Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Καμπανάκι»: 614 υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας σε 4 χρόνια

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 11.02.2021

«Καμπανάκι»: 614 υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας σε 4 χρόνια

Thumbnail
Έκδηλη ανησυχία στην Αστυνομία / Απάντηση Γιολίτη στη Βουλή

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

«Καμπανάκι κινδύνου» ηχούν τα νούμερα που αφορούν τη δράση παιδόφιλων τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο. Συνολικά, 614 υποθέσεις καταγράφηκαν την τελευταία τετραετία κάτι που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος.

Ο ίδιος ο υπεύθυνος του Γραφείου Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας Ανδρέας Αναστασιάδης τόνισε στην Offsite ότι «τα δεδομένα μας ανησυχούν πάρα πολύ. Προκύπτει σημαντικότατη αύξηση υποθέσεων παιδικής πορνογραφίας στην Κύπρο». Ο κ.Αναστασιάδης ανέφερε ότι μόνο το 2020 καταγράφηκαν 190 υποθέσεις.

Όπως φαίνεται μέσα από τα στατιστικά, υπάρχει ανοδική πορεία αφού:   

  • To 2017 υπήρχαν 130 υποθέσεις
  • Το  2018-133 υποθέσεις
  • Το 2019-161 υποθέσεις
  • Το  2020-190 υποθέσεις

Ο κ. Αναστασιάδης εξήγησε ότι κάποιοι επιτήδειοι αναζητούν και κατεβάζουν υλικό με σεξουαλικό περιεχόμενο στο οποίο πρωταγωνιστούν ανήλικοι (ορίζονται πρόσωπα κάτω των 18 ετών). Ερωτηθείς ο κ. Αναστασιάδης εάν μέσα από τις έρευνες της Αστυνομίας προέκυψαν υποθέσεις με Κυπριόπουλα, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις.

Ο κ. Αναστασιάδης σχολιάζοντας το νομικό πλαίσιο, ανέφερε ότι το νομικό πλαίσιο είναι πολύ ισχυρό στην Κύπρο και οι ποινές κρίνονται ικανοποιητικές. Πρόσφατα, επιβλήθηκαν ποινές 7 ετών, έξι ετών και μόλις χθες Τετάρτη ποινή 3.5 ετών.

Οι 5 δράσεις του Υπουργείου

Σε σχετική ερώτηση που έγινε από την βουλεύτρια της Αλληλεγγύης στην  επαρχία Λευκωσίας Ρούλας Γεωργιάδου, η Υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη ανέφερε ότι:

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και η Αστυνομία έχουν αναγνωρίσει τομείς δράσης για την πρόληψη και δίωξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος όπως:

  • 1.H ενίσχυση της αναφοράς εγκλημάτων και της συλλογής πληροφοριών μέσω της ανάπτυξης επιγραμμικής πλατφόρμας καταγγελιών.
  • 2. Η βελτίωση των τεχνικών μέσων και εξοπλισμού για την αποτελεσματική διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων.
  • 3. Η αναθεώρηση της νομοθεσίας.
  • 4. Η βελτίωση της συνεργασίας με τους πάροχους υπηρεσιών διαδικτύου. 
  • 5. Η εκπαίδευση τόσο των αρχών επιβολής του νόμου όσο και των εισαγγελέων και δικαστών που καλούνται να χειριστούν τέτοιες υποθέσεις» .

ΓΙΟΛΙΤΗ

Για σκοπούς πρόληψης της έκθεσης παιδιών και γονέων στους κινδύνους στο διαδίκτυο, υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο με τίτλο “Εθνική στρατηγική για ένα καλύτερο διαδίκτυο για παιδιά”, στο οποίο συμμετέχει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Η Αστυνομία (Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος) έχει επίσης δικό της ανεξάρτητο πρόγραμμα πρόληψης, το οποίο περιλαμβάνει σειρά από διαλέξεις, ανακοινώσεις, εφαρμογή και λειτουργία δικής της ιστοσελίδας (www.cyberalert.com) και προβολή ενημερωτικού σποτ για τους κινδύνους στο διαδίκτυο.»

 

 

Home