Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Καδής: Ποσοστώσεις 169 τόνων τόνου & 54 τόνων ξιφία για το 2020

Offsite Team
- 18.12.2019

Καδής: Ποσοστώσεις 169 τόνων τόνου & 54 τόνων ξιφία για το 2020

Thumbnail
Σε σύγκριση με 153 και 55 τόνους αντίστοιχα

Ετήσιες ποσοστώσεις 169 τόνων ερυθρού τόνου και 54 τόνων ξιφία, σε σύγκριση με 153 και 55 τόνους αντίστοιχα, που είχαν εγκριθεί για το 2019, εγκρίθηκαν για την Κύπρο από το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ για το έτος 2020, σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή

Σύμφωνα με τον Υπουργό, μέσα από τη συμφωνία που επετεύχθη στο Συμβούλιο για τις αλιευτικές δυνατότητες "μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, διασφαλίζονται και τα αποθέματα ψαριών που αλιεύονται από την Κύπρο".

Ο Υπουργός επισημαίνει ότι, "τόσο ο ερυθρός τόνος όσο και ο ξιφίας αποτελούν σημαντικά είδη αλίευσης, με υψηλή οικονομική αξία, στα οποία στοχεύει η πολυδύναμη αλιεία της Κύπρου". Σημειώνεται δε ότι "η κατανομή σε ευρωπαϊκό επίπεδο των αλιευτικών ποσοστώσεων των δυο αυτών ειδών έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία" και "ειδικότερα για τον ξιφία, διεξάγονται επιστημονικές μελέτες σε σχέση με τη συνολική κατάσταση των αποθεμάτων στη Μεσόγειο, στη βάση των οποίων η ΕΕ θα κληθεί να λάβει, σε μεταγενέστερο στάδιο, αποφάσεις".

Σε σχέση με την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), έτερο θέμα που συζητήθηκε στο Συμβούλιο, ο Υπουργός Γεωργίας αναφέρθηκε "στη σημασία διατήρησης του ύψους του Προϋπολογισμού της νέας ΚΑΠ, τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα, ιδιαίτερα ενόψει της ανάγκης επίτευξης πιο φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων" και παράλληλα, υποστήριξε "την καθιέρωση κανόνων που να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες των μικροκαλλιεργητών και επανέλαβε την πάγια θέση της Κύπρου αναφορικά με την ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών τόσο για τους αγρότες όσο και για τις κρατικές υπηρεσίες".

Σημειώνεται ότι ο Κώστας Καδής υποστήριξε, επίσης, "την πρωτοβουλία της Γαλλίας για την ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στη σήμανση της προέλευσης προϊόντων διατροφής". "Η ένδειξη της χώρας καταγωγής ή του τόπου προέλευσης του προϊόντος", σημείωσε ο Υπουργός, "θα βοηθήσει στη στήριξη της τοπικής οικονομίας και στη διαμόρφωση μιας αλυσίδας τοπικής παραγωγής και κατανάλωσης, η οποία μπορεί να είναι έμμεσα υποβοηθητική και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής". Στο πλαίσιο αυτό, ανέδειξε και "την προσπάθεια που γίνεται σε εθνικό επίπεδο, για την καθιέρωση του σήματος κυπριακών προϊόντων".

ΚΥΠΕ

Home