέσμου αιγοπροβατοτρόφων Παναγιώτης Κωνσταντίνου, σημείωσε ότι η οικονομική βοήθεια που δίδεται από το κράτος δεν επιλύει το πρόβλημα. Υπογράμμισε ότι επιβάλλεται να εφαρμοστούν οι νόμοι, ώστε ο κλάδος να μπορεί να λειτουργεί από μόνος του.

Ο κύριος Κωνσταντίνου υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη ελέγχου, ως προς την ποσότητα γάλακτος που χρησιμοποιούν οι τυροκόμοι στην παρασκευή χαλλουμιών.

Καταγγελίες αιγοπροβατοτρόφων κατά τυροκόμων

Ο πρόεδρος του παγκυπρίου συνδέσμου αιγοπροβατοτρόφων κατήγγειλε ότι γίνεται προσυνεννόηση μεταξύ των τυροκόμων, προκειμένου να κρατούν χαμηλά την τιμή του γάλακτος.

Δήλωσε, μάλιστα, πως τα τυροκομεία, σε πολλές περιπτώσεις, αντί να προμηθεύονται γάλα από τους παραγωγούς, προτιμούν να προβαίνουν σε αγοραπωλησίες μεταξύ τους, ώστε να διατηρούν την τιμή χαμηλά.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Το ενδεχόμενο προσυνεννόησης μεταξύ των τυροκόμων, θα εξετάσει η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής. Σημείωσε, ακόμη, ότι και το Υπουργείο θα συγκεντρώσει στοιχεία όσον αφορά το κόστος παραγωγής του γάλακτος, αλλά και την τιμή στην οποία προμηθεύονται το γάλα τα μεγάλα τυροκομεία.

Σε παρέμβασή της στο Τρίτο, η πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, Λουκία Χριστοδούλου, είπε πως η Επιτροπή δεν κατέχει στοιχεία για το συγκεκριμένη υπόθεση. Παράλληλα, κάλεσε όλους όσοι κατέχουν πληροφορίες, να τις διαβιβάσουν στην Επιτροπή.

Πηγή: ΡΙΚ

Home