Καμία συζήτηση για self-test στην Κύπρο προς το παρόν

Καμία συζήτηση για self-test στην Κύπρο προς το παρόν

Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα self-test της Ελλάδας & στα rapid test που διενεργούνται στην Κύπρο; Βήμα-βήμα η διαδικασία για τα self-test

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Στην καθημερινότητα των Ελλήνων εντάσσονται από σήμερα τα self-test τα οποίο προστίθενται στα «όπλα» για καταπολέμηση της πανδημίας. Τα self test αφορούν υγιή και ασυμπτωματικά άτομα, ενώ σε περίπτωση που κάποιος βγει θετικός στον ιό Covid 19 η διαδικασία είναι απλή. Την αρχή στην Ελλάδα με τα self-test θα κάνουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί.

Σε δηλώσεις του στην Offsite το μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας δρ Πέτρος Καραγιάννης, εξήγησε πως «τα self-test δεν έχουν καμία διαφορά από τα rapid test που κάνουμε εμείς στην Κύπρο. Απλά τα συγκεκριμένα τεστ τα κάνει το ίδιο το άτομο αντί να μεταβεί σε κάποιο δειγματοληπτικό σημείο».

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι με αυτά τα τεστ δεν θα υπάρχουν πλέον οι ουρές στα δειγματοληπτικά σημεία ωστόσο υπάρχει το εύλογο ερώτημα, πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα τεστ αυτά; 

«Η αποτελεσματικότητα των τεστ αυτών θα εξαρτάται από το άτομο που θα τα διενεργεί. Δηλαδή είναι διαφορετικό να σου κάνει το τεστ ένας έμπειρος και διαφορετικό να το κάνει ο καθένας μόνος του με το ρίσκο να μην πάρει καλό δείγμα», υποστήριξε ο δρ Καραγιάννης.

Παράλληλα διερωτήθηκε πως το άτομο το οποίο διενεργεί το τεστ θα ερμηνεύσει ένα αποτέλεσμα το οποίο είναι αμφιλεγόμενο. «Σε περίπτωση που θα βγει κάποιος θετικό, ποιος θα ξέρει εάν δήλωσε το ορθό αποτέλεσμα ή αν το έκρυψε;»

Ερωτηθείς ο δρ Καραγιάννης εάν έγινε κάποια συζήτηση για να έχουμε και στην Κύπρο τα self-test, απάντησε αρνητικά. «Έχουμε άτομα τα οποία είναι θετικά στον ιό και δεν μένουν καραντίνα. Πώς θα δώσουμε τα self-test;»

Πώς γίνεται το self-test

Στο βίντεο, ιατρός του ΕΟΔΥ, παρουσιάζει βήμα - βήμα τη διαδικασία για το πώς θα διενεργούνται τα self-tests από τους πολίτες.

Home